Sergej Jakirović
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
MOGU LI SADA POBIJEDITI?

Hajduk nije nikad slavio u Gorici, čovjek kojeg su Bijeli smijenili: ‘Zašto bi oni bili favoriti?‘

‘Šanse Gorice i Hajduka u ovom su trenutku podjednake‘, rekao je bivši trener kluba iz Turopolja.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. listopad 2020. 15:01

Ima terena koji nekome ne leže, stadiona gdje im ne odgovara ni protivnik ni atmosfera. Gdje gube bodove, a da pritom suparnik nije prvak, nije najjača momčad lige. Hajduk je u protekle dvije sezone takav problem imao s Goricom, ekipom koja se u ljeto 2018. domogla prvoligaškog društva. U pet utakmica, četiri prvenstvene i jednom kup-susretu, Bijeli su uspjeli uzeti samo jedan bod. Uspjelo je to Vuliću u studenome 2018. remijem 1:1, a njegovi nasljednici na klupi, Oreščanin, Burić i Tudor, redom su zabilježili poraze.

Negativna serija

Prošla je sezona bila najteža za navijače Bijelih na utakmicama u Velikoj Gorici, jer domaćin je izbacio Hajduk iz Kupa i pritom upisao još dvije pobjede. U samo tri dana, krajem listopada i početkom studenoga prošle jeseni, Gorica je s identičnih 2:1 slavila protiv Hajduka. U oba susreta drugi pogodak za Goricu postigao je Nizozemac Suk, a isti je igrač bio strijelac i u zadnjoj prošlogodišnjoj pobjedi kada je domaćin slavio 3:1.

Nije Hajduku pomogla ni promjena trenera, jer niz je nakon Sergeja Jakirovića nastavio i Valdas Dambrauskas. Uz to je Tudor na lipanjskom dvoboju u Gorici vratio momčad u formaciju s četiri igrača u zadnjoj liniji. Ali s Goricom jednostavno nije išlo. U pet susreta kroz dvije povratničke sezone prvoligaša iz Turopolja nijednom se nije dogodilo da je Hajduk napustio Veliku Goricu bez primljenog pogotka. U pet susreta primili su čak 11 zgoditaka, od toga devet u prvenstvu. Od Dinama su, primjerice, u zadnje dvije sezone na Maksimiru primili sedam zgoditaka u HNL-u i uzeli jednu pobjedu s jednim remijem. Puno bolje nego protiv sutrašnjeg domaćina.

Sergej Jakirović najčešće je, dakle, bio na klupi Gorice protiv Hajduka. Šokirao je pritom Splićane usred Poljuda, što je javnost doživjela kao jednokratnu senzaciju, ali ne i Jakirović. Nastavio je s Goricom pobjeđivati Hajduk, ali ironija sudbine htjela je da mu na kraju upravo Hajduk “dođe glave”. S klupe Gorice otišao je u veljači ove godine nakon poraza 0:6 na Poljudu...

- Skupljalo se duže vrijeme, nazirao se kraj - pomirljivo će i danas kazati Jakirović, koji je u međuvremenu bio i trener Maribora.
No, drugi put ćemo o Violama, tema je sudar Gorice i Hajduka. Premda je prije sedam i pol mjeseci napustio Veliku Goricu, odlično Jakirović poznaje oba suparnika. Zato s pravom može analizirati prednosti i mane s obje strane.

- Utakmica koja nudi priliku za Goricu i Hajduk. Ravnopravnu priliku. Držim da su šanse 50:50, nema favorita.

Nekoć se smatralo da je Hajduk favorit u svakom dolasku na stadion u Velikoj Gorici, ali odigrane utakmice iz dvije protekle sezone demantiraju takvo razmišljanje.

- Samo jednom je Vulić s Hajdukom uzeo bod i to u situaciji kada smo pred kraja prvog poluvremena ostali s igračem manje. Sve ostale utakmice je pobijedila Gorica i zato ne vidim zbog čega bi Hajduk bio favorit.

image
Zoran Vulić i Segej Jakirović
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Hajduk izgleda bolje

Ljestvica će također sugerirati da su protivnici u podjednako pozitivnoj situaciji. Ali, iako Gorica ima tri boda više, Hajduk je taj koji je načinom na koji je pobijedio Varaždin prošle nedjelje podsjetio na nekadašnja uvjerljiva izdanja.

- Rekao bih da je Vukas igrače postavio na njihove najbolje pozicije i Hajduk definitivno bolje izgleda. S druge strane, Gorica je uzela jedan bod u dva zadnja susreta, međutim, momčad ima velikih 13 bodova iz šest utakmica. Ima posloženu strukturu igre, ima samopouzdanje i siguran sam da će Hajduk dočekati u odličnom raspoloženju.

Je li Gorica ekipa koja se više motivira na utakmice s jačim suparnicima, a prosipa bodove s “malima”?

- Ne bih se složio s takvom konstatacijom. Liga je zanimljiva, nikoga nije lako pobijediti. Bitno je skupljati bodove, a nije jednostavno dobiti ni Istru ili nekog protivnika iz donjeg dijela. Gorica je startom u prvenstvo pokazala kako momčad stalno napreduje i vjerujem da će ove sezone uspjeti do Europe. Treću godinu ekipa se većinom drži na okupu i čim se netko prodaje već je spremna zamjena na istoj poziciji. Postoji planska reprodukcija, trebalo bi se to pozitivno odraziti na rezultat.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Što će presuditi u sutrašnjem dvoboju? Koji su pojedinci najvažniji aduti?

- Lovrić je broj jedan u Gorici. Igrač za kojeg vam se čini da ga nema u utakmici, a onda jednim potezom sve riješi. Prekidom, udarcem s distance... ima strašan repertoar. Suk je već puno zabijao Hajduku, a Mudrinski je u dobroj golgeterskoj formi. Očekujem utakmicu s dosta golova, jer i Hajduk ima sjajan napadački potencijal. Prije svih ima Caktaša, zatim tercet internacionalaca u kojem bih izdvojio Gyurcsa. Mađar se na Poljud vratio u puno boljem izdanju, pravo je pojačanje za Hajduk - kazao je Jakirović.

Naglasio je sljedeće:

- Nadam se zaista kvalitetnoj utakmici, iskreno govoreći, s velikim zanimanjem čekam subotu. Da vidim što mogu Gorica i Hajduk pokazati u međusobnom ogledu...

Gorica je, dakle, do sada bila neosvojiva tvrđava za Bijele. Može li Vukas promijeniti tradiciju? Kada se to pitanje postavi, odgovor je uvijek isti. Tradicije postoje da se ruše, ali treba to pravilo dokazati na terenu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:02