CROPIX
PRONAŠAO SEBE

HAJDUKOV EDUARDO DA SILVA! IGRAČ S KARAKTEROM, ASISTENT I STRIJELAC 'Ma on je klasa za HNL, nije isključeno da će opet stići sjajna ponuda za njega!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. veljača 2020. 09:12

Zagrepčani su imali Eduarda da Silvu, a Hajduk ima svog Jaira da Silvu. Drukčiji je stranac Jairo, definitivno nije samo “jedan od”. Takav je status sebi priskrbio ne samo zbog igara koje će se pamtiti, već najviše zbog poteza kojim je postao “junak Velog mista”.

Kao da ga je netko klonirao iz Smojinih heroja Marušićeve serije koja je 1980-ih imala popularnost kao i sam Hajduk. Naime, Smojini su junaci Velog mista držali do Hajduka, nisu bili konzumenti hladnog profesionalizma i živjeli su u duhu svog malog, a tako velog i bitnog Splita.

Jairo je barem na tren svojim odbijanjem milijunske ponude Kairata pokazao da još ima pojedinačnih primjera gdje novac nije prvi prioritet. Nisu česti, nisu mjerilo ni ogledalo razmišljanja i ponašanja nogometnog profesionalca 21. stoljeća, ali ipak postoje. Legendarnom Meštru iz Velog mista bio bi najdraži igrač, baš po njegovu guštu....

- Meni je dobro u Splitu i tu želim ostati - kazao je Jairo odbivši triput veću godišnju zaradu u Kazahstanu.

Koliko je Jairov ostanak važan za Hajduk potvrdila je i prošlosubotnja utakmica. Gorici je “prodao” puno nogometnih trikova, napunio gostujuću mrežu i navijačke duše. Jairo nije boem ni klasa poput Bake, ali Brazilac je igrač zbog kojeg se isplati doći na Poljud u trećem desetljeću 21. stoljeća. Uz to, navijačima Hajduka je svjetionik u moru milijuna i krupnog kapitala. Najbolji Brazilac koji je igrao u Hajduku, ali ruku na srce, i nije imao neku konkurenciju.

Kod Tudora u PAOK-u

Kako je Jairo uopće došao do Hajduka, upitat će se mnogi danas kada Brazilac uživa kultni status u Splitu. U ljeto 2018., dok se Hrvatska probijala do srebra po ruskim prostranstvima, Hajduk je na pripremama u Sloveniji pažljivo formirao novu momčad. Kopić je tražio igrača koji može pokriti sve ofenzivne pozicije.

Split, 220220.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 23. kola HT prve lige, Hajduk - Gorica.
Na fotografiji: Leon Krekovic i Jairo de Macedo da Silva.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX CROPIX

- Tražio sam “lutalicu”, napadača koji može igrati povučenog iza klasičnih “špica”, ali ujedno igrača koji može biti krilni napadač u sustavu 4-3-3 - pričao nam je tada Kopić o profilu igrača kakav je trebao Bijelima.

Tražili su, tražili i pronašli su Kopić i sportski direktor Jaira. Zagonetku iz Brazila. Zašto zagonetku? Zato što je Brazilac bio igrač PAOK-a, ali do svoje 26. godine imao je slovački Trenčin i moldavski Šerif kao dva najjača europska iskustva. Pritom nije nevažno reći, bio je u PAOK-u u mandatu Igora Tudora, ali nije se naigrao. Imao je problema s ozljedom, prvo mišića lista, a nakon odlaska Tudora i bedrenog mišića. S Tudorom na klupi PAOK-a upisao je 13 nastupa uz jedan pogodak u grčkom prvenstvu, a već sljedeće sezone počeo je iz PAOK-a putovati po posudbama. Po Grčkoj i Moldaviji. Iz Moldavije se vratio u Solun tek toliko da uzme sve kofere i preseli u Split.

