NASLJEDNIK MARINA BRBIĆA

Hajduk u sljedećih 10-ak dana dobiva predsjednika: Evo tko je spreman uhvatiti se u koštac s problemima!

Nakon još jednog listopadskog kraha svi nagomilani problemi čekaju Brbićevog nasljednika...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. listopad 2020. 14:53

Nije jedan poraz smak svijeta, neće se ništa bitnoga promijeniti radi jednog gubitka, ali znate onu priču o tome kako jedna kap ništa ne znači, ali ako ta kap stalno pada na isto mjesto, onda napravi bolnu rupu. Šibenik je Bijelima nanio poraz koji je više od običnog gubitka tri boda. Hajduk je izgubio od posljednjeplasirane momčadi HNL-a, a što je još teže, izgubio je lagano.

Što se kaže, bez ispaljenog metka. Bijeli su jednostavno pali. Izgubljeni u vremenu i prostoru. Kako igrači na terenu, tako i struka na klupi.

Sastanci u klubu

Ne čudi stoga da su savjetnik za struku Mario Stanić, sportski direktor Ivan Kepčija, trener Hari Vukas i njegov asistent Jurica Vučko, zajedno s predsjednikom u ostavci Marinom Brbićem, i u nedjelju i u ponedjeljak razgovarali o porazu od Šibenčana, a razgovore će nastaviti i s igračima. Jasno je da pritom nema nikakvih odluka, ni kadrovskih ni stegovnih, jer čeka se novi predsjednik. Ali, kvintet najodgovornijih operativaca imat će još neko vrijeme analizirati stanje u momčadi i pritom se dogovoriti s kakvim će izvješćem dočekati sljedećeg predsjednika. Puno posla...

image
Mario Stanić
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Kako god, tri su poraza upisana u četiri posljednja kola prvenstva koje je tek krenulo. Nakon pete pozicije iz prošle sezone vjerovali su navijači da neće biti lošije, ali očito ima još prostora u silaznoj putanji. Međutim, nema mjesta čuđenju. Klub koji tri mjeseca nema predsjednika, a Nadzorni odbor se ponaša kao da ima sve vrijeme ovog svijeta u razvoju samo njima znanog procesa biranja nasljednika Marina Brbića, jednostavno mora imati rezultat kao kolateralnu žrtvu. Uvijek sve ide od glave, a kada klub nije posložen od vrha, onda ne treba ni od momčadi očekivati da će biti iznad klupske organiziranosti. Zato su sve oči uprte u novog predsjednika, kojeg bi nakon toliko čekanja mogli dobiti do sredine idućega tjedna.

O procesu biranja predsjednika suvišno je trošiti riječi jer Nadzorni odbor je uzeo agenciju da obavi testiranje sedam kandidata koji ispunjavaju uvjete. Time nadzornici troše dragocjeno vrijeme, ali sa svojih leđa skidaju odgovornost izbora jer preko agencije i testova traži se potvrda najboljeg kandidata, a ujedno nas još jednom podsjećaju na apsurdnost svog angažmana na Poljudu i potiču dublja pitanja funkcioniranja kluba. Ali, da ne idemo u širinu, fokusirat ćemo se na ono što sustav današnjeg Hajduka izbacuje na površinu.

image
Oliver Kumrić
BORIS KOVACEV/CROPIX

Favorit za predsjednika u svakom slučaju ostaje Oliver Kumrić, 41-godišnji diplomirani inženjer građevine iz Igrana pored Makarske. Bivši visokopozicionirani djelatnik IGH od proljeća nema poslovni angažman, voljan je uhvatiti se u koštac s problemima Hajduka i njegov dolazak na Poljud očekuje se i prije studenoga.

Pri dolasku će se suočiti s dva krupna pitanja. Prvo je rješavanje struke, jer novi predsjednik mora potvrditi ili razriješiti dužnosti tercet koji vodi Bijele u stručnom segmentu, mora na rendgen sposobnosti prije svih staviti učinak Brbićeva savjetnika Maria Stanića i sportskog direktora Ivana Kepčije, koji su od prosinca prošle godine u Hajduku. Treba dobro odvagati što su napravili za Hajduk, kakva su pojačanja doveli, kako je izbalansirana momčad i što se može uzeti iz B ekipe kao popuna prve momčadi.

