Vladimir Dugandzic / CROPIX
ODLIČAN ZAVRŠETAK

Hajduk na kraju jeseni: Tudor je profilirao momčad i donio rezultat iznad očekivanja!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. prosinac 2013. 20:49

Pljeskom su navijači ispratili hajdukovce na odmor. Od jučer je Poljud utonuo u zimski san, a od danas se zaključavaju vrata splitskog “hrama nogometa”. Kolektivni godišnji odmor trajat će do kraja kalendarske godine, premda za Hajdukovu Upravu i stručni stožer nema istinskog opuštanja. Možda poneki dan, ali prvenstvo počinje za 45 dana, pripreme su već vrlo blizu i jednostavno nema vremena za dug odmor i bijeg od svakodnevnice.

Što su Bijeli napravili ove jeseni, redovna je tema nakon zadnje utakmice . Hajduk je porazom od Dinama očekivano ispao od Kupa. Očekivano nakon maksimirske petice, jer vjera u čudo bila je više nego prazna priča sanjarskog duha. Hajduk je u ovom trenutku slabiji od Dinama i veća je enigma kako su se Bijeli nosili s Dinamom u tri početna susreta ove sezone negoli je to pitanje kako su eliminirani u dva kup-ogleda s Modrima. Međutim, ako se izuzme Dinamo i njegova još jednom potvrđena dominantna uloga u hrvatskome nogometu, Hajduk je dokazao da je bio i ostao momčad za vrh ljestvice. Bez obzira na to što je Tudor, kao i njegov prethodnik Krstičević, krenuo u sezonu s novom i nadasve mladom, neiskusnom momčadi. Ali rezultat i doseg tih novih igrača najbolje je što se Hajduku dogodilo ove jeseni.

Drugi ili treći na ljestvici, razlika je koja vrlo malo znači ukoliko momčad izbaci dva prava igrača.

- Afirmirati mlade igrače, to je prva zadaća trenera Tudora - često naglašava Branka Ramljak, predsjednica Nadzornog odbora.

SJAJNA PRODUKCIJA

Slušali smo istu poruku i proteklih godina, nije se ništa promijenilo u Hajdukovu cilju. Jedino se imena mijenjaju. Ove jeseni promovirali su se Kalinić, Pašalić, Bencun, Bradarić i Mikanović - to je pet igrača koji su dosad imali status onih “što kucaju na vrata prve momčadi”. Ali sada su ih širom otvorili. To je Tudorov najveći plus, veći od rezultata. Hajduk je u neugodnoj financijskoj situaciji, pa je produkcija igrača iz vlastitog pogona primarni zadatak. Petoricu je Tudor promovirao, premda se za Kalinića i Bencuna znalo i ranije. Dobivali su skromnu minutažu, a kod Tudora su postali glavni igrači. Postali su nositelji. Kalinić, Pašalić i Bencun su u prvom redu. Tri igrača na kojima Hajduk zaista može zaraditi dobar novac. Jer Kalinić je od pričuve na Poljudu stigao do statusa reprezentativca Hrvatske, Pašalić je prvi strijelac Hajduka sa 18 godina, a Bencun igrač koji plijeni pozornost smislom za nogomet i nadasve učinkom. Lagani i hitri dribler zasjenio je pojačanja Iluridzea i Bukvu, golgeterski učinak bolji mu je od Magličina, premda je imao više ozljeda nego osječki napadač kojeg zdravlje također nije najbolje služilo. Četvrti iz skupine onih koji su napravili golem napredak jest Filip Bradarić. Sa 13 nastupa izborio se za mjesto u momčadi ispred iskusnijeg Anđelkovića, postao je standardni prvotimac i što je još zanimljivije, egzekutor udaraca s bijele točke. Igrač koji još mora puno učiti, ali perspektivu u ulozi zadnjeg veznog nesporno posjeduje. Kao što i Mikanović ima potencijal na desnom beku, ali nema kontinuitet utakmica na visokom nivou. Bljesnuo je na startu sezone i onda se ugasio. Ali potencijal ostaje. Kao i činjenica da je Tudor na površinu izbacio pet novih igrača, te pokazao Malokua. Otvorio je Tudor vrata mlađima, standardizirao Kouassija i Sušića, profilirao momčad u prepoznatljivu ekipu. Za proljeće ima čvrst temelj, bez obzira hoće li netko napustiti Poljud.

To je drugi najveći plus današnje momčadi Bijelih. Momčadski duh bez pojedinačne zvijezde o kojoj ovisi ekipa. Hrvatski reprezentativac je Kalinić, u najboljoj BiH vrsti je Vršajević, ali momčad nema zvijezde. Ponekad bi bilo dobro da ima lidera, iskusnijeg i starijeg igrača koji može razbuditi ekipu, međutim jasno je da aktualna ekipa živi na temelju ravnopravnosti u svlačionici. Jeftina momčad, ekipa složena od vlastitih juniora, povratnika s posudbe i ponekog igrača sa strane koji bi trebao ponijeti status pojačanja. Ali i o tome će biti govora.

Teško s mladima

Zbog stvaranja momčadi i profiliranja mlađih igrača u status prvotimaca rezultat je tek na trećem mjestu. Kažemo “tek”, jer jasno je da se ne može ganjati rezultat s momčadi u kojoj glavni igrači imaju 18-19 godina kao Pašalić i Kouassi. Hajduk je ostao u utrci za europska mjesta, u nekoj teoriji mogao bi se uhvatiti u koštac s Dinamom glede pitanja šampionske utrke, ali to je ipak samo teorija. Zašto je rezultat iznad očekivanja, u ocjeni, rekli bismo, čvrsta četvorka? Zato što je Hajduk na startu sezone proglašavan konkurentom za četvrto mjesto zajedno s Lokomotivom. Dinamo, Split i Rijeka imali su povlaštene pozicije u predviđanjima stručnjaka. Međutim, Tudor je izvukao maksimum iz ove momčadi uspjevši doći do rezultata koji je visoko nadišao prognoze. Hajduk je dva listopadska tjedna bio prvoplasirana momčad lige. Hajduk u kojem glavni igrači poput Kalinića, Kouassija, Pašalića i Bencuna igraju prvu pravu prvoligašku sezonu. Zar je netko mogao očekivati da će takav Hajduk biti u uskoj borbi za prvo mjesto? Jasno je da nije, i zato Tudoru treba čestitati. I Tudoru i momčadi za rezultat u ligaškom nadmetanju. Blizu Dinama, stalno ispred Rijeke, Lokomotive i Splita. I onda neka netko kaže da nemaju dobre temelje za proljeće.

Izbalansirana ekipa

Momčad je toliko izbalansirana da će ostati kompaktna čak i ako ode poneki igrač. Kouassijev odlazak mogao bi biti problem, jer Hajduk nema tu dimenziju brzine koju posjeduje 19-godišnji Bjelokošćanin. Ali za proljeće će u konkurenciji biti Caktaš, Andrijašević, Maglica i svi ostali koji su bili ozlijeđeni. Ima Hajduk razloga za optimizam nakon završene jeseni. Bilo je grešaka, bilo je slabijih izdanja, ali bilo je i puno radosti. Nije izgledalo dobro na početku, ali kada se danas pogleda sve što su Bijeli prošli tijekom jeseni, onda je jasno da je Tudor izvukao maksimum. Može se i strategu Bijelih pronaći zamjerki, nije Tudor bezgrešan, ali pogledajte s kakvom je momčadi krenuo u sezonu i gdje je stigao. Kako mu onda ne čestitati na kraju!?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 06:32