Srećko Niketić / Cropix
PRVA HNL

Hajduk na Anasov pogon protutnjao Pulom, Rijeka, Slaven i Lokosi u sjajnoj formi!

Lokomotiva je zasigurno najveće iznenađenje prvenstva. Zagrepčani su sa 3-0 pobijedili u Zadru i na ljestvici zaostaju samo dva boda za vodećim Dinamom
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. kolovoz 2011. 14:54

ISTRA 1961 - HAJDUK 0-3 (Tomasov 16, Anas Sharbini 59, 71)

Ono što je najavio, Hajduk je proveo u djelo. Nije se zamarao negativnim pulskim rekordom uopće, dapače, od prvoga sučeva zvižduka Splićani su agresivnošću krenuli po pobjedu u Puli. Nije bilo važnih karika, no Balakov nije tražio alibi.

- U Pulu idemo prekinuti trend poraza!

Bez alibija, na štitu, ne pod njim, Bugarin je otvorio utakmicu na Drosini. Hajduk je od samoga starta, u sjajnoj atmosferi sedam tisuća gledatelja, krenuo s jasnim ciljem pobjede. Odmah su Splićani pritisnuli Puljane, Kukočev udarac u 3. minuti Mance je obranio, na odbijancu je najbrži bio Tomasov, ali nije pogodio prazna vrata domaćih. Dvije minute kasnije Ahmad Sharbini pokušao je iz prve, no nije uspio, a u 9. je Mance obranio Andrićev pokušaj sa svega pet metara. Sve je to, međutim, bila uvertira kojoj se Puljani nisu mogli suprotstaviti. Barem na početku...

0:1 - Tomasov

Kukoč je s lijeve strane pronašao Tomasova koji zdesna puca iz prve, lopta se odbija od zemlje, vara Mancea i završava u lijevom gornjem kutu.

Iako je Igor Pamić hrabro najavljivao velik otpor, osim sjajnih Demona, jedino je Henri Belle u 38. minuti uspio zaprijetiti dotad posve bezposlenom Danijelu Subašiću. Uz krasnu, pravu nogometnu atmosferu, Istra nije dobivala krila, dapače, na trenutke je izgledalo kao da istarski navijači podižu Bijele. Koji su svoju nadmoć obilato i koristili... Već u 28. minuti Tomasov je mogao i povećati prednost. Ahmad Sharbini mu je nakon Jamesova centaršuta ostavio povratnu loptu, ali njegov udarac ne odlazi u okvir gola. I kada su se Splićani već uljuljkali u dominaciju, u sam smiraj prvoga dijela, Istra je imala idealnu, stopostotnu priliku za izjednačenje. Belle je išao sam prema vratima, pokušao zaobići Subašića, koji je na kraju nekako došao do lopte. Međutim, lopta se opet odbila do Kamerunca čiji drugi pokušaj s gol-linije skida Maloča!

Premda je smiraj prvoga dijela donio moguću promjenu stanja stvari, poglavito prilikom Bellea, drugi dio ipak nije donio dramatičnu promjenu stanja na travnjaku. Posve je sigurno da je Pamić očitao bukvicu, međutim, niti ona nije donijela promjenu pristupa. Dapače, s prvim sučevim zviždukom opet je Hajduk zagospodario Drosinom, a Tomasov i društvo poluprilikama su kanili dodatno nauditi vrataru domaćih. U čemu su i uspijevali.

Sredinom drugoga dijela u radnu su temperaturu ušli braća Sharbini. Prvo je u 55. Anas gurnuo loptu za brata Ahmada, ali je Budicin prije stigao do lopte, a samo minutu potom lijepo se Anas oslobodio svog pratitelja, snažno pucao sa 16-17 metara iskosa, no pogodio je okvir vrata. Bila je to, ipak, samo najava povećanja vodstva...

0:2 - An. Sharbini

Prahić je predao loptu Ahmadu, koji je s desne strane ubacio na rub kaznenog prostora. Tomasov ju je gurnuo do Anasa koji se lijepo oslobađa Karabatića i s desetak metara matira nemoćnog Mancea.

Tada je tek domaćin potonuo, svi glavni igrači Splićana bili su posve slobodni, imali su dovoljno vremena za stvaranje prilika i šuteve koji su stalno zamarali obranu domaćina. I stoga je i stigla konačna potvrda...

0:3 - An. Sharbini

Anas je puvukao kontru, opalio sa 20 metara, lopta je dotaknula Milića i prevarila Mancea.

Do kraja susreta, Bijeli su mogli još pokoji put poentirati, ali vratar Mance je dobro branio i spasio Puljane od prave katastrofe.

Istra 1961: Mance - Sušić, Karabatić, Budicin, Milić - Anđelković, Prahić, Alimi, Belle - Grbić (od 79. Prelčec), Jazvić (od 70. Roce). Trener: Igor Pamić.

Hajduk: Subašić - James, Andrić, Maloča, Lima - Kukoč, Brkljača, Luštica (od 82. Tičinović), Tomasov (od 61. Sarić) - An. Sharbini - Ah.Sharbini (od 77. Lendrić).

RIJEKA - VARAŽDIN 2-0 (Kreilach 17, Švrljuga 73)

Kantrida živi kolovoz kakvom se prije mjesec dana nitko nadao nije. U četiri utakmice osvojeno je sedam bodova, Horvatova Rijeka igra sve bolje, probudio se Križmanov talent, Armando Mance sa 18 godina naznačuje kako bi mogao izrasti u centarfora od formata, Baković obranom zapovijeda profesorski, Lisjak je na reprezentativnoj razini, Kreilach zabija, Stepčić i Dedić s klupe ulazi onako kako bi svaki trener na svijetu poželio od pričuvnih igrača (s time da Dediću i nije mjesto na klupi!), a Salčinović i Alferez tek trebaju dodati istinsku plemenitost i klasu bijeloj igri.

