Vojko Bašić/CROPIX
JUNIORSKA CHAMPIONS

Hajduk otima Dinamu Ligu prvaka! Uefa pokreće ligu za mlade, dok Bili tići jurišaju prema naslovu

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. ožujak 2012. 18:54

Na prijedlog Uefine Komisije za natjecanje Izvršni odbor ECA-e (Europske klupske asocijacije) dao je na razmatranje klubovima pokretanje Lige prvaka za mlade, točnije generacije U-19.

- Prvi prijedlog bio je da Ligu prvaka U-19 igraju 32 kluba, mlade momčadi onih klubova koji su se plasirali u natjecanje po skupinama. Međutim, većina europskih klubova vratila je prvobitni prijedlog te predložila da u tom natjecanju nastupaju svi klubovi koji igraju u kvalifikacijama za Ligu prvaka te da se za pozicije bore kao i njihovi stariji kolege - kazao nam je dopredsjednik Uefine Komisije za natjecanje Damir Vrbanović.

Radilo bi se o vrlo atraktivnom natjecanju koje bi bilo pod ingerencijom Uefe. Želja je Kuće europskog nogometa da mladi igrači, koji su na pragu profesionalizma, ili koji su već lagano zakoračili u taj biznis, imaju jake nogometne obračune u svojoj konkurenciji.

Međutim, klubovi ECA-e predlažu još nešto vrlo zanimljivo, što zapravo derogira prvobitni prijedlog. Oni ne žele da u Ligu prvaka U-19 igraju mlade momčadi samo onih klubova koji igraju u kvalifikacijama za Ligu prvaka, nego najbolje mlade momčadi u državama! Sve zbog toga što u Europi ima jako dobrih nogometnih škola koje nisu stacionirane u najjačim europskim gigantima, pa se i njima želi dati mogućnost izlaska na veliku scenu.

Ovdje se radi o juniorima i izlaznim juniorima, naravno, uključeni su i oni koji su već kao jako mladi zaigrali za seniore.

- Konačnu odluku o osnivanju Lige prvaka U-19 donosi Izvršni odbor Uefe, a ideja je da se krene već od sljedeće sezone, dakle 2012/13. Ako se ne uspije sve organizirati, natjecanje bi krenulo godinu dana kasnije.

Tko bi Hrvatsku predstavljao u Ligi prvaka U-19? Dinamo je, po svemu sudeći, najbliži osvajanju još jednog naslova prvaka, ali to ne znači da bi mlada momčad Dinama igrala Ligu prvaka! Ako prođe onaj prijedlog da u to elitno natjecanje mladih ulaze najbolje mlade momčadi u tim državama, onda bi u Ligu prvaka ušao - Hajduk! Juniori Hajduka uvjerljivo su prvi na ljestvici, sa sedam bodova prednosti pred Rijekom, a čak 11 pred četvrtoplasiranim Dinamom!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. srpanj 2024 11:44