RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
KOMENTAR KLUPSKIH LEGENDI

‘Hajduk jednom mora presjeći, prekinuti priču s kupovinom stranaca koji kvalitetom očito nisu na nivou!‘

Zoran Vulić i Hrvoje Vejić komentiraju je li talijanski trener zaslužio produljenje ugovora
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. travanj 2021. 12:44

Je li Paolo Tramezzani zaslužio produljenje ugovora i za sljedeću sezonu na Poljudu upitali smo nekadašnjeg trofejnog igrača, a potom i stratega Hajduka, Zorana Vulića.

- Uvijek se držim istih kriterija... Da je Tramezzani odradio pripreme i posložio momčad, rekao bih da nema osnove za produljenje ugovora. Tada bih sigurno rekao “ne”, ali ovako držim da nije imao sve potrebne uvjete, ni vrijeme prema kojem bismo mogli objektivno kazati kakve su njegove mogućnost. Preuzeo je ekipu koja je posložena za drugog trenera koji je ujedno obavio i pripreme. Stoga, po mom sudu, nije profesionalno, a ni kolegijalno, da bih mogao reći kako nije zaslužio produljenje ugovora. Znam kako je treneru koji dođe pred početak prvenstva i nastavlja posao s momčadi koja je pripremljena za drugog trenera - kazao je Vulić.

Ipak, može se vidjeti određeni smjer u kreiranju momčadi i igre koja je prikazana u dvobojima s Osijekom i Dinamom ovog mjeseca. Uzeli smo te dvoboje kao ogledne primjerke s obzirom da Hajduk sljedeće sezone ima ambiciju ući u borbu za naslov prvaka.

- Ne mogu govoriti o klupskim planovima, ali Hajduk jednom mora presjeći, prekinuti priču s kupovinom stranaca koji očito nisu kvalitetom na željenom nivou. Tko će presjeći, tko će imati snagu reći navijačima “idemo s našim kadrom, strpite se “, to je delikatno pitanje. Je li predsjednik taj, je li sportski direktor, u to pitanje ne ulazim. Ali, kada vidim Biuka i Ljubičića, dva igrača koji su trenutno u fokusu pozornosti, onda je jasno koji je put Hajduka. Prečesto se posljednjih sezona žrtvovala momčad zbog rezultata, a na kraju nije bilo ni rezultata. Znam da nije lako navijačima kazati “strpljenja molim” kada godinama nema rezultata. I onda je krivac za sve uvijek trener. Je li Tramezzani taj kojeg uprava vidi u svojim planovima, brzo ćemo saznati. Međutim, treba napraviti kompletni zaokret, a ne samo razmišljati o treneru - zaključio je Vulić.

Bivši igrač Hajduka Hrvoje Vejić nije se decidirano izjasnio treba li talijanski stručnjak na klupi Bijelih dobiti šansu povesti momčad s Poljuda i sljedeće sezone. Ali, ima Vejić znakovitu poruku, ima i jasne opservacije iz kojih se može iščitati stav glede onoga što je Tramezzani ponudio s Hajdukom.

- Držim da nikoga nije oduševio izdanjima koje je Hajduk prikazao ovog proljeća. Nažalost, moram reći da smo uglavnom gledali igru koja nikoga nije mogla vezati uz televizor. Pratio sam utakmice Hajduka, ali ne mogu reći da sam uživao. Daleko od toga, bilo je prilično prazno - iskreno je i bez okolišanja ponudio Vejić ponudio svoju impresiju.

- Kada vidim da Hajduk stane u čvrstom defenzivnom bloku, da se brani sa šest-sedam igrača u gotovo svakoj utakmici na Poljudu, onda moram reći da mi se taj pristup ne sviđa. Hoće li uprava produžiti ugovor Tramezzaniju, pitanje je na koje samo Jakobušić i Nikoličius znaju odgovor.

Rezultat je ipak bolji nego prošle jeseni.

- Istina, rezultat je bolji, ali trenutno je i rezultatski segment u padu. Igra s tri stopera, s isključivim fokusom na to što će napraviti Livaja u napadu, takva igra zaista ne nudi puno. Svjestan sam da je Tramezzani Talijan, gaji stil svog nacionalnog nogometa, ali u Hajduku ne prolazi takav stil. Od Hajduka se traži dominacija, a nisam tu dominaciju na terenu vidio niti protiv slabijih protivnika, a kamo li s Dinamom i Osijekom. Činjenica je da Tramezzani nije dugo u Hajduku, ali nije ni samo dva tjedna. Kroz proteklo vrijeme mogla se pokazati uigranija momčad. Ono što bih uzeo kao pozitivan primjer jesu prekidi, od prve utakmice ovog proljeća vidjelo se da se radilo na prekidima. Ali, ruku na srce, premalo je to za Hajduk. Napravio je Tramezzani pomak, stabilizirao obranu, ali očito ne može ostvariti “upgrade”. Nema nadogradnje u igri prema naprijed i zato Hajduk izgleda kao ekipa koja se izričito brani, a na takav defenzivni gard teško se naviknuti bez obzira što je Talijan trener.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 18:44