Varaždin će vjerojatno prigovarati sucu zbog 11-erca na Križmanu i nepriznatog gola Aganovića, ali Vuga & com. posve su zasluženo pali na Kvarneru. Povremena jalova dominacija nije dovoljna da bi se slomila sve čvršća Rijeka, posebno ne u njenom dvorištu. Prvi gol skuhali su Križmanova upornost (donedavno - nepoznata pojava), Tkalčićeva indolencija i Kreilachova preciznost, a drugi Stepčićev talent i Švrljugina silovitost. Rijeka nije bila briljantna (takva je bila Armada i ostatak gledatelja!), no od gostiju je definitivno bila bolja upravo za ta dva gola razlike, kako je na kraju i završilo.

Rijeka: Lisjak - Švrljuga, Baković, Čagalj, Čaval - Kreilach, Vukman - Gutierrez, Čulina, Križman - Mance. Trener: Horvat.

Varaždin: Krklec - Tkalčić, Punčec (od 18. Sušac), Conjar, Šimek - Aganović, Brlečić - Glavica, Glavina, Golubar - Vugrinec. Trener: Toplak.

CIBALIA - SLAVEN BELUPO 1-4 (Čuljak 8 / Mujanović 21, Benko 63, Bušić 72, Brezovec 86)

Stanko Mršić temeljito je promiješao karte tražeći dobitnu kombinaciju za utakmicu protiv oduvijek nezgodnog gosta pokraj Bosuta. Vitaić i Pavličić ostali su na klupi, Mazalović je u tri sezone od kapetanske vrpce nazadovao do tribine, a u fokusu Cibalijinog trenera za ovu zgodu našla su se dvojica debitanata - Paradžiković je debitirao na prvoligaškoj sceni, a Župarić prvi put zaigrao pred domaćim navijačima, i to još od starta. Hazarderski potezi iskusnog stratega u neobično važnoj utakmici u kojoj je Cibalia tražila pobjedu za oporavak od domaćeg nokauta protiv Intera...

Međutim, nije pomoglo. Slaven Belupo oporavio se od startnog šoka, s(p)retnog Čuljkovog pogotka nakon kojeg je koprivnička momčad narasla poput švicarskog franka. I okrenula semafor u svoju korist, pri čemu je gostima obilato pogodovala nesigurna vinkovačka obrana, ni nalik onoj iz prijašnjih, ne tako davnih vremena.

Slaven Belupo je na taj način nastavio niz svojih vinkovačkih uspješnica (druga pobjeda zaredom!), a Cibalia je dvostruko uzastopno domaćinstvo iznenađujuće i gotovo senzacionalno zaključila bez bodovnog učinka. Vinkovci su prethodne dvije sezone bili teško osvojiva tvrđava, a u prologu ove sezone Mršićevi su dečki pred svojim navijačima već dvaput nastradali. Ni oni sa slonovskim pamćenjem ne pamte kada se to zadnji put dogodilo... Ovakav brodolom pogotovo!

Cibalia: Paradžiković - Radotić, Tomić, Lučić, Parmaković - Jurić, Župarić, Čuljak - Šimunac, Bartolović - Kresinger. Trener: Stanko Mršić.

Slaven Belupo: Rodić - Purić, Kokalović, M. Grgić, Pilipović - Brezovec, Milard CRVENI ović - Mujanović, Gregurina, Benko - Bušić. Trener: Roy Ferenčina.

ZADAR - LOKOMOTIVA 0-3 (Peko 86, Antolić 90, Boras 90)

Tko visoko leti, nisko pada...Cijeli su tjedan Zadrani sami sebe i druge uvjeravali da su im dvije uzastopne pobjede s Hajdukom doma i u Varaždinu dale krila, da će u subotu letjeti u Stanovima, da će Lokomotiva stajati pred crvenim signalom... Kad ono - šipak! Bolno prizemljenje za momčad Dalibora Zebića, potop u zadnjim minutama. Ruku na srce, Lokomotiva je trebala i prije riješiti pitanje pobjednika. Zašto? Zato jer je bila bolji suparnik. Čak toliko bolji da su tribine dvadesetak minuta prije kraja zaključile kako bi Zadru, ovakvom Zadru i jedan bod bio kapital.

U prvom je poluvremenu Zadar imao jednu vratnicu ( Santini na dodavenje Suraća), te nekoliko pokušaja iz daljine. Momčad s Kajzerice, ako ćemo pravo, trebala je već u prvom poluvremenu imati vodstvo, no nije išlo u realizaciji ni Brozovića ni Antolića. U drugom je poluvremenu iskusni Bule propustio nekoliko lijepih situacija, pa Škvorc i moguće je da je i Mario Tot, trener gostiju, pomislio da će mu momčad napadački zakazati pa protiv slabašnoga Zadra osvojiti 'samo' jedan bod. No, da tako ne bude pobrinuli su se domaćini koji su pred kraj utakmice posve potonuli. Nisu Zadru pomogle ni neke izmjene jer večeras, valjda, ne bi nitko živ bio mogao pokrenuti škvadru sa Stanova.

Zadar: Ježina - Bilen, Jerbić, Con - Maruna, Surać, Begonja, Mršić, Vasilj - Gerc, Santini

Lokomotiva: Mitrović - Samateh, Mesarić, Komorski, Pivarić - Brozović, Poljak - Škvorc, Antolić, Šćrbec - Bule.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 08:35