ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
PRAVA ČISTKA

Hajdukov rastanak sa čak 30 igrača! Gotovo tri momčadi spakirat će svoje stvari na Poljudu

Najave velikih promjena u igračkom kadru koje je najavio Jakobušić, postupno se realiziraju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. kolovoz 2021. 09:37

U posljednji mjesec prijelaznog roka ušao je Hajduk s puno želja, ali i s dosta već ostvarenih poslova. U odnosu na prošlu sezonu bitno je promijenjena momčad, otišla je jedna solidna startna postava iz sezone 2020./21.

Tri igrača su otišla nakon isteka posudbe, što znači da su Umut, Mujakić i Todorović splitskom nogometnom klubu bili preskupi ili nisu kriterijem zadovoljili struku jer imali su Bijeli opciju otkupa ugovora. Četvrti koji je također Poljud napustio istekom posudbe ostao je želja za sljedeću sezonu, međutim, Fossati je i dalje igrač Monze. Otišla su četvorica posuđenih, zatim još dvojica istekom ugovora, a to su Bassel Jradi i bivši kapetan Mijo Caktaš. Dva igrača su realizirala transfer s otkupnom cijenom, Stanko Jurić je Hajduku donio 2 milijuna eura (talijanska Parma) na skromno ulaganje iz prethodne tri sezone, a Leon Kreković 200.000 eura odlaskom u belgijski Beerschot. S obzirom da su Jradi i Caktaš otišli bez odštete, i Krekovićeva odšteta iz Belgije može se smatrati zaradom jer 21-godišnji napadač prošlo je proljeće proveo na posudbi u Dugopolju.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Praktički je iz drugoligaške konkurencije napravio inozemni transfer jer kompletne prošle sezone nije imao bitnije učešće u igri Hajduka. Osmoricu su postali igrači drugih klubova, odnosno, vratili su se neki u svoje bivše sredine, a najviše je igrača ostalo pod ugovorom s Hajdukom i proslijeđeno na posudbu.

Tko će se prodati?

Darko Nejašmić, Marin Jakoliš, Tonio Teklić, Dino Skorup i Karlo Sentić kvintet je koji je prošle sezone bio s Tramezzanijem, a ove sezone su proslijeđeni na posudbe i tako smo već došli do brojke od 13 igrača koji su otišli iz prošlogodišnjeg kadra prve ekipe Hajduka. Uz tih 13 nabrojenih još je igrača završilo na posudbi, među njima i nekadašnja velika nada, uskoro 21-godišnji Michele Šego, pa godinu dana mlađi Ivan Šarić, koji je prošao i pripreme s Gustafssonom. Na posudbi su i prošlogodišnji igrači B momčadi Lauš, Baždarić, Unušić, Bekavac i Šošić, te Bushaj, koji je već bio na posudbi, a kada već spominjemo B ekipu onda treba dodati da su Muratović, Chinedu i Burin pronašli nove klubove, a Mijatović i Giljanović raskinuli ugovore, čime smo došli do brojke od 26 igrača koji su ovog ljeta napustili Hajduk, od čega polovica otpada na prvu momčad, a druga polovica na B ekipu. Fluktuacija kadra koja se rijetko viđala čak i u Hajduku podložnom velikim igračkim izmjenama proteklih sezona.

Uz sve nabrojene, bez rasporeda su trenutno Blagaić i Brnić, igrači su koji su pred dvije sezone bili velike nade iz generacije 2000./01., a danas još nisu pronašli gdje će na posudbu s obzirom na to da nisu ušli u konkurenciju za prvu momčad, niti su bili na ljetnim pripremama.

I tu nije kraj jer pokušavat će se do kraja prijelaznog roka na Poljudu riješiti još neka otvorena pitanja kao što su, primjerice, status Diamantakosa, Jaira i Posavca. Za svu trojicu se traže novi klubovi s obzirom na to da nisu u prvom planu, a shodno tome i njihova su primanja preveliko opterećenje za klub. Da su nositelji igre nitko ne bi ni postavljao pitanje njihovog statusa, ali ovako je logično očekivati da se za svu trojicu do kraja ljetnog mercata pronađe novi klub, bez obzira hoće li to biti posudba ili raskid ugovora.

Pored trojice zvučnih imena, očekuje se i poneki transfer mlađih igrača, koji bi klubu donio bitan prihod. Vuškovićev se transfer najavljuje već mjesecima, a nisu isključena ni iznenađenja, tim više što je Hajduk ispao iz Europe i mora pažljivo kreirati momčad za HNL. Osloboditi se viška, u financijskom i kadrovskom segmentu, te dovesti još dva pojačanja defenzivne orijentacije. Ali, da bi dovodio, morat će nekog prodati, stoga nije neutemeljena najava da će 30 igrača ovog ljeta napustiti Poljud.

Istekom, transferom ili posudbom, ali gotovo tri momčadi spakirat će stvari i sreću potražiti u nekom drugom klubu.
Velike promjene u igračkom kadru odavno je najavio Jakobušić, a najave se postupno realiziraju. Čeka nas Hajduk s novim licem u sezoni koja je tek otvorena...

OTIŠLI S POLJUDA IZ PROŠLOGODIŠNJE EKIPE
Sentić - Jakoliš, Todorović, Nejašmić, Mujakić - Jradi, Fossati, Jurić (Skorup) - Teklić, Caktaš - Umut (Kreković).

13 igrača prve momčadi Bijelih već je napustila Hajduk
13 igrača druge momčadi dosad je napustilo klub s Poljuda

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 23:31