TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
JEDNO PITANJE NERAZJAŠNJENO

Hajduk mora zadržati Livaju barem do zime, a ovo je dvojac koji je, čini se, na izlaznim vratima Poljuda

Prvotni planovi se mijenjaju jer klub neće doći do planirane zarade iz skupine Konferencijske lige
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 06. kolovoz 2021. 18:26

Među navijačima Hajduka sve je izrazitije previranje, jer sve je više nezadovoljnih rezultatima, pogotovo igrama. Oni ne vide očekivani, optimistični razvoj situacije u prvenstvu. Ima i onih koji još uvijek tumače kako će njihovi ljubimci zaredati pobjedama i uključiti se u borbu za naslov. Temelj njihovom raspoloženju nije toliko u formi Hajduka, koliko u činjenici da najjači, to jest Dinamo i Osijek prosipaju bodove.

Vrijeme će pokazati vrlo brzo koliko su "bijeli" jaki, No, činjenice su neizbježne: Hajduk ne igra dobro, dapače, momčad pod vodstvom trenera Jensa Gustafssona, u pravilu, u drugom poluvremenu gubi dah, postaje nemoćna. Uostalom, od osam primljenih golova protiv Lokomotive, Osijeka i Tobola, u šest slučajeva vratar Hajduka Lovre Kalinić kapitulirao je u drugom poluvremenu, a sedmi gol primio je u produžetku utakmice u Kostanaju.

Što s imperativima?

Zanimljivo je da je svaki put, bez obzira na te činjenice, Gustafsson tumačio kako raste sposobnost njegovih igrača. Temeljni igrač Hajduka, onaj koji stvara razliku, jest Marko Livaja, tako da je glasina o tome kako će ubrzo otići s Poljuda, navodno u Kinu, žestoko demantirana. Međutim, nitko ne može zaustaviti nagađanja, moguće je i podvale, obično onih "dobro informiranih", prema kojima se lansira priča kako "bijeli" imaju dogovor, možda i ugovor s Livajom da će dobiti mogućnost odlaska u slučaju da se Hajduk ne uspije plasirati u grupu Konferencijske lige. Koliko ima istine u tim nagađanjima, vrlo brzo će se otkriti, premda se može vjerovati u lojalnost Livaje, dakle, da će ostati na Poljudu barem do zimskog prijelaznog roka, ili čak do sljedećeg ljeta. Livaja uživa na Poljudu, jer ima faraonski angažman, kakav teško može osigurati u inozemstvu, moguće jedino u Kini.

Kako je imperativni zahtjev predsjednika Hajduka Lukše Jakobušića ostao nerealiziran (tražio je da zbog financijske situacije moraju do zarade u Konferencijskoj ligi, pa je Gospar čak naglasio kako su prijeko potrebna dva uzastopna plasmana u grupno natjecanje), mogući su raznoliki raspleti. U prvom redu, žurna prodaja pojedinih prvotimaca, pri čemu se jedva čeka "udati" Marija Vuškovića. Prema indicijama, tj. kako je za utakmicu protiv Šibenika trener Gustafsson poslao na tribine Dimitriosa Diamantakosa i Kristiana Dimitrova, izgleda da su i oni na izlaznim vratima. Logično, ako ih neki klub želi…

Ipak ima jedno pitanje koje je ostalo nedovoljno razjašnjeno, a to je zašto je Marko Livaja pošteđen nastupa u Kazahstanu. Objašnjenje je da je morao pauzirati zbog neugodne ozljede skočnog zgloba, zbog koje je, silom prilika na tri prve utakmice, igrao pod injekcijama.

Tko donosi odluke?

Tko je donio odluku da Livaju treba poštedjeti dalekog putovanja i nastupa u uzvratu protiv Tobola, odnosno zašto ga se nije zaštitilo od moguće teže ozljede na ranijim utakmicama, recimo protiv Lokomotive i Osijeka, jer, ponovit ću, strateško pitanje za financijsko zdravlje klupske blagajne bile su kvalifikacijske utakmice za Konferencijsku ligu.

Pošteda Livaje za uzvrat protiv Tobola možda se može usporediti sa sličnom situacijom zbog koje je Hajduk doživio onu sramotnu eliminaciju prije dvije godine protiv Gzire United, kada je trener bio Siniša Oreščanin. Tada je nakon 2-0 na Malti, u uzvratu u Splitu Oreščanin poželio odmoriti glavne igrače, pa je uveo u sastav čak pet pričuvnih, što je rezultiralo katastrofom u svakom pogledu (Gzira je pobijedila na Poljudu s 3-1). No, tada je Oreščanin skupo platio svoju brzopletost, smijenjen je…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 03:42