VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
STRUČNA ANALIZA

‘Hajduk se podigao i pogodio s pojačanjima, ali Gorica je favorit, oni mogu biti i ispred Osijeka!‘

Tko dobije u prvenstvu, ima veće šanse i za prolaz u Kupu, smatra bivši strateg Goričana
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. ožujak 2021. 17:10

Nema pozvanije osobe od Sergeja Jakirovića za analizu subotnjih suparnika izuzetno zanimljivog dvoboja u Velikoj Gorici. Aktualni trener Zrinjskog na klupi Gorice stvarao je, za domaćina, pozitivnu tradiciju u ogledima s Hajdukom HNL-u.

Neporažena je Gorica u susretima s Bijelima na svom travnjaku.

- Ne samo zbog tradicije, već primarno radi forme koju pokazuje u ovom prvenstvu, Gorica je favorit subotnjeg dvoboja - bez oklijevanja je poručio Jakirović i dodaje: - Premda Gorica čvrsto drži treće mjesto, jasno je da ima izglednu borbu za drugu poziciju. Momčad je posložena, obrana se učvrstila i Gorica zaista zaslužuje status favorita iako je s druge strane Hajduk.

Pokazala je Gorica pod vodstvom Siniše Oreščanina da je momčad koja može ravnopravno igrati s najjačima ovog proljeća.

- Ne samo pokazala, nego i potvrdila. Trener Oreščanin je veću pozornost posvetio obrani, precizno je i na vrijeme detektirao problem igre Gorice, koja je u jednoj utakmici dopustila čak 20 suparničkih udaraca prema svojim vratima. Utakmicom u Osijeku potvrdila je Gorica da je ekipa koja može neutralizirati kvalitetnog suparnika, zato držim da je Oreščaninova momčad sposobna s Hajdukom odigrati pravu natjecateljsku utakmicu. Tim više što Oreščanin odlično poznaje momčad koju je vodio pred dvije sezone.

Ipak, pitat će se nešto i Hajduk. Koliko Jakirović dobro poznaje Goricu, toliko zna i model funkcioniranja Hajduka, jer na Poljudu je od Nove godine sportski direktor Mindaugas Nikoličius, čovjek s kojim je usko surađivao dok je bio trener Gorice.

image
Sergej Jakirović
DARKO TOMAS/CROPIX

- Hajduk se bitno podigao, što je najvažnije, Bijeli su pogodili s pojačanjima. Jasno, ne čudi me takav razvoj zbivanja s obzirom da znam kako radi Nikoličius. Ozbiljan je sportski djelatnik koji je u startu svog mandata na Poljudu pokazao koliko je sposoban...

Hajduk se kao i Gorica bazirao na čvrstu obranu, Tramezzani najčešće pobjeđuje s “čistom mrežom”, što jasno govori koje je opredjeljenje 50-godišnjeg stručnjaka.

- Talijanski stručnjak je ostao vjeran svojim nogometnim korijenima i njegov pristup polučio je pragmatični efekt. Hajduk je bitno drukčiji nego prošle jeseni, što se jasno vidjelo u drugoj pobjedi na Rujevici. Ali, svaka je utakmica novo dokazivanje.

I nije samo jedna utakmica, već “paket program” koji nas očekuje u Velikoj Gorici u sljedećih sedam dana. U subotu prvenstvo, u utorak Kup. Prošao je Jakirović s Goricom sličan raspored u jesen 2019. godine, kada je u tri dana dvaput porazio Hajduk s identičnih 2:1.

- Ponavlja se povijest u rasporedu, s tom razlikom što je prije godinu i pol dana prvo igran Kup, a potom prvenstveni dvoboj. I danas mi zvuči pomalo nevjerojatno da su oba susreta završila 2:1 i pritom su identični bili strijelci Gorice. Tada je momčad koja je dobila Kup imala psihološku prednost za prvenstvo, a ovog puta će biti drukčije. Tko dobije u prvenstvu, ima veće šanse za prolaz u Kupu, a koliko vidim, obje momčadi imaju visoke ambicije u Kupu.

Što će presuditi u subotnjem prvenstvenom dvoboju?

- Dnevna inspiracija, to vam je najprecizniji odgovor. Obje momčadi pune su kvalitetnih pojedinaca, čija će klasa presuditi pobjednika. Gorici nije bitno tko je s druge strane, ali Hajduk uvijek pruža još veći motiv - podvukao je Sergej Jakirović.

Obnavlja se trofej Marjan?

Ne bude li ovog ljeta Europe na Poljudu, Hajduk razmišlja o obnovi legendardnog turnira Trofej Marjan. U bivšoj državi Trofej Marjan bio je jedan od najcjenjenijih ljetnih turnira, održavao se od 1974. do 1989. uz sudjelovanje velikih klubova poput Ajaxa, Anderlechta, Vasca da Game, Bordeauxa i ostalih.

Poslije Domovinskog rata turnir je obnovljen u dva navrata, a posljednji je održan u veljači 2003. godine. Novi Trofej Marjan zasad je samo ideja jer ljetni termini prepuni su kvalifikacijskih europskih utakmica. Ukoliko Hajduk izbori Europu i ovog ljeta, ideja će ponovno biti stavljena u “mirovanje”.

Jakobušić s veteranima: Hajduk je vaš dom, dobrodošli ste

Predsjednik Bijelih, Lukša Jakobušić, zajedno s voditeljem Akademije Borom Primorcem i klupskim kroničarom Juricom Gizdićem na Poljudu se sastao s veteranima Hajduka, koje su predstavljali Ante Ivković, Ante Žaja, Ivan Katalinić i Zoran Vulić.

Razgovaralo se o današnjem Hajduku, te poboljšanju relacije veterana i kluba, koja posljednjih godina nije bila na razini potrebnog respekta. Pričalo se također o vremenima kada su veterani osvajali trofeje, stoga je Jakobušić pozvao nekadašnje igrače Bijelih da pomognu klubu, prenesu svoja iskustva iz trofejnog razdoblja, uz jasnu poruku zajedničkog djelovanja.

- Hajduk je vaš dom, u Hajduk ste uvijek dobrodošli! - kazao je Jakobušić predstavnicima klupskih veterana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 22:18