Šestorica Brazilaca u Hajduku

Zanimljivo je da je šest Brazilaca zaigralo za Bijele, a još su trojica bili pred vratima prve momčadi. Naime, Patinho i Cassio su tri mjeseca bili na posudbi iz Fluminensea, trenirali su s prvom ekipom odradivši i pripreme u Turskoj. Međutim, već u travnju 2013. vratili su se kući bez nastupa u bijelom dresu. Tiaguinho je desni bek koji je došao zajedno s Paraibom kao posuđeni igrač Gremija u ljeto 2009. Ostao je jednu polusezonu, trenirao na Poljudu, ali u konačnici također bez nastupa u HNL-u.

JEFFERSON - Na startu je dočekan kao pojačanje Bijelih u ulozi korektora vezne linije, ali nakon dvije sezone, u ljeto 2017. prodan je u portugalski Chaves za 300.000 eura nakon 60 ligaških utakmica za Hajduk.

JAIRO - Najbolji Brazilac u bijelom dresu došao je u ljeto 2018., u nepune dvije sezone već je rekorder među sunarodnjacima po broju zgoditaka, ima ih 22 na svom kontu u HNL-u.

JAMES - Desni bek koji je u ljeto 2011. došao iz NK Zagreba zadržao se jednu sezonu pri čemu nije ostavio neki poseban trag odigravši 20 prvenstvenih utakmica u mandatu trenera Balakova.

PARAIBA - Napadač koji je na posudbi iz Gremia odradio polusezonu upisavši 11 nastupa uz dva pogotka otišao je iz Hajduka u prosincu 2009. kada Bijeli nisu platili 400.000 eura otkupne klauzule.

MATOS - Jedini je Brazilac koji ima naslov prvaka s Hajdukom, izborio ga je taj veznjak kroz sedam HNL nastupa u proljeće 2004. godine, ali već sljedeće sezone je napustio Poljud.

CARBONIERI - Čak ni kvaliteta tog stopera nije bila sporna koliko kontinuitet ozljeda s višemjesečnim oporavkom, pa je u ljeto 2018., nakon samo 12 mjeseci, nagodbom napustio Hajduk sa šest prvenstvenih utakmica odigranih u jesen 2017.

Karijeru je Jairo počeo u Madureiri, sa 17 godina bio je u prvoj momčadi, ali je na posudbi igrao za mladu momčad Botafoga. Bio je na posudbi i u Internacionalu, a s 22 godine prešao je ocean, otišao iz Brazila u Europu.

Slovačka je bila prva destinacija, u sezoni 2014./15. postigao je devet pogodaka i 10 asistencija u prvenstvu, dodavši u statistiku i tri zgoditka u Kupu. Te sezone Trenčin je uzeo dvostruku krunu u Slovačkoj, a Jairo je u ljeto 2016. za 500.000 eura otišao u PAOK pod Tudorovim vodstvom.

Međutim, prejaka je očito bila konkurencija, a uz to su i ozljede učinile svoje. Jairo je prvo posuđen u Pas Gianninu, a potom u Šerif. Ozlijedio se u proljeće 1018. u Moldaviji i zato je u Hajduk u srpnju te godine došao bez odigrane utakmice u prethodna tri mjeseca.

- Trebat će mu vremena da se spremi - govorio je Kopić.

Odbio Kazahstan

Nije pritom tražio alibi, jer Jairu nikakva opravdanja nisu trebala. U prvom nastupu za Hajduk pokazao je da će za Bijele biti pojačanje. Asistirao je Saidu za pogodak u Bukureštu, ali i dalje je bio igrač bez priprema. Formu je tražio kroz utakmice, s Kopićem se oprostio premijernim zgoditkom za Bijele u Koprivnici, Vulića je također ispratio zgoditkom protiv Belupa u Splitu (2:2), a Oreščanina dočekao s dva pogotka protiv Rudeša (4:1). Prve sezone postigao je 13 zgoditaka uz osam asistencija u prvenstvu (ove 9+3).

Drugi je strijelac kluba bio Jairo prošle sezone iza golgetera lige Miju Caktaša i na ljeto je produžio ugovor s Hajdukom do lipnja 2022. Ugovor mu jamči, sa bonusima, 250.000 eura po sezoni, ali za usporedbu, u Kazahstanu je imao ponudu od 900.000 USD godišnje, pa se ipak nije otisnuo u središnju Aziju.

