Vladimir Dugandzic / Hanza Media / Hanza Media
VELIKI PROBLEM

HAJDUKOVIH SEDAM VELIČANSTVENIH! KAKO DO POBJEDA AKO VRATARE MIJENJAŠ KAO NA TRACI? Hajdukovi problemi s čuvarima mreže započeli su prije šest mjeseci

HAJDUK Dante Stipica bio je jedan od junaka pobjede protiv Osijeka u četvrtfinalu Kupa igranom prije godinu dana, sada se traži nasljednik
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. prosinac 2018. 11:49

Odličan vratar pola je posla na putu ka pobjedi, a Hajduk je upravo takvog čuvara mreže imao prije godinu dana u Gradskom vrtu. Dante Stipica jedan je od sedmorice vratara koji su se izredali u Hajduku u posljednjih 12 mjeseci. Imao je Stipica prošle sezone ključnu ulogu u eliminaciji Osijeka. Jedan je od junaka pobjede Bijelih u četvrtfinalu protiv Osijeka u Gradskom vrtu. Stipica je ovoga ljeta otišao u CSKA iz Sofije gdje je trenutno u statusu pričuve u prvenstvu, a brani u Kupu. No, ovaj put tema je Hrvatski kup i susret s Osijekom, repriza prošlogodišnjega četvrtfinala.

- Sjećam se rado te utakmice koju smo zasluženo dobili, a ja sam imao kvalitetno izdanje. Znam da tada nije bio pogodan trenutak, jer samo tri tjedna prije toga dogodio nam se Rudeš, ali napravili smo pravi pomak nakon tog poraza i pobijedili važnu utakmicu. Nadam se da Hajduk sada može napraviti isto i želim Bijelima svu sreću u tom dvoboju - kazao je Stipica direktno iz bugarske metropole.

Split, 211017
Stadion u Poljudu
Hrvatska Telekom Prva liga  2017/2018, 13. kolo utakmica HNK Hajduk -  GNK Dinamo
Na fotografiji: Dante Stipica. 
 Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Život kao ringišpil

Osijek je tradicionalno neugodan rival Hajduku na domaćem terenu u prvenstvu, ali taj dvoboj su splitski Bijeli uspjeli dobiti te ostati u trci za trofejem.

- Osijek je na domaćem trenu uvijek imao veću dozu agresivnosti i uvijek bi bili silno motivirani prilikom svakog dolaska Hajduka u Gradski vrt. Ranije je njihov forte bio teren koji je bio jako loš, ali u ulozi domaćina bolje su se snalazili na takvom travnjaku. Sad je travnjak promijenjen i više do izražaja može doći prava nogometna igra. Pamtim taj dvoboj iz Kupa kao ugodnu utakmicu, bio sam pun adrenalina. Odmah na početku utakmice obranio sam situaciju jedan na jedan, a to je za svakog vratara najvažnije, da prvom obranom krene u dvoboj. Premda su izjednačili nakon našeg vodstva, pokazali smo karakter i zabili još dva zgoditaka i utakmicu trijumfalno privesti kraju.

Ali, kako je život poput malog ringišpila, pa se kolo sreće stalno okreće, tako se Stipica ozlijedio u Gradskom vrtu pa je tri dana kasnije u Rijeci promociju na velikoj sceni imao Karlo Letica. I nije se do kraja prvenstva skidao s vrata, osim zbog ozljede. Stipica i Letica prošle su sezone bili tandem čuvara mreže Hajduka, a treći na popisu vratara Bijelih, Ivo Grbić uzalud je čekao šansu do kraja sezone. I naposljetku je očekivano napustio Poljud, kao i Stipica kojem je istekao ugovor, a Letica je napravio transfer kojem je Hajduku donio golema 3 milijuna eura zarade. A sve je krenulo od Kupa u Osijeku i ozljede koja je trebala biti brzo sanirana. I bila je, ali Letica više nije ispustio prigodu, već je čvrsti prigrabio jedinicu.

Vraća se Posavec

Međutim, ove sezone Hajduk nema vratara u kontinuitetu, čak su se četiri čuvara mreže izredala ove sezone, a za Osijek se sprema Posavec. Nakon utakmice u Kranjčevićevoj s Lokomotivom, Posavec bi se trebao vratiti za sutrašnju kup-utakmicu u Osijeku. Da postane “Stipica godinu dana poslije”? Optimizam stanuje u poljudskoj svlačionici, tim više što se od vratara kalibra Posavca očekuje jedna velika utakmica. Ali, vrataru hrvatske reprezentacije U-21 nedostaju utakmice, nedostaje serija nastupa. Zato su se na Poljudu promijenila četiri vratara ove sezone. Trebalo bi dobro zaviriti u prošlost i pitanje je bismo li pronašli sezonu gdje su četiri čuvara mreže imala nastup za Bijele u četiri početna mjeseca sezone. Još nije jesen ni završila, a da se broje i prijateljske utakmice, uključili bismo čak i petog vratara, 17-godišnjeg Roka Runju koji je branio poluvrijeme na test-utakmici u Livnu.

Zapresic, 260818.
SRC Zapresic
Utakmica 5. kola Hrvatski Telekom 1. HNL,
NK Inter - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Josip Posavec.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Hajdukovi problemi s vratarima započeli su prije šest mjeseci kada su jedan za drugim klub napustili Letica, Stipica i Grbić. Ostao je Hajduk bez vratara seniorske momčadi, nezamislivo u ozbiljnim klubovima, pa se krenulo se u potragu.

Kako Stipica gleda na činjenicu da je u posljednju godinu na Hajdukovim vratima bilo sedam čuvara mreže?

U finalu drugi faktori

- Ne bih puno govorio o tome. Mogu govoriti isključivo o sebi, o svom statusu. Nije uopće bilo konkretnih razgovora, iako sam na vrijeme s upravom stupio u kontakt oko rješavanja svog statusa, jer ugovor je istjecao na kraju sezone. Međutim, vidio sam da je možda vrijeme za odlazak dalje. Uz to, moram naglasiti kako sam bio izuzetno sretan što sam dobio priliku u zadnjoj utakmicu finala Kupa. Bio sam ispunjen, spreman zaokružiti svoju priču ako već moram otići s Poljuda. Mislio sam da puno toga mogu pružiti, ali drago mi je da sam odlično branio u finalu protiv Dinama. Hajduk je zaslužio trofej, ali nije mogao utjecati na druge faktore - kazao je Stipica.

No, bez obzira tko bude na vratima u Osijeku, od vratara Hajduka traži se jedno veliko izdanje ove sezone. Traži se utakmica u kojoj će obranama odvesti momčad do priželjkivanog rezultat. Kao Stipica u Gradskom vrtu prošle sezone, kao Letica u jadranskom i maksimirskom derbiju. Bilo bi sjajno kada bi momčad mogla i bez osjetnog učinka vratara, ali ove sezone dvoboje s protivnicima iz Top 5 HNL-a hajdukovci su u najboljem slučaju uspijevali stići do remija. Osijek je momčad iz te kategorije, iz skupine ekipa koje su na ljestvici iznad Hajduka. Zato se od vratara puno očekuje u Gradskom vrtu. Ostaje dakako i pitanje “tko će obaviti drugu polovicu posla”. Igraju i Jairo, Caktaš, Said... nije samo vratar u igri.

Sve utakmice četvrtfinala ovosezonskog izdanja Hrvatskog kupa možete izravno pratiti u televizijskom programu HNTV-a.

Raspored odigravanja utakmica:

Osijek - Hajduk (srijeda, 17:00)

Dinamo - Slaven Belupo (srijeda, 19:30)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 19:56