PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
NE MORA BITI STRANAC, ALI...

Hajduk u potrazi za novom špicom! Na Poljudu je u zadnjih 6 godina bilo 15 inozemnih napadača

Izgledno je da će splitski klub ponovno krenuti u potragu za centarforom i to s međunarodnog tržišta
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. studeni 2021. 21:03

Sve je izglednije da će Hajduk ponovno krenuti u potragu za napadačem i to s međunarodnog tržišta. Eduok je trenutno ozlijeđen, ali nema kontinuitet nastupa već više od godinu dana. Mlakar je postigao tek tri pogotka, Kačaniklić i Diamantakos su bez zgoditka i golgeterski teret uglavnom je pao na leđa Marka Livaje. U “špici” se Bijeli dakako uzdaju i u 19-godišnjeg Ljubičića, ali jasno je da najmlađi među napadačima traži podršku nekog iskusnog tko će preuzeti veću odgovornost, u konačnici, imati i veći učinak. Zato je logična pretpostavka da među četiri igrača koje Hajduk namjerava dovesti u statusu pojačanja ove zime ključno mjesto zauzima - napadač

Jasno, ne mora “špica” biti stranac, može se s internacionalne scene na Poljud vratiti i golgeter tipa Nikola Kalinić. Ističe mu ugovor s Veronom na kraju sezone, što ga automatski stavlja u poziciju iz koje se mogu izvući pregovarački benefiti glede budućeg kluba. Ali, u svakom slučaju tražit će se iskusni napadač koji odmah može pružiti bitan doprinos u ostvarivanju ambicioznog rezultata Bijelih.

image

Jan Mlakar

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Godinama Hajduk traži klasnog “špica”, traži golgetera koji će rješavati utakmice, ali malo su uspjeha Bijeli imali u toj potrazi posljednjih sedam sezona, pogotovo pri angažmanu stranaca. Od ljeta 2015. Poljudom je prodefiliralo čak 15 inozemnih “špiceva”, ali samo su Ohandza i Futacs ostavili dublji trag, a donekle i Jairo. Ali, idemo redom, od zadnjih pokušaja.

Kačaniklić skoro ništa

Aleksander Kačaniklić je došao među prvim akvizicijama sportskog direktora Nikoličiusa, međutim, u 10 mjeseci pokazao je malo i ništa. Prošlog ljeta pompozno je stigao Grk Diamantakos s referencom golgetera iz druge Bundeslige. Igrajući za hamburški St. Pauli zabijao je od sedam od 11 zgoditaka po sezoni, ali u Hajduku se ugasio. Postigao je tek dva pogotka u 15 mjeseci u bijelom dresu. Kao i Kačaniklić, zasad veliki promašaj.

Nedugo nakon Grka na posudbu iz Bešiktaša došao je Umut Nayir, ali Hajduk na kraju sezone nije pristao otkupiti njegov ugovor iz Bešiktaša za 400.000 eura.

U ljeto 2019. je angažiran Eduok, u istom mercatu i zaboravljeni Ivan Bulos. Peruanac nikada nije ni zaigrao u Hajduk, napustio je Poljud nakon tri mjeseca treninga i kasnije s nepunih 28. završio karijeru. Nigerijac je prošlu sezonu proveo na posudbi s rijetkim nastupima za Konyaspor, dok je aktualnu polusezonu potrošio na liječenje ozljede koljena.

Od četvorice nabrojenih, trojica su trebala biti veliki aduti, trebali su biti glavni nositelji momčadi, međutim nisu opravdali taj status. Adam Gyurcso je doveden u siječnju 2018., prvo na posudbu, zatim mu je otkupljen ugovor.

Nakon godinu i pol u Hajduku pokušavali su ga prodati preko posudbe, a naposljetku je ove godine otišao u Osijek. Jairo je angažiran u ljeto 2018. godine, sezonu i pol bio je jedan od najvažnijih igrača, a pojavom koronavirusa nestao je sa scene. Prodan je ovog ljeta u ciparski Paphos, Hajduk je zaradio 500.000 eura.

Futacs u Ljubljani

Godinu prije Jaira na Poljudu smo gledali Huga Almeidu, nekoć veliku zvijezdu portugalskog nogometa koji je u Hajduk došao već u dubokom smiraju karijere s 33 godine. Hajduku je malo ponudio, nakon jedne sezone rastanak je stigao kao logičan slijed zbivanja.

