Cropix
POGLED U BUDUĆNOST DERBIJA

Hajdukovi dragulji već su zabijali Dinamu, a ovo su dvojica koji su novi maksimirski ‘projekti‘

U Dinamu vjeruju da će u budućnosti opet imati svog ‘Biuka i Ljubičića’
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. svibanj 2021. 15:34

Stipe Biuk i Marin Ljubičić najveća su Hajdukova priča ovog proljeća, dvojac mladića koji su donijeli vedrinu na licu navijača Bijelih i za koje na Poljudu vjeruju da će biti budućnost Hajduka. Oduševili su protiv Rijeke, Biuk i protiv Dinama u Maksimiru, zapravo, oduševili su svaki put dosad kad su dobili priliku u prvoj momčadi.

Na njih dvojici bit će fokus i na Poljudu u srijedu, može li taj talentirani, ali još uvijek ‘golobradi’ duo protiv Dinamo dodatno ojačati vjeru u svoje mogućnosti!?

Rijetko je zadnjih godina bila ovakva situacija, da se u kontekstu mladih igrača za budućnost više spominje Hajduk nego Dinamo, pogotovo kad su u pitanju seniorski derbiji. Dinamo će, zapravo, biti upamćen kao momčad s najmanje svojih vlastitih, mladih igrača u novije vrijeme. Dobro, tu je Gvardiol, ali on je već transferiran, njega su Modri već ‘odgojili’ i prodali, radi se ipak o izvanserijskom igraču. A osim njega iz domaće je škole s važnijom ulogom u prvoj momčadi ove sezone tek Bartol Franjić.

No, isto je tako zanimljiv odnos Hajdukovih i Dinamovih momčadi u mlađim kategorijama ove sezone. Ljestvica ne laže, ovo nije sezona velikih uspjeha Dinamove škole, nakon godina i godina prevlasti u gotovo svim kategorijama, sad se pozitivnim rezultatima, na državnoj razini, mogu pohvaliti tek kadeti. Tu je Dinamo prvi, s 8 bodova više od Hajduka, dok su kod juniora i pionira Splićani mnogo bolji od Modrih. Čak 9 bodova više imaju Hajdukovi juniori od Dinamovih, ove će sezone Bijeli u Ligu prvaka, a u pionirskom poretku borbu za naslov vode Osijek i Hajduk. Osječani imaju 2 boda više, Dinamo, pak, zaostaje 10 za Osijekom i 7 za Hajdukom.

Međutim, opet zanimljivost, iako ukupno gledajući Dinamovi klinci dosta bodovno zaostaju za Hajdukovima, nisu još nijednom ove sezone izgubili. Dobro, izgubila je druga momčad od Hajdukove druge momčadi oba puta u 2. HNL, ali pioniri su pobijedili 2:0, kadeti odigrali 2:2, a juniori, u onoj odličnoj utakmici na Poljudu, slavili 3:2. Strijelci za Hajduk tada su bili - Ljubičić i Biuk. Za Dinamo je, pak, dva gola zabio Niko Janković, jedan je dodao Tomislav Duvnjak. Ljubičić, koji je sa 25 golova i dalje najbolji strijelac juniorske lige, te Biuk, otišli su među seniore i već slove kao važni igrači Hajduka uoči derbija s Dinamom. S druge strane, Niko Janković nije imao toliko sreće, otišao je na posudbu u Slaven Belupo, ali se brzo ozlijedio, pa se vratio u Maksimir i sada opet igra za Dinamo II.

Šaranić i Baturina trebali bi biti novi maksimirski ‘projekti‘

U Dinamu vjeruju da će u budućnosti, možda već u derbijima iduće sezone, opet imati svog ‘Biuka i Ljubičića’ i da će to biti Martin Baturina i Ivan Šaranić. Obojica su još juniori, 2003. godište, obojica su počeli igrati za Dinamo II, s time da je Šaranić u kup dvoboju protiv Rudeša već debitirao i za prvu momčad. Šaranić je zabio 13 golova u juniorskoj ligi, sad već i tri gola za Dinamo II u 2. HNL. Baturina je, pak, bio na klupi u Euroligi protiv CSKA-a u Maksimiru. Mlađi sin nekadašnjeg Hajdukova napadača Mate Baturine potpisao je neki dan profesionalni ugovor s Modrima do 2027., to bi uskoro trebao, kako čujemo, učiniti i Ivan Šaranić. Najupitniji je treći ‘mušketir’ iz te generacije 2003., Tomislav Duvnjak, koji je dugo slovio kao siguran Dinamov projekt. No, s njegove strane još nema dogovora oko novog ugovora, vidjet ćemo hoće li iz toga uskoro nastati neki veći problem. Ali, zato bi Šaranić i Baturina trebali biti novi maksimirski ‘projekti’.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 04:11