Split, 220220
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 23. kola HT prve lige, Hajduk - Gorica.
Na fotografiji: Patrik Perisa, De Macedo Da Silva Jairo.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX CROPIX

Jairo je primarno desno krilo, ali u Hajduku kod svih trenera uglavnom igra lijevo krilo. Kod Kopića, Vulića, Oreščanina i Burića, pa tako i kod Tudora. Na Transfermarktu mu je vrijednost porasla na 2 milijuna eura, s tim da je u Sheriffu prije dvije godine imao cijenu od 850.000 eura. Koliko danas vrijedi Jairo, delikatno je pitanje. Hajduku u svakom slučaju puno više od bilo koje ponude i novca. U Jairu imaju asistenta, strijelca i karakternog igrača. Gdje ćeš to sve naći u jednom napadaču?

Bonačić: Evidentno je da je Jairo klasa za HNL!

Jairo je ostao u Hajduku unatoč jakoj zimskoj ponudi i već u prvoj utakmici po završetku mercata jasno je da su Bijeli profitirali.

- Više su dobili ostankom nego što bi profitirali s milijunima koje su mogli uzeti za Jaira - ustvrdit će Luka Bonačić.

Pronašao sebe

Prije tri tjedna Bonačić je na startu prvenstva imao Jaira s druge strane. Na klupi Varaždina izgubio je 0:3 od Hajduka koji je igrao s Brazilcem u početnoj postavi. Prošle subote gledao je Bonačić Hajduka u “teniskih” 6:0 s Goricom.

- Jairov poučak jasno kaže da ne možeš stalno razgrađivati momčad. Teže je bilo tražiti nove napadače ili samo jednog od njih, nego ostaviti Jaira bez obzira kolika je zarada na Brazilcu. Dvije godine stvaraš momčad i onda bi trebalo ponovno profilirati prvu špicu. A već ga imaš u Jairu! Nema smisla, zar ne? Zato je bolje da je Jairo ostao na Poljudu.

Igračeva je želja bila ostati u Hajduku?

- Igračeva ili klupska, danas nije ni važno. Bitno je da su igrač i klub odlučili nastaviti zajedno. Što su dva milijuna naspram igrača koji ti stvara prevagu na terenu. Jairo je u Splitu pronašao sebe, jedan je od najkvalitetnijih igrača Hajduka i tu se više nema što dodati.

Osim onoga poslovnog pitanja. Hoće li se Jairu ponoviti slična ponuda poput one iz Kazahstana?

- Evidentno je da je Jairo klasa za HNL. Premda ima 28 godina, nije isključeno da mu ponovno dođe neka dobra ponuda. Neki novi izazov. Ima dubinsko vođenje, ima dribling, dobar šut i smisao za suradnju. Igrač je dobrih karakteristika i jedan od bitnijih kotačića u Hajdukovu sustavu. Pritom treba reći da će njegovu cijenu određivati i klupski rezultat. Evidentno je da nije žurio, znači da nije imao ni potrebu. Nitko ne može prognozirati što će biti u budućnosti, ali s kvalitetnim igrama neće loše proći. Dapače, bit će mu dobro u Hajduku ili negdje vani.

Otvoreniji Brazilci

Kakav je napadački kadar Hajduka? U četiri proljetne utakmice postigli su Bijeli 11 zgoditaka?

- Na početku su tražili špicu, ali očito je potraga podigla kapacitete igrača koje već imaju u kadru. Kreković je uistinu potencijal s kojim treba raditi. Eduok? Igra toplo-hladno, tipični mentalitet afričkog nogometa. Kada pomisliš da od njega nema ništa, odjednom se podigne. Od Eduoka se može sve očekivati. Znate kako se kaže, ovisno o tome na koju se nogu toga jutra ustao. Brazilci su drukčiji, otvoreniji su i određeniji u aspektu očekivanja. No, Hajduk je u svakom slučaju ostankom Jaira dobio najveće pojačanje u napadu, a da bi momčad imala balans kvalitete izvedbe, treba se učvrstiti zadnja linija. Znam, novi su, treba stoperima vremena za uigravanje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 15:50