Godinu prije Almeide uzeli su Bijeli Futacsa i Saida. Mađar se pamti kao prvi strijelac HNL-a u sezoni 2016./17., ali kasnije je stigla nova ozljeda, zatim odlazak i sporazumni raskid. Danas Futacs na pragu 32. rođendana igra za ljubljansku Olimpiju. Said Ahmed Said, nestašni Ganac s talijanskom putovnicom, bio je čak i prvi strijelac Hajduka u sezoni 2017./18., ali zbog čestog kršenja discipline dugo mu se tražio novi klub. U siječnju 2019. otišao je u Rio Ave za 300.000 eura odštete, a od ovog ljeta je u rumunjskom prvoligašu FC Argesu.

Potraga za napadačem posebno je intenzivna bila u sezoni 2015./16. kada je na Poljud stigao do tada malo poznati Kamerunac Franck Ohandza koji se doduše dugo mučio s ozljedom koljena, ali kada je uhvatio kontinuitet utakmica ostao je upamćen kao igrač koji je rješavao europske utakmice, a donio je i pobjedu u derbiju kontra Dinama prije nepune četiri godine.

Upravo je ozljeda Ohandze na Poljud dovela Argentinca Veleza i posuđenog “špica” Palerma Manuela Arteagu. Velez je upisao četiri, dok je Arteaga kod Burića imao tek dva nastupa. Zadržali su se jednu polusezonu na Poljudu, a danas Velez igra u tajlandskoj drugoj ligi za Sukhothai, dok je Arteaga u Indy Elevenu, američkom drugoligaškom razredu, ligi USCL. Radčenko, krilni ukrajinski napadač, zadržao se godinu dana dobivši raskid nakon prometne nesreće u alkoholiziranom stanju. Radčenko danas igra za ukrajinskog trećeligaša Peremoha Dnjipro.

Na kome je Hajduk zaradio od spomenutih napadača? Najviše na Ohandzi, za kojeg je uzeo 1 milijun eura kada je odlazio u kineski Shenzhen, te Jairu na Cipar.

Većina angažiranih napadača nije ispunila ni kriterije učinka, a kamo li daljnjeg transfera, dok je Ohandza jedini ispunio oba kriterija. Kamerunac je jedini donosio pobjedničke zgoditke u važnim utakmicama i na kraju je napravio milijunski transfer.

Popis promašaja

Nema sumnje da će se već ove zime pokušati transferirati Diamantakosa i Kačaniklića, najdalje na ljeto Eduoka kada se posve opravi. Ali, u dovođenju napadača dugi popis promašaja dovoljno govori, a mogao bi se i proširiti s Abduholikovim, Milevskim i ostalima iz ranijih sezona. Tek toliko da se i Nikoličius prisjeti kada bude dovodio novog “špica”...

Hajduk odgodio subotnju utakmicu u Jelsi

Najavljena prijateljska utakmica između Jelse i Hajduka, koja se u povodu obilježavanja 100. rođendana kluba s otoka Hvara trebala odigrati u subotu 13. studenoga s početkom u 12.30 sati, odgađa se za proljeće 2022. godine, priopćeno je s Poljuda.

Razlog su nepovoljni vremenski uvjeti koji su najavljeni za predstojeći vikend, stoga je sa strane oba kluba dogovoreno i odlučeno da se susret pomakne na proljeće iduće godine radi što bolje organizacije i ambijenta samog događaja.

Logično, jer nema smisla da praznik nogometa na otoku Hvaru prođe po pljusku i kiši, bez gledatelja. S obzirom na važnost samog događaja za sve ljubitelje nogometa i Hajduka na Hvaru, javnost će se pravovremeno obavijestiti o novom terminu susreta između ovih klubova.

Strani napadači u zadnjih sedam sezona

2015/16.

- Ohandza (bez kluba), Arteaga (Indy Eleven), Velez (Sukhothai), Radčenko (Peremoha Dnjipro)

2016/17.

- Futacs (Olimpija), Said (FC Arges)

2017./18.

- Almeida (umirovljen od veljače 2020.), Gyursco (AEK Larnaca)

2018/19.

- Jairo (Paphos)

2019/20.

- Eduok, Bulos (umirovljen od travnja 2021)

2020/21.

- Diamantakos, Kačaniklić, Umut (Giresunspor)

2021/22.

- Mlakar

Napomena: u zagradama su klubovi gdje danas igraju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 03:20