Foto: Damir Krajac / CROPIX
DOLAZI INTER

HAJDUK NAKON ŠOKA PROTIV GORICE LOVI NOVI ZALET U BORBI ZA EUROPU Oreščanin ostao bez ključnog igrača! Tko će uskočiti na mjesto sjajnog Brazilca?

HAJDUK Trener Siniša Oreščanin za sljedeću utakmicu s Interom u Poljudu ne može računati na ‘požutjelog’ brazilskog napadača
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 03. svibanj 2019. 11:27

Napadač Jairo ima tri žuta kartona i neće ga biti utakmici s Interom u Poljudu kojom Hajduk počinje seriju lakših utakmica s ciljem osiguravanja Europe. Istina, nema ni kapetana Domagoja Bradarića kojega će gotovo sigurno zamijeniti Andre Fomitschow, no na utakmici s Interom više bi trebao nedostajati Jairo, najbolji Brazilac u povijesti kluba koji ove sezone ima odlične brojke.

Najvažniji ofenzivac

Uz Miju Caktaša najvažniji je igrač u ofenzivnom dijelu, strijelac koji je svojim golovima zaslužan za dosta bodova ove sezone, a Interu je već zabijao tri puta. Nema sumnje da je ova momčad Hajduka ovisna o inspiraciji i učinku te dvojice igrača i sada se postavlja pitanje kako zamijeniti jednoga od njih, u ovom konkretnom slučaju - Jaira. Caktaš je prvi strijelac Hajduka s 12 golova u prvenstvu (14 ukupno) i još ima četiri asistencije.

Split,160319.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 1. HNL 25. kola izmedju HNK Hajduk i NK Rudes.
Na fotografiji: Francesco Tahiraj.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

Učinak Jaira je također za veliki respekt budući da je u HNL-u zabio 11 golova, a još ima sedam asistencija (devet u svim natjecanjima). Relativno solidan doprinos ima i treći igrač iz ofenzivnoga terceta Adam Gyurcso koji je neizostavan u vizijama Siniše Oreščanina te je ove sezone zabio tri gola u prvenstvu (četiri ukupno), ali ima i sedam asistencija. Dva mjesta su sigurna, zaigrat će, naravno, Caktaš i Gyursco, no treći, koji bi pokrio ulogu još jednoga napadača, se traži.

- Činjenica je da je Jairo dosta dobro odigrao niz utakmica, donio važnih bodova te će sigurno nedostajati Hajduku. Pogotovo na proljeće kada je bio maksimalno spreman u odnosu na jesen. Radi se o profinjenom tehničaru, koji je odličan u fazi napada, ali bi morao popraviti fazu obrane. Nepredvidljiv je, opasan u igri glavom, zabijao je presudne golove. Njegov izostanak će biti hendikep, isto kao što je bio i Caktašev protiv Osijeka. Njih dvojica su prevaga u napadačkom segmentu - kaže nam nekadašnji napadač Bijelih Mate Bilić.

Naći će rješenje

Koga bi Bilić stavio na to mjesto, odluku prepušta treneru…

- Oreščanin najbolje poznaje ekipu, a dosta i rotira, jer manje-više svaku utakmicu uđe po jedan novi igrač. Vjerujem da će on pronaći alternativu, možda izmjenom mjesta nekim igračima. Mislim da neće koristiti klasičnu špicu da igra lijevo, jer to se ne uklapa u njegov sistem igre koja se bazira na protočnosti lopte iz zadnje linije. Pitanje samo kojega sličnoga driblera ima u kadru, to je teško reći jer je Jairo uz Caktaša jedina svijetla točka pogotovo ovoga proljeća. Mislim da će trener za ovu utakmicu pronaći rješenje i uspješno je premostiti budući da je jako bitna u borbi za Europu - zaključio je Bilić.

SN

U ovoj utakmici će dodatan pritisak biti na Caktašu koji bi trebao svojim golom ili nekim potezom riješiti pitanje tri boda, a dodatan motiv može mu biti i činjenica što je u vrhu poretka za najboljega strijelca HNL-a, a u manjim utakmicama mogao bi svoj učinak još i popraviti.

Kako sada stvari stoje, toj je poziciji, koju zauzima inače Jairo, najbliži Albanac Francesco Tahiraj koji je doveden ove zime iz slovenskoga Aluminija u kojemu je bio produktivan, no u Hajduku još uvijek čeka na prvi pogodak, a ima jednu asistenciju. Tahiraj je polivalentan, lagan napadač koji može igrati krilo i polušpicu, a činjenica da je ušao u završnici dvoboja s Goricom, čini ga najbliži udarnoj jedanaestorici za Inter.

Budući da nema Jaira, nastupu se nada i Mirko Ivanovski, prošloljetna akvizicija iz Slavena Belupa koji u posljednje vrijeme nije u planovima trenera Oreščanina jer strateg Splićana igra igru bez klasičnoga napadača. Izostankom Jaira, vjerojatno će i Ivanovski ući u zapisnik, premda ga u kadru nije bilo od 7. travnja i utakmice s Osijekom kada je nastupio zadnjih deset minuta.

Šego s malim izgledima

Istoga dana, posljednji nastup u prvoj momčadi upisao je i Ivan Delić, doduše na poziciji polušpice, no on je isto više klasični napadač, osim ove sezone kada ga se koristi na mjestu fantazista, kako u prvoj, pa tako i drugoj momčadi.

Male izglede za nastup ima Michele Šego koji je trenutačno u drugoj momčadi, a igrao je i u derbiju za juniore koji se bore za titulu s Dinamom, pa premda ima 15 nastupa u prvoj ekipi i prošle sezone dobivao je prigode, ove sezone ga se malo koristi, pet puta je ušao s klupe. Nije isključeno da Oreščanin eventualno posegne i za nekom novom kombinacijom, primjerice da gurne Bassela Jradija ili Emira Sahitija, koji također nisu klasični napadači.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 03:59