Valdas Dambrauskas
 RONALD GORSIC/CROPIX
PIŠE: ZDRAVKO REIĆ

Hajduk je uz Nikoličiusa trebao dovesti i Dambrauskasa! Znači li ovaj potez i zaokret u taboru ‘Bijelih‘?

Teško je procijeniti hoće li Nikoličius moći na Poljudu funkcionirati i poslovati kao u Gorici
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 04. siječanj 2021. 19:44

Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić napokon je povukao potez: novi sportski direktor "bijelih" je Mindagaus Nikoličius, 37-godišnji Litavac. On je predstavljen u ponedjeljak, znači na dan početka priprema "bijelih" za nastavak prvenstva. I to bi trebao biti prvi značajni korak prema kompletiranju stručne piramide splitskog kluba.

Tako se pokazalo da je ideja nekadašnjeg predsjednika Marina Brbića sada oživotvorena stjecajem okolnosti, jer došlo je do rastanka Nikoličiusa i njegova šefa, praktično poslodavca iz litavske sportske korporacije Gintarasa Staniulisa.

Složeniji zadatak

Težak poraza Hajduka od Gorice na Poljudu (2-4), u posljednjem kolu jesenskog dijela prvenstva, kao i konstantni uzlet goričkog prvoligaša, bio je jasan putokaz za Jakobušića.

Već tada je shvatio da u potrazi za sportskim direktorom i trenerom ima mogućnost upustiti se u delikatni projekt dovođenja Nikoličiusa, pa i ne samo njega, već i trenera Valdasa Dambrauskasa. Naravno, njih se ne može tretirati kao kapitalce o kojima je tako žarko govorio Jakobušić, ali mogli su biti prihvatljivo rješenje za "bijele". No, dok je Nikoličius ipak odlučio sletjeti na Poljud, Dambrauskas je otišao za trenera Ludogoreca u Bugarsku, navodno na račun angažmana od 20.000 eura mjesečno, na rok od dvije godine.

Nikoličiusa u Splitu čeka težak posao, jer bez obzira na posljednje uspjehe Gorice i njegovih zasluga kao sportskog direktora na planu stručne politike, ipak Hajduk je znatno složeniji zadatak, čak i neizvjesniji. Glavno pitanje je kako će na angažman Nikoličiusa reagirati faktor NH, odnosno KN, to jest rukovodstvo udruge Naš Hajduk i Kluba navijača Torcida. Logika je da se neće protiviti, ali isto tako, izvjesno je da će bezrezervna podrška ovisiti o rezultatima.

I od Marija Stanića, u tandemu s trenerom Igorom Tudorom, računalo se, bez obzira na činjenicu da na tom poslu nije imao potrebnih iskustava, da će pokazati menadžersku vještinu i znanje prigodom izbora prinova, u najmanju ruku perspektivnih igrača. Nema sumnje da se Nikoličius dokazao svojim radom u Gorici, također je sigurno da je već duže vrijeme planirao i radio, otkako ga je zagolicala ponuda s Poljuda, kako brzo riješiti pitanje trenera, ali i osvježenja igračkog kadra, onako kako je to izvodio u Gorici.

Jakobušić je kao predsjednik vaterpolista Juga ipak bio u povoljnijoj poziciji, s obzirom na to da je u Dubrovniku odavno posloženo efikasno funkcioniranje kluba. No, nitko ne može poreći da je kao predsjednik najzaslužniji za angažman trenera Vjekoslava Kobešćaka, kao i motorne snage Juga Felipea Perronea. Bilo bi doslovno fantastično kada bi ovaj potez, dovođenje Nikoličiusa, značio toliko dugo očekivani zaokret u taboru Hajduka…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:31