VLADO KOS/CROPIX Cropix
ZANIMLJIVA PARALELA

Hajdukov ‘prognanik‘ je zasjenio svoje rivale u derbiju, a jednu Gustafssonovu frazu teško je razumjeti

Hajduk se u Gradskom vrtu provukao, ali prije svega zahvaljujući izvanrednim obranama kapetana
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 05. listopad 2021. 10:40

Hajduk se provukao u Gradskom vrtu, splitska momčad vratila se kući kao neporažena, i to je najvažnija činjenica poslije derbija na Dravi, barem što se tiče gostujuće momčadi. "Bijeli" su tako osvojili prvi bod u derbijima, u tri dosad odigrana, dva s Osijekom i jedan Rijekom. No, bez obzira na tu pozitivnu notu, ostaje kao tvrdi fakat da je Hajduk dosad na deset utakmica od 30 mogućih izgubio jednu trećinu, to jest deset bodova.

Zašto potezati to pitanje izgubljenih bodova? Zato što je tako slika uspješnosti potpuna, jasnija, slikovitija, s obzirom na tri odgođene utakmice. Tako po tim minusima Osijek je izgubio 12, Hajduk deset, Rijeka sedam, a Dinamo samo četiri. Toliko da se zna koliko je varljiva trenutačna bilanca Hajduka sa samo tri boda manje od vodeće Rijeke.

Nikad zadovoljan

Hajduk se u Osijeku izborio za taj bod, ustvari može se reći da je osvojen sretno golom Gerga Lovrencsicsa, s obzirom na to da je Lončar svojom nehotičnom intervencijom prevario svog vratara Malenicu. Ali "bijeli" su ostali neporaženi još više zahvaljujući izvanrednim obranama svojeg kapetana Lovre Kalinića. Otkako se Kalinić vratio u matični klub, branio je prilično klimavo, a ova utakmica u Osijeku bila mu je daleko najbolja od trideset koliko ih je odigrao od povratka.

Hajdukov trener Jens Gustafsson je nakon remija protiv Osijeka rekao:

- Nikad nisam zadovoljan kada ne pobijedimo. Utakmica je bila teška, ali dobro smo reagirali, pogotovo u intenzivnom prvom dijelu i na kraju drugog. Bilo je trenutaka u kojima smo dobro izgledali. Rezultat je na kraju dobar.

Nakaradni povici

Teško je razumjeti tu frazu švedskog trenera "nikad nisam zadovoljan kada ne pobijedimo" jer bi, što se tiče utakmice protiv Osijeka, morao biti i prezadovoljan i presretan.

Bilo je zanimljivo ovom prilikom usporediti igru Darka Nejašmića, prognanog s Poljuda, i veznjaka Hajduka, pogotovo Josipa Vukovića. Nejašmić je nadmašio svoje rivale, bio je najbolji igrač Osijeka. Manevarski igrači Hajduka su zakazali u svakom pogledu, naročito u ofenzivi. Lijepo je ocijenio bivši trener Hajduka Mišo Krstičević:

- Hajduka se nije vidjelo u akcijama prema naprijed.

Još nešto, o ružnim vrijeđanjima s tribina, posebno su bili nakaradni povici prema Nenadu Bjelici koji opet sa svoje strane na kraju utakmice nije prihvatio pruženu ruku švedskog kolege. Nužno je krenuti u borbu za pristojno ponašanje na stadionima i o tome trebaju voditi računa dužnosnici, a naročito treneri i igrači.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 20:54