Vladimir Dugandžić/CROPIX
OBITELJSKI RAZLOZI

Hajdukov wunderkind, 13-godišni Leon Habib Ernst, otišao u mihenski Bayern

Razlog njegovog odlaska je obiteljski. Mi smo već neko vrijeme pripremali našu selidbu u München - rekao je tata Sven
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 21. lipanj 2013. 14:31

Leon Habib Ernst, 13-godišnji dječak koji je proteklih godina trenirao u Hajduku, nogometom će se nastaviti baviti, čini se, u minhenskom Bayernu! Vijest da netko tako mlad iz Hajduka odlazi u redove Bayerna, aktualnog prvaka Europe, na prvu zvuči senzacionalno. No, u ovom slučaju nije riječ o velikom transferu ili prilici koju je Hajduk propustio zgrabiti. Leon, čiji je otac Sven Nijemac, a majka Aryani Afganistanka, jednostavno se seli sa svojom obitelji.

- Ovo nije priča o bombastičnom odlasku mladog igrača u Bayern. Razlog njegovog odlaska je obiteljski. Mi smo već neko vrijeme pripremali našu selidbu u München. Imam tamo neke prijatelje i poslovne partnere koji su me kao stručnjaka zvali da počnem raditi za njih. U Splitu sam krenuo u neke poslovne projekte, ali administracija je užasno spora, na jedan dokument moram čekati po godinu dana. Stoga, supruga i ja odlučili smo se preseliti u München i tamo raditi. Tamo smo starijem sinu Moritzu koji je ove godine u Splitu maturirao pronašli fakultet, a potom smo i Leonu tražili školu, ali i klub u kojem će nastaviti trenirati, ispalo je da je to baš Bayern - priča nam Leonov otac Sven koji je u Moskvi početkom 90-ih godina prošlog stoljeća pokrenuo 'žute stranice', a onda s obitelji u potrazi na novim izazovima 2003. godine došao u Split.

Dobro, ali kad je to 'baš Bayern', zvuči zanimljivo. Kako 'baš Bayern'? Jesu li ga pratili? Ne može baš svatko doći i upisati dijete u Bayerna.

- Gledajte, ja sam Nijemac, imam neke kontakte u svojoj zemlji. Jednom sam upoznao i čovjeka iz Bayerna na skijanju, bila je prilika da tamo Leon pokaže što zna, a kada ga je taj čovjek vidio, rekao je kad budemo dolazili u München da za njega uvijek ima mjesta. Da nema nešto u nogama, sigurno ga ne bi primili - kazao nam je Sven.

Što su u Hajduku kazali kada ste rekli da odlazite?

- Bilo im je žao. Ponijeli su se maksimalno korektno, pitali mogu li nam nešto ponuditi, no rekao sam im da selimo radi obitelji, radi posla i školovanja, a tek onda i nogometa i da je to odluka koju smo već donijeli. Moram naglasiti i da Leon još nije ništa potpisao s Bayernom - kazao nam je Sven Ernst.

Leonu se iznimno sviđa Split i Hajduk, ali i hrvatska reprezentacija. Prilikom našeg razgovora s njime za Slobodnu je kazao kako, iako ima i njemačke i afganistanske korijene, želi igrati za reprezentaciju Hrvatske. Tko zna? Možda za šest-sedam godina baš Leon bude nova akvizicija Vatrenih?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. rujan 2024 12:13