Paun Paunovic / CROPIX
ODLUKA KOJA JE PRELOMILA DERBI

HAJDUKOVA LEGENDA RAZRIJEŠILA 'TAJNU VELIKE POBJEDE BIJELIH NAD DINAMOM' 'Ako je Bjelica igračima rekao da to naprave, onda su sami sebe nokautirali'

BIVŠI HAJDUKOVCI Ivan Pudar, Srđan Andrić i Stanko Bubalo o izvedi Bijelih u derbiju
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 03. rujan 2019. 00:22

Zadovoljni su pobjedom i izbijanjem na prvo mjesto i nekadašnji igrači Hajduka koji su gledali, svaki iz svoje perspektive, derbi s Dinamom. Bivši trener, vratar i kapetan Hajduka Ivan Pudar iz lože je pratio najveći sportski derbi u Hrvata na kojemu su Bijeli slavili s 1:0 pred gotovo 30 tisuća ljudi.

- Potpuno sam guštao do 80. minute. Jako poštujem navijače, ali ovaj sam se put nadao da neće biti topovskih udara te da će utakmica koja je bila relativno dobra ostati zapisana u analima - u startu će Pudar.

Veliki plus

Što se tiče same igre u derbiju, Pudar je rekao sljedeće:

- Dinamo je bio vrlo moćan, pogotovo u prvom poluvremenu, u kojemu je Hajduk odigrao na svom maksimumu i parirao, a hvala Bogu, nismo primili gol. Iznenadilo me drugo poluvrijeme, jer ako je Dinamovim igračima trener rekao da se vrate na svojih 20-25 metara, onda su oni sami sebe nokautirali. Tehnički su Dinamovi igrači puno jači nego Hajdukovi, bili su hitriji, ali su se povukli u nastavku, jedino je Petković bio naprijed, pokušavali su iz kontri jedino. Treba se sjetiti sentence šjor Biće Mladinića: koliko ljubiš balun, toliko će ti vratiti. Lopta ima dušu i vrati ti, a Dinamo je sam sebe nokautirao u drugom dijelu.

Hajduku su pobjeda i prvo mjesto vjetar u leđa, što to može značiti za budućnost?

- Da Hajduk nije dobio, ne bi bio kraj svijeta, a sada kada je dobio, to je veliki plus. Jer prvo poluvrijeme protiv tako moćnog Dinama Hajduku, ako je pametan, može biti škola, može vidjeti gdje mu u momčadi nešto škripi i koja su mu pojačanja potrebna. Ako je ovo prvih 11, onda neki igrači, pogotovo s klupe, ne mogu biti u Hajduku. Moramo se pojačati s nekoliko kvalitetnih igrača da bismo mogli biti al pari Dinamu, da izborimo jedno od prva dva mjesta, koja vode u kvalifikacije za Ligu prvaka. Prvo je mjesto super, euforija, ali treba pripaziti da se ne dogodi poraz na sljedećem gostovanju. Fali nam igrača koji kada igraju u gostima nemaju straha. Pitam se zašto nisu tako goropadni i u gostima kao na Poljudu. Ukratko, ovaj nam derbi može otvoriti oči, a pobjeda je šlag na tortu i za navijače i za klub - kazao je Pudar pohvalivši i mladog vratara Marina Ljubića na intervencijama.

Nekadašnji kapetan Hajduka i voditelj Akademije Srđan Andrić također je gledao veliki derbi, u kojemu je svojevremeno znao odlučivati.

Bilo je problema

- Nakon ove utakmice i rezultata, naravno, sve izgled sjajno. Ali iskreno, nakon prvog poluvremena nije tako izgledalo. Hajduk je jako loše odigrao prvi dio, ne znam je li to zato što je Dinamo odigrao kvalitetnije, bolje ušao u utakmicu. No prijelomni trenutak derbija bio je izlazak Ademija. Njegov izlazak okrenuo je priču u Hajdukovu korist. U tako čvrstoj utakmici upravo je on taj koji najviše donosi prevagu na Dinamovu stranu, iako Zagrepčani imaju jako puno kvalitetnih igrača. Ali on je taj koji Dinamu donosi određenu agresiju, tako da je njegov izlazak iz igre olakšao Hajduku - secirao je Andrić derbi.

Andrića smo upitali može li Hajdukov boravak na prvom mjestu potrajati, odnosno može li izdržati na čelu, pogotovo jer mu slijedi gostovanje u Rijeci, a ove je sezone već imao problema na strani, gubio od Slavena i Osijeka.

- Mislim da bi uopće suludo bilo pričati što dalje, jednostavno se treba pripremati za svaku sljedeću utakmicu, pa tako i Rijeku. Iz utakmice u utakmicu treba pokušati biti što bolji. Bilo je problema u gostima, poraz od Belupa, koji je, vjerojatno, jedna od lošijih ekipa u ligi, izgubilo se od Osijeka. Nema se što pametovati, treba pokušati skupljati što više bodova i vidjeti kamo će to odvesti. Dvije ekipe idu u kvalifikacije za Ligu prvaka, a ovisi sve i o Dinamu, koliko će oni bodova izgubiti. A ako se ukaže prilika za nešto više, zašto ne. Hajduk se treba koncentrirati na sebe i na svoje rezultate - zaključio je Andrić.

U istom ritmu

Derbije je rješavao i Stanko Bubalo, Ronaldo iz Turčinovića, koji nije mogao biti na utakmici zbog obveza, odnosno gostovanja koje je imao s kadetima Širokoga Brijega, kojima je pomoćni trener, ali je pratio prijenos. Ističe da ga sad dinamovci ne zadirkuju kao kada je Hajduk ispao od Gzire United.

- Pobjeda mi je draga zbog svih navijača Hajduka, a posebno onih u Hercegovini. Što se tiče igre, Dinamo je imao svoje šanse u prvom dijelu, imao je i pritisak, a Hajduk se dobro branio. Malo je sudac zakomplicirao stvari, ali Hajdukova je pobjeda sasvim zaslužena. Derbi je ispunio očekivanja, atmosfera je bila odlična, svakom je igraču san igrati u takvom ambijentu. Dinamu je falio Olmo, bilo je nekih promjena u sastavu. A Hajduk sada mora nastaviti u istom ritmu. Sada je Hajduk prvi, a realno je bilo očekivati da će biti u vrhu, no tu su još Rijeka i Osijek. Želim Hajduku da izdrži do kraja, Dinamo ima najširi kadar, ali imat će i više utakmica zbog nastupa u Ligi prvaka. Hajduk je zasjeo na prvo mjesto i bilo bi dobro da tu i ostane - zaželio je Bubalo Bijelima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 02:52