VOJKO BASIC/CROPIX
PIŠE ZDRAVKO REIĆ

Hajduk trpi udarce, navijači vrijeđaju igrače, vodstvo kluba zaštićeno kao nikad dosad! A gdje je Grad?

Nekompetentni Nadzorni odbor već tri mjeseca traga za novim predsjednikom, angažirali su i agenciju...
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 22. listopad 2020. 08:21

Jadni su navijači Hajduka zbog serije udaraca koje trpe niz godina, kao što je ovaj poraz od Šibenika na Poljudu. Brojni su razočarani, rezignirani, ožalošćeni, premda još uvijek ima i onih, uglavnom grlatih, reklo bi se zadrtih, koji i dalje vjeruju u ovakvu primjenu modela "Hajduk dite puka". Jednostavno je, nema tih poraza, neuspjeha, udaraca, koji bi ih prisilili da se barem malo pokolebaju u odnosu na formulu upravljanja klubom.

Hajduk je doživio debakl, poražen je, čak u igračkom smislu i deklasiran protiv novog prvoligaša, što je novi najizravniji udar na ambicije i budućnost splitskog kluba. Tri poraza u četiri utakmice, uz napomenu da Hajduk ima neodigran jedan susret, onaj protiv Rijeke na Rujevici, tako da bi ta bilanca mogla biti još lošija i bolnija.

Nakon gubitka sva tri boda u nadmetanju s posljednjeplasiranom momčadi Prve HNL, trener Hajduka Hari Vukas pokajnički je rekao:

- Nema opravdanja za neuspjeh. Meni je neshvatljivo da smo bili tako spori, inertni, statični, da smo kasnili u dodavanjima, pogotovo u duelima. Svi čekaju ono, daj mi balun u noge, pa ću ja… Teško mi je, jer je rezultat majka svega.

image
VOJKO BASIC/CROPIX

Razočaranost je velika, pogotovo zato što su svi računali na sigurna tri boda. Prije utakmice Stanko Jurić, koji nije igrao zbog žutih kartona, najavio je, pun optimizma, pobjedu 3:0. U javljanjima uoči utakmice na "Hajduk digital live" svi su se razbacivali najavama pobjede, tako su sigurno i samouvjereno i igrači ušli u nadmetanja sa Šibenčanima. Zato im se dogodilo da su ih gosti nadigrali u svakom pogledu.

Može se raspravljati o tome kako se igralo, može se dati određene zamjerke treneru Vukasu i njegovim ljudima, ali ipak nikako se ne može prihvatiti skandiranje torcidaša u završnici susreta, kada su iskalili svoj bijes prema igračima.

U ranijim prilikama, prije nego što je osnovana udruga Naš Hajduk, kada bi se dogodili slični porazi, reakcije s tribina su bile burne, ali usmjerene kontra uprave. Sada su svi u rukovodstvu, posebno članovi Nadzornog odbora, zaštićeni, nitko ne proziva Benjamina Perasovića i njegove kompanjone, još manje su na udaru Mario Stanić i Ivan Kepčija. Oni su za trenera postavili Harija Vukasa, aktualni prvotimci su dovedeni, selekcionirani, izabrani od stručnog vodstva, ovog i onih ranijih, koji su opet amenovani od Nadzornog odbora, koji su nadalje izabrani glasovanjem dijela članova udruge Naš Hajduk.

Tako se stvorio opaki krug, circulus vitiosus, otac svih grešaka, i tu nema lijeka. Molim vas, pa nekompetentni Nadzorni odbor već tri mjeseca traga za novim predsjednikom kluba, sada su nekoj "head hunter" agenciji dali zadatak da ispita i predloži im najboljeg od sedam kandidata iz kruga njih dvadesetak, koji su se javili na natječaj. Premda vlada dojam neizvjesnosti oko izbora, ipak se s priličnom sigurnošću može najaviti identitet budućeg predsjednika.

Ma treba se zapitati tko će se u ovoj situaciji prihvatiti uloge predsjednika... Dvije su mogućnosti izbora: prva, da se radi o liku koji ima iskustva u radu u sportskim klubovima, te druga, da se radi o biznismenu koji je u stanju osigurati klubu bogate sponzore, kako Stanić i Kepčija ne bi morali prodavati igrače da bi Hajduk preživio, odnosno kako bi mogli dobiti sredstva za pribavljanje pravih pojačanja, a ne prinova.

Nakon svega, za predsjednika će doći neki poslovni čovjek bez potrebnog iskustva u sportu, vjerojatno ponesen uvjerenjem da je u stanju odgovoriti zadacima, moguće i željom da u svoj kurikulum upiše predsjedničke uloge mitskog kluba, ili čak netko kojem je u prvom redu stalo do visoke plaće od pedesetak tisuća kuna.

Sramota je pasivnost grada u odnosu na konstantna Hajdukova stradanja. U prvom redu, to se odnosi na račun gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, ali i svih gradskih vijećnika, jer je grad Split većinski vlasnik Hajduka. Tako ispada da se gradski oci ponašaju očuhinski u odnosu na Hajduk, treba kazati neodgovorno, jer "bijeli" su doslovno dragocjeno vlasništvo grada.

Ili i tu treba čekati lokalne izbore, neizbježni odlazak poteštata Opare, dolazak nove garniture u vodstvu grada, koji će pokušati zaustaviti Hajdukovo propadanja. Ali i propadanje grada Splita.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 18:12