CROPIX
TKO ĆE OTIĆI?

Hajduku hitno treba novac, evo što su spremni napraviti na Poljudu: Reprizu ‘transfera‘ dinamovca?

Ljetni prijelazni rok bliži se polako svome kraju, a Poljud vapi za velikom financijskom injekcijom
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. kolovoz 2021. 11:07

U subotu se na tribinama stadiona u Gorici smjestio i skaut Manchester Cityja. Došao je uživo pogledati Stipu Biuka (18), Hajdukovog tinejdžera koji je proljetos bljesnuo poput meteora, te se preko noći pretvorio u najtraženijeg mladog igrača s ovih prostora. Premda je trener Gustafsson - nisam baš shvatio zašto - Biuka izvadio već u 58. minuti, Cityjev ga je skaut debelo podcrtao kao igrača kojeg vrijedi dobro izanalizirati.

Manchester City tako se priključio nizu klubova koji su bacili oko na mladog krilnog napadača. Njegove utakmice redovito pohode skauti Borussije (D), Herthe, Eintrachta, ali i Juventusa, Milana, Wolverhamptona, Seville... Predsjednik Jakobušić već je imao ponudu jednog kluba na stolu, ali nije ni trepnuo. Punuda je, doznajemo, iznosila osam milijuna eura plus dosta bonusa. I nema sumnje da bi premašila i 10 milijuna da je Jakobušić pokazao interes.

Čvrst stav

Međutim, Poljud je zauzeo čvrst stav da klupski dragulj još nije na prodaju. Najprije ga žele izbrusiti, učiniti reprezentativcem, a onda ga unovčiti kad mu cijena dosegne vrhunac. Recimo, onako kako posljednjih godina rade u Maksimiru. Stoga neki klubovi za sada Biuka samo pomno prate, te čekaju pogodan trenutak za otvaranje pregovora.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Jakobušićev je plan nogometno logičan i trebao bi Hajduku donijeti rekordan transfer u njegovoj povijesti. Za sada je na prvom mjestu onaj Nikole Vlašića, koji je odlaskom u Everton poljudsku blagajnu napunio s 10,8 milijuna eura. No, pitanje je koliko će još dugo Jakobušić moći ostati tvrd u svom stavu. Već smo dobro ušli u kolovoz, a Hajduk je u ovoj godini zaradio samo na transferu Stanka Jurića. Dva milijuna eura bio je jako dobar transfer za Splićane u korona okolnostima, ali za klub koji troši 20-ak milijuna eura po sezoni to je debelo premalo. Nemojmo zaboraviti da je i Jakobušić u studenom priznao kako u blagajni ima novca samo još za plaće u prosincu. A od siječnja je morao podijeliti još osam plaća. Plus što je uložio ozbiljan novac na dovođenje Krovinovića - samo za odštetu 1,5 milijuna eura - Mlakara, Lovrencsicsa, Eleza, Vukovića. Stoga se mnogi danas s nevjericom pitaju otkud Jakobušić nabavlja toliki novac?

Nema sumnje da se Hajdukov predsjednik hrabro nosi s financijskim pitanjima, vjerojatno pleše na rubu provalije ili barem žestoko hazardira, ali kod financija postoji jedan prokleti problem. Kad-tad one dođu na naplatu. Baš ovih dana svjedočimo agoniji koju proživljava jedna Barcelona... Dakle, i Jakobušić će uskoro, a to znači do 31. kolovoza kada završava prijelazni rok u moćnim europskim ligama, morati povući ozbiljan izlazni transfer kako bi klub mogao normalno živjeti i poslovati.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Na Poljudu nitko ne skriva da je po tom pitanju prvi u izlogu mladi stoper Mario Vušković (19), ali njegova realna cijena ne može premašiti četiri milijuna eura. Što je odličan novac - uz uvjet da se transfer doista i dogodi - ali opet nedostatan za ambicije koje su ispred sebe postavili Jakobušić i njegov prvi suradnik Nikoličius. Znamo da oni naporno rade na “bildanju” svlačionice u koju žele dovesti još najmanje dva pojačanja. Jednog na poziciji zadnjeg veznog, te još jednog stopera. A pojačanja koštaju...
I, eto nas ponovno na Stipi Biuku. Nekoliko istaknutih hrvatskih menadžera koje smo kontaktirali po pitanju Biuka apsolutno ne dvoji da Hajduk za njega odmah može dobiti 10 milijuna eura. Vjerojatno i 11, pa da sruši Vlašićev rekord, uz još ponešto bonusa. Nekima od kupaca se ne žuri, njima je Biuk sjajan ulog u budućnost, a ne pojačanje već za ovu sezonu. S njima bi se vjerojatno dao dogovoriti nekakav model po kojem bi kupili Biuka, ali ga i ostavili na Poljudu do kