Cropix
Velikan Modrih i Bijelih

‘Hajduk nema dovoljno dobru momčad, igrači mu nemaju kvalitetu. Dinamo? To nije njihova razina‘

Pogled negdašnjeg velikana na aktualne posrtaje dva najveća hrvatska kluba, Dinama i Hajduka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. srpanj 2020. 22:34

Postkorona ljestvica je tragičnog izgleda za Dinamo i Hajduk, dva hrvatska velikana. Vječni suparnici su u devet odigranih utakmica osvojili samo po 12 bodova od mogućih 27!? Dinamo je skupio 3 pobjede, isto toliko neodlučenih rezultata i poraza uz gol-razliku 9:9. Majstori s mora su pak ubilježili 4 pobjede i 5 poraza uz gol-razliku 15:17. Na toj ‘after lockdown’ ljestvici su sedmi (Dinamo) i osmi (Hajduk). Iza njih su samo Istra 1961, koja igra kvalifikacije za ostanak u HNL-u, te Inter koji je već ispao.

Težak neuspjeh

Što se dogodilo Dinamu i Hajduku? Naravno, odmah moramo naglasiti da priča nije niti približno ista, osim po broju osvojenih bodova. Naime, Modri su osigurali naslov prvaka, pa bez obzira što su igrali grozno i smijenili trenera Jovićevića, neke velike dramatike ipak nema. Nisu smjeli izgledati kako su izgledali, nisu smjeli rušiti imidž kluba, ali kad se podvuče crta, oni su - prvi! Opet su prvaci. Sezona je završila gorkim okusom, kiselim osmjehom, ali s obzirom na naslov nije se ipak dogodilo ništa prestrašno.

image
Cropix

Hajduk je pak posve druga priča. Klub s drugim najvećim budžetom u HNL-i koji iznosi oko 20 milijuna eura završio je - peti!? A cilj je bio drugo mjesto i kvalifikacije za Ligu prvaka. Jednostavno, ne može se pronaći blaža riječ od one - blamaža. Nadzorni odbor splitskog kluba zalaže se za kontinuitet na najvažnijim pozicijama, ali dovoljno je onih koji misle da je ipak bolji restart, podvlačeći da će se odgovornima za ovakav neuspjeh, starta li netko od njih i u novu sezonu, kroz ogromno povećalo gledati svaka utakmica, svaki rezultat, svaki primljeni pogodak, svaki poraz... Bio bi to veliki stres, užasan pritisak na sve u klubu.

O situaciju u Dinamu i Hajduku popričali s Stjepanom Deverićem, bivšim nogometašem koji je odijevao i modri i bili dres. Kad govori o Majstorima s mora, onda i on naglašava da je taj slučaj nešto posve drugo, neusporedivo s Dinamom.

- Hajduk je doživio težak neuspjeh. Gađao je drugo mjesto, a završio je na petom. To je zaista potpuno iznenađujući rezultat splitskog kluba, posve neočekivan. Najavljivala su se mnogo bolja izdanja, igre i rezultati, a dogodilo se razočaranje. Za razliku od Dinama koji ih nije imao, Hajduk je imao ogroman motiv. Kad Hajduk u ligi 10 završi na petom mjestu, onda je to zaista zvono za uzbunu u kompletnom klubu.

Priča nam Deverić da je Hajdukov neuspjeh zbroj raznih segmenata i razloga, ali da je najvažniji ovaj...

- Držim da Hajduk nema dovoljno dobru momčad. Mislim da su se precijenili, odnosno nisu dobro procijenili snagu momčadi. Gledao sam utakmice Hajduka, ne može se kazati da se nisu borili, da nisu htjeli i davali sve od sebe. Dapače, dečki su baš izgarali na terenu. Međutim, kvaliteta je upitna. Kad se rade onakve pogreške kakve se rade, recimo, na posljednjoj utakmici s Rijekom, kad se prime tri pogotka, a igrači koji ih zabijaju potpuno su sami, nepokriveni, onda se tu radi o nedostatku kvalitete. Držim da je to najveći problem splitskog kluba, problem loše selekcije izbora igrača koji očito nisu na razini koja bi zadovoljavala apetite takvog kluba - zaključio je Deverić.

Nema prekidača

Negdašnji veliki nogometaš podvukao je, dakako, da Dinamo ne smije nuditi sliku kakvu je ponudio nakon stanke. Jasno ističe...

- To nije razina maksimirskog kluba! No, na neki način je sve i razumljivo. Nema dvojbe da su se igrači nakon što je matematički osvojen naslov potpuno opustili. Došlo je do samozadovoljstva, nestali su motivi, a kad je tako, onda je teško igrati. Nije se ušlo kako treba u nastavak i iz toga se nije dalo izaći, pa ni s promjenom trenera. Nogomet se ne igra na prekidač, malo gasiš pa pališ svjetlo. Ne možeš kazati: “Danas ću igrati, a sutra neću”. Kad krene nizbrdo, teško je zaustaviti kola loših igara i rezultata. No, u konačnici, Dinamu se nije dogodilo ništa dramatično, važno je sad samo dobro se pripremiti za sljedeću sezonu - kazao je Deverić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 02:27