Marko Livaja i Nikola Katić

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
MIKS NA POLJUDU

Hajdukov trener sprema nove promjene: Slijedi li i četvrta različita postavka obrane?

Litavac mijenja stopere inzistirajući pritom na čistoj mreži. U Hajduku je konačno prestalo curiti.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. studeni 2021. 14:45

Jedno od većih iznenađenja u sastavu kojeg je izveo Valdas Dambrauskas prošlog petka bilo je postavljanje Kristijana Dimitrova u početnu postavu. Prvi put ove sezone u prvenstvenoj utakmici zaigrao je u statusu prvotimca jer dosad je imao tek jedan start u Kupu. Ali, kada se zna da je u Kupu Hajduk dosad imao trećeligaše za protivnike, jasno je da nije Dimitrov imao ozbiljniju ulogu. Međutim, Dambrauskas je objasnio što je razlog uvrštavanja Dimitrova u početnu postavu.

- Gledam kako se radi na treningu, a pritom znam da imamo seriju jakih utakmica i moram dozirati minutažu. Zato tražim stopere za sljedeće tri utakmice - kazao je Dambrauskas.

Četiri u igri

Efikasni Hajduk smo već obradili, ispisali se o Livaji, Ljubičiću, Mlakaru, Biuku i Sahitiju, veliku pozornost pružili i pomicanju Krovinovića prema prednjoj liniji, a što je sa stoperima? Četvorica su u konkurenciji, a Litavac ima izabrati standardni tandem.

Josip Elez najviše je igrao ove sezone, s 14 nastupa imao je najveće povjerenje kod oba trenera u HNL-u. Elez je najstariji, jedini iz kvarteta koji je školovan u omladinskoj školi na Poljudu. Ali, drugi je detalj znakovit, bez Eleza izgubio je Hajduk od Osijeka i Šibenika, dok je u Kazahstanu ušao s klupe prilikom europske eliminacije. Tri velika poraz stigla su bez Eleza u startnoj postavi. S Elezom u početnom sastavu Bijeli su izgubili od Rijeke i Belupa, ali upravo je protiv svog bivšeg kluba postigao pogodak.

Stefan Simić je drugi po broju utakmica, ima 12 nastupa u HNL-u (1 pogodak). Od toga je jednom ušao s klupe, ali izostao je u porazu od Belupa u Koprivnici. Bitno je pritom naglasiti još jednu činjenicu - od dolaska Dambrauskasa, 26-godišnji Simić je dvaput bio na klupi, a tek jednom krenuo od prve minute. Kontinuirano “miksa” stopere Litavac, ali ako se pogleda u blisku prošlost, u četiri utakmice koje su Bijeli izgubili u prvenstvu samo jednom su zajedno igrali Simić i Elez, i to u jadranskom derbiju na Poljudu.

Može više

Treći je Nikola Katić, stoper na posudbi iz Rangersa, što je činjenica koja ponajviše komplicira njegov status. Naime, poznato je da Rangers može već ove zime vratiti Katića na Ibrox, pa u njegovom slučaju dolazimo do paradoksalne situacije. Što bude bolje igrao, bit će sve dalje od Hajduka. Bijelima se Katić priključio krajem kolovoza nakon što je prethodno 13 mjeseci bio izvan natjecateljskog pogona zbog ozljede koljena. Nećemo pritom ocjenjivati njegove prezentacije u bijelom dresu, jasno je da može više, primjerice, u Rijeci je imao evidentnih pogrešaka. Ali, nije jedini, jer da nema pogrešaka, primarno igrača zadnje linije, ne bi Hajduk imao 16 primljenih pogodaka u isto toliko odigranih utakmica.

image

Nikola Katić

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

Prestalo curiti

Tri su stopera dosad bila u najužoj kombinaciji, od utakmice s Istrom priključio im se i Kristijan Dimitrov. Četvrta opcija, ali može i skočiti na toj ljestvici ukoliko Hajduk bude inzistirao na njegovoj prodaji ove zime. Jer, prema svemu dosad viđenome u aktualnom prvenstvu, skromni su izgledi Dimitrova za veću minutažu, međutim, s opcijom prodaje mogle bi porasti i njegove šanse za duljim boravkom na travnjaku.

Dambrauskas je stabilizirao obrambenu liniju primivši tek dva pogotka u tri posljednja susreta. U listopadu je Gustafssonov Hajduk u četiri susreta primio šest zgoditaka i osvojio tek dva boda. Dambrauskas inzistira na “čistoj mreži”, pokušava momčad natjerati na maksimalnu koncentraciju i pritom još uvijek traži stoperski tandem jer nijednom od dolaska nije krenuo s istim tandemom središnjih braniča. Uostalom, u Rijeci su igrala trojica.

U konačnici, tko je najbliži statusu standardnih stopera? Elez i Simić imaju najveće šanse s obzirom na dosadašnje povjerenje koje su im treneri pružali. Elez se pokazao neprikosnovenim kod oba trenera, a jedini je među stoperima odigrao sve tri utakmice od dolaska novog trenera. Simić je najmanje griješio u recentnom razdoblju, a Katić je ipak stoper s najvećim međunarodnim iskustvom. S obzirom na dosadašnji način izbora prvotimaca dojma smo da će Dambrauskas do kraja jeseni ravnopravno koristiti svu trojicu stopera, od Eleza preko Simića od Katića, i to ovisno o postavci protivnika jer Lokomotiva je brza tranzicijska momčad koja napada kroz kontre i polukontre.

U prvoj prvenstvenoj utakmici u Kranjčevićevoj krajem srpnja hajdukovce su hvatali upravo u segmentu visokog izlaska stoperske linije Bijelih. Stoga je jasno da će u takvom protivničkom pristupu prije svega Dambrauskas tražiti brzinu i ne bismo se začudili da krene i s četvrtim rješenjem u stoperskom tandemu ili tercetu. Nema sigurnih stopera za početni sastav jer rijetki će poput Kalinića, Lovrencsicsa, Fossatija, Krovinovića i Livaje imati neprikosnoveni status prvotimca...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 10:58