Uz spomenuti dvojac ide i trener Hari Vukas, kao treći čovjek u struci. Hajduk je ispao iz Europe, u prvenstvu izgubio tri od sedam utakmica i, mora se reći, ne sluti na dobro. Štoviše, Hajduk opasno tone. Uostalom, zašto je Brbić podnio ostavku? Jer nije ispunio obećanje da će Hajduk biti drugi. Na kraju je bio peti, zato dolazi novi predsjednik da se ne ponovi prošla sezona, da Hajduk napreduje. Može li s istim ljudima ostvariti viši cilj, reći će nam novi predsjednik.

Ali, nije to sve, novog čelnika Hajduka čeka još jedan brzi test u studenome. Na Poljudu 17. studenoga igraju Hrvatska - Portugal, a Brbićev nasljednik u startu će pokazati i kakav će odnos imati s HNS-om. Hoće li poput Brbića za prošlogodišnju Mađarsku povući ljude iz kancelarija ili će surađivati u organizaciji utakmice s Portugalom, a otvorena pitanja s HNS-om rješavati kroz razgovore? I možda zatražiti od HNS-a da Poljud bude nacionalni stadion umjesto ruševnog Maksimira? Puno je delikatnih pitanja, a odgovori će brzo stići.

Veliko kašnjenje

Bit će za predsjednika još pitanja vezanih uz istek ugovora bitnih igrača (Caktaš, Gyurcso, Jurić), ali zadržimo se za početak na dva najvažnija. Pitanje definiranja struke tema je koja će puno kazati o novom predsjedniku, njegovim ambicijama i sposobnostima, a tema odnosa s HNS-om reći nam kako želi pozicionirati Hajduk unutar nacionalne nogometne organizacije. Pritom se optimistički nadamo kako novi predsjednik neće doći s inauguracijskom izjavom “treba mi mjesec-dva za upoznavanje situacije” jer Hajduk je sa svojim iscrpljujućim procesom izbora već u velikom zakašnjenju. Nažalost, kao i mnogih proteklih sezona kada su se obavljale krupne kadrovske promjene.

Svjesni smo kako je ovo izgledalo, želim se ispričati navijačima na ovoj predstavi

Dva najveća opravdanja, dva najjača alibija u neočekivanim porazima, svakako su sintagme “naša dica” i “mlada momčad”. Zato smo nakon Šibenika analizirali početnu postavu Bijelih u oba segmenta.


Glede mladosti nećemo ulaziti u prosjeke, jer prosjek je kao svaka statistika podložan različitim pogledima. Činjenica jest da su napadačke uloge imali najjači aduti Bijelih. Diamantakos ima 27 na leđima, Caktaš i Jairo po 28, a Gyurcso 29. Pridodajmo im još Jradija s 27 u veznom redu i dolazimo do pet najiskusnijh u vezi i napadu. Segment mladosti zastupljen je preko Vuškovića (18), Čuića (19) i Čoline (20), dok su Posavec i Jakoliš generacija ‘96., a Dimitrov godinu mlađi. U svakom slučaju, iskusna momčad koja nema godine kao zalog perspektive.
Što se tiče klasične priče o “našoj dici”, protiv Šibenika su u početnoj postavi zaigrala tri igrača ponikla u Hajdukovoj omladinskoj školi Vušković, Čuić i Caktaš, dok je ostalih osam došlo iz dopunske selekcije. Kao i Atanasov, Umut, Mujakić, tri igrača koji su pored Teklića ušli s klupe. Od 15 igrača koji su zaigrali protiv Šibenika tek su četvorica izašla iz omladinske škole Hajduka!?


Inače, premda nije sudjelovao u emisiji klupske TV nakon utakmice sa Šibenikom, kapetan Mijo Caktaš ispričao se navijačima putem izjave plasirane preko službene web stranice Hajduka.


- Nitko ne može biti zadovoljan nakon ovakve utakmice, svjesni smo kako je ovo izgledalo i želim se ispričati navijačima na ovoj predstavi. Da sam zabio šansu iz prve minute možda bi nam bilo lakše, ali moraš stvarati šanse cijelu utakmice, a ne očekivati da iz jedne riješiš pitanje pobjednika - kazao je Caktaš.


Za sljedeće utakmice bilo bi pozitivno da kapetan svojim primjerom pokaže kako momčad ima snagu i u porazu, pa se pojavi pred TV kamerama, makar i klupske televizije ako već u uvjetima pandemičnog života nema mogućnosti za pružanje izjava u mix zoni. Jer, Caktaševi prethodnici poput Maloče, Kalinića i Milovića dolazili su pred novinare i u teškim trenucima. Bili su kapetani. (jr)

26,6% mogućih bodova uzeo je Hajduk u zadnjih pet kola, osvojio je 4 od dostupnih 15 bodova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 09:33