'OD POČETKA ZA VRH'

HAJDUKOV EMINEM JEDINI JE IGRAČ BIJELIH SA STATUSOM PRVOTIMCA U A REPREZENTACIJI Nakon promjene imidža postao hit: 'Da sam barem upola tako uspješan'

ARDIJAN ISMAJLI Jedini igrač Hajduka sa statusom prvotimca u nacionalnoj A reprezentaciji
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. srpanj 2019. 10:33

Ardijan Ismajli featuring Eminem. Stoper Hajduka promijenio je image i zbog toga postao zvijezda na društvenim mrežama.

- Ljeto je, vruće je i htio sam skratiti kosu. Uz to i obojiti. Izabrao sam plavu. Naš liječnik dr. Ante Turić usporedio me u jednom komentaru na Instagramu s Eminenom i tako je krenula priča - objasnio je Ismajli svoj novi image i kompletnu situaciju koja se stvorila oko “Hajdukova Eminema”.

Ali, najbolje od svega je činjenica da Ismajli uopće ne sluša Eminema. Doduše, bilo bi dobro da bude uspješan u nogometu kao što je Eminem nekoć bio u glazbi.

- Ha-ha... radim na tome. Da budem barem upola uspješan kao Eminem.

Umjesto Eminema, rado Ismajli sluša svoje sunarodnjakinje, to su Rita Ora i Dua Lipa. Uskoro će Rita Ora u Zadar, za mjesec dana stiže na sat i pol od Splita.

Oca je bilo strah

- Budu li mi obveze dopuštale, otići ću na koncert. Iako, moram priznati, nisam vam ja čovjek od velikih izlazaka. Rijetko idem na koncerte. Izabrao sam nogomet kao životno opredjeljenje i koncentriran sam na rad.

Takav je Ismajli. Ni milimetar ne odstupa od svojih načela. Prošle godine na pripremama je bio zadnji stoper, a danas je prvi. Danas je šef obrane, ključni igrač u zadnjoj liniji.

- Uporan sam i nikada ne gubim samopouzdanje. Prošle godine nisam igrao kod Kopića. I ne želim sada ulaziti u priče tipa “trener me nije volio”. Nema tih priča, moraš raditi da bi se izborio za svoje mjesto i točka. Ja sam svoju priliku dočekao kod Vulića i kasnije više nisam ispustio dres prvotimca.

Ali, nije mu bilo lako zaigrati krajem listopada prošle godine protiv Rijeke na praznom Poljudu. Hajduk nije bio u dobroj stanju, nakon poraza od Lokomotive dolazila je Rijeka na kažnjeni, prazni Poljud.

Foto: Robert Matić / HNK Hajduk

- Čak mi je otac govorio “Ardi, malo me strah”. Mislio je da je bolje da prvu nakon duge stanke igram protiv nekog slabijeg protivnika. Četiri mjeseca nisam igrao i onda prva protiv Rijeke. Pada kiša, prazne tribine, a ja moram pokazati da sam vrijedan prvog sastava. Imao sam malu tremu, što inače nije slučaj kod mene. Ali, baš je bila neugodna situacija.

Reji je Split u glavi

Kada je Rijeku prošao, kada je odigrao vrlo dobru utakmicu, skinuo je taj psihološki teret i osigurao mjesto u startnoj postavi. Ni kasnija promjena trenera, odlazak Vulića i dolazak Oreščanina ništa nisu promijenili u statusu Ismajlija. Dapače, napredovao je i u reprezentaciji, jer je nakon odlaska Panuccija ovog ljeta postao starter kod izbornika Edoarda Reje. Jedini igrač Hajduka koji je zadnji kvalifikacijski ciklus imao status prvotimca u A reprezentaciji.

- Raduje me činjenica što sam u prvom sastavu reprezentacije. Reja je trener koji nas je bitno podigao. Kako? Komunikacijom, jer premda ne zna albanski, priča slovenski i talijanski, a Bulku mu pomaže u prijevodu. Puno smo s Rejom radili i na kondicijskoj pripremi. Ujutro trčanje, poslijepodne lopta.

Hajdukov pečat ima reprezentacija Albanije, jer Reja je bio trener, a u isto vrijeme je Bulku bio igrač Bijelih prije 10 godina.

- Još je Reji Split u glavi, stalno govori kako mora na ljeto doći u Split. Osjetio sam da nije zaboravio Hajduk bez obzira što je odavno otišao s Poljuda.

Kako bi zaboravio kada je u proteklih 10 godina barem u tri navrata bio ozbiljan kandidat za povratak u Hajduk. Zajedno s Rejom u reprezentaciji Albanije je i kondicijski trener Gigi Febbrari.

- Ostavio je reprezentaciju Mađarske, nije mogao odbiti poziv Reje da mu se priključi u Albaniji.

Ali tešku skupinu ima Albanija. Otkada je Reja došao, izgubili su od Islanda na gostovanju (0:1) i pobijedili Moldaviju (2:0) na svom travnjaku.

- Napredovali smo, uz malo sreće trebali smo uzeti bod na Islandu. Skupina s Turskom, Francuskom i Islandom izuzetno je teška, znam da nismo favoriti, ali možemo nekome zagorčati život. U rujnu igramo u Francuskoj, pa nam Island dolazi u Albaniju. Tada ćemo znati gdje nam je mjesto.

Veliki favoriti

A gdje je mjesto Hajduku, to je pitanje za Ismajlija.

- U vrhu hrvatskog nogometa. Idemo se od početka nove sezone boriti za sam vrh, za kvalifikacije Lige prvaka. Hajduk je najbolji klub u regiji, ne samo u Hrvatskoj i držim da nakon dobrog proljeća možemo puno napraviti u novoj sezoni.

Pozitivno razmišlja Ismajli, pun je optimizma. Ali takav je uvijek. Nasmijan i vedar.

- Istina je, uvijek sam optimist, ali to ne znači da bih protivnika podcijenio. Tako ni Maltežane ne podcjenjujem. Veliki smo favoriti, moramo proći, ali samo sa 100 posto angažmana. Kao što moramo i Istru na premijeri prvenstva dočekati s maksimalnim angažmanom.

Vjerujem da će mi VAR pomoći jer sam igrač bez straha

Tri i pol godine je u Hajduku, a ugovor je ovog proljeća produžio do 2022. godine. Toliko je dugo u Hajduku da je već dobio i status “mentora” za sunarodnjake na Poljudu. Sahiti i Ismajli su iz Prištine, a Dellova iz Prizrena.

- Sahitiju stalno dajem savjete. Emir mi je kao brat, ali kažem mu “ne živiš od jedne utakmice, bila dobra ili loša”. Mora shvatiti da treba stalno raditi, stalno trenirati i da će sve doći na svoje. Ja nisam igrao skoro dvije godine, pa gdje sam danas došao. Pomoći ću mu u svemu, ima veliki kapacitet, ali mora promijeniti razmišljanje.

Čvrst je Ismajli i nadasve hrabar. Odgovaraju mu utakmice kao prošlosubotnja protiv Krilja Sovjetov, utakmice s puno kontakta.

- U prvenstvu često dobivam kartone, jer mi suci ponekad preoštro gledaju na startove. Vjerujem da će mi i VAR pomoći, jer ja sam prije svega borben igrač koji bez straha ide u svaki dvoboj. Zato sam se i uspio izboriti za dres prvotimca, a prije godinu dana sam bio miljama daleko od momčadi. Rad se uvijek isplati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 14:11