RUBEN LIMA

'Hajduk je puno bolja prilika i opcija za mladog igrača. Benfica uzima puno stranaca'

Prvi Portugalac u Hajduku dobio je "palac gore". Ruben Alexandre Rocha Lima u tri mjeseca igranja za Bijele potvrdio je status pojačanja
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. rujan 2011. 12:54

Balakov je na početku prvenstva često mijenjao startnu postavu, ali Lima je uvijek imao svoje mjesto lijevog beka u početnom sastavu.

Ruben ističe kako ga je nova sredina odlično primila, ali priznaje da se silno iznenadio kada je prije tri i pol mjeseca čuo da ima ponudu iz Hajduka.

- Zasad sve ide kao u najljepšoj priči. Nemam se na što potužiti u Splitu. Uostalom, imao sam mogućnost izbor i odlučio sam se za Hajduk.

Portugal i Hrvatska, to nije uobičajena kombinacija, barem ne u tom smjeru. Da igrač iz Hrvatske ide u Portugal, to je nekoć bila svakodnevnica, ali da se Portugalac opredijeli za dolazak u Hrvatsku ligu, to je već vijest.

- Bilo je i drugih ponuda, sve redom iz Portugala. Ali postojao je interes Hajduka, a ja sam to shvatio kao izazov za buduća vremena. Stigao sam s velikim optimizmom i pokazalo se da sam napravio odličan potez.

Može li se portugalsko rivalstvo prenijeti na Hrvatsku s usporedbom Hajduka i Dinama. Tko je Porto, a tko Benfica?

- Dinamo je u ovom trenutku Porto, a Hajduk je Benfica - odgovorio je s osmijehom.

S nepune 22 godine Lima je još uvijek mlad igrač. Je li igraču u razvoju lakše uspjeti u Hajduku ili Benfici? Gdje je manji pritisak, gdje je više prigoda za igranje?

- Hajduk je puno bolja prilika za mlade igrače. U Benfici uzimaju puno stranaca, teško se mladom igraču iz škole Benfice probiti do prve ekipe. U Hajduku bez problema šansu dobije po pet-šest igrača iz iste generacije, a to se u Benfici ne događa. Igrač za Benficu treba se dokazati u nekoj drugoj sredini, treba stasati u klasu i onda mu je otvoren put. U Hajduku ima puno više prostora za mlade igrače i to je ono što me raduje.

Ali puno je mladih igrača iz Hrvatske lige došlo u Hajduk i onda pokleknulo pod pritiskom velikih očekivanja i teretom klupskih ambicija. Osjećate li i vi taj pritisak?

- Navijači Hajduka puno više podržavaju momčad negoli je to slučaj s klubovima u Portugalu. Možda zato u Hajduku ne osjećam pritisak niti strah. Znam da moram pružiti najviše što mogu i to je moj posao. Uživam u svakoj utakmici Hajduka, posebno na Poljudu, a dvoboj s Dinamom bio mi je najdraži. Bez obzira na imperativ uspjeha, u takvim susretima uvijek se najviše može pružiti. U Portugalu je veći pritisak za mladog igrača, a ja se u Hajduku osjećam rasterećeno.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 14:21