BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
RASPLET PRVENSTVA

Hajduk sad čeka ‘biti ili ne biti‘ utakmica, Dinamo može do naslova za 4 dana, evo što se mora poklopiti

Modri ne mogu pobjedom u derbiju teoretski postati prvaci, to će ovisiti o sudaru Gorice i Osijeka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. svibanj 2021. 20:53

Nitko nije izgubio, nitko nije pobijedio, niti je itko u potpunosti ostvario ono što je želio. Dinamo se nadao da će napraviti novi trokorak prema naslovu, da bi pobjedom na Rujevici u zadnjem kolu u svakom slučaju potvrdio naslov, Hajduk da bi s tri boda dodatno zakuhao borbu za Europu. Ovako, i jedni i drugi morat će u drugoj utakmici ovoga tjedna, za vikend, ponovno bildati svoje ambicije. A čekaju ih neugodna gostovanja.


Svakome iz svog razloga. Dakle, Hajduk će važne bodove, u još jednoj “biti ili ne biti” utakmici, tražiti u Varaždinu. Prije Božića, na svojem zadnjem gostovanju u baroknom gradu, momčad Zorana Kastela zadala je težak udarac Bijelima, koje je s klupe vodio Boro Primorac. Varaždinci su slavili 4:2, nakon što su vodili 3:0, Hajduk se dvama golovima Caktaša vratio u život, a onda je Obregon u sudačkoj nadoknadi zabio četvrti gol. Prošle sezone, pak, Varaždin je slavio i na Poljudu (2:3), šokirao Splićane i na njihovu terenu kad je Hajdukov trener bio Igor Tudor. Nije bilo lako ni u zadnjem srazu u Splitu, pobijedio je Hajduk 2:0, golom Čoline i autogolom Memije. Bit će to za Tramezzanijevu momčad u subotu novi veliki izazov, Varaždin se bori za ostanak, a nakon boda u Osijeku i Horkaševa obranjenog jedanaesterca, sigurno još postoji vjera u obranu prvoligaškog statusa, Varaždinci će biti iznimno motivirani.


A veliki izazov u nedjelju čeka i Dinamo na Rujevici. Modri sad ne mogu reći da bi pobjedom i teoretski postali prvaci, to će ovisiti o utakmici Gorice i Osijeka. Ako Osječani u petak pobijede Goricu, onda se matematička odluka o naslovu odgađa, bez obzira na ishod derbija na Rujevici. Dinamo jest remijem u Splitu povećao prednost nad Bjeličinom momčadi za još jedan bod, na plus sedam, ali sad ne ovisi samo o sebi što se tiče iduće utakmice, tu im moraju “pomoći” Goričani. Dakako, prednost je velika i veće je pitanje kad će Dinamo službeno potvrditi naslov, nego hoće li ga potvrditi. Ipak bi bila senzacija da prokocka toliku prednost.


Ono što je činjenica jest da Dinamo na Rujevici nije pobijedio godinu i pol dana, još od jeseni 2019. kad su se, nakon šokantnog remija sa Šahtarom u Ligi prvaka, Modri iskalili na Rijeci. Bilo je 0:5, tko bi tada rekao da Dinamo ondje više neće slaviti. Izgubili su potom Zagrepčani i u Kupu, zatim i u nastavku prošlog prvenstva nakon korone, a jesenas je u prvom dijelu sezone bilo 2:2. Zanimljivo je da su u 11 HNL dvoboja na Rujevici samo dvojica Dinamovih trenera uspjela dobiti utakmicu.

To su Mario Cvitanović, čija je momčad 2017. slavila 2:0 te Nenad Bjelica u već spomenutom srazu u kojem je Dinamo Riječanima darovao “petardu”. Zoran Mamić nije uspio slaviti u čak tri pokušaja, Zlatko Kranjčar, Ivajlo Petev i Igor Jovićević po jednom, to su četvorica trenera koji nisu uspjeli pobijediti na Rujevici. Ne bi ni Splićani imali ništa protiv da Krznar prekine tu tradiciju, pobjeda Dinama i njima bi povećala izglede za Europu. Jasno, ako oni pobijede u Varaždinu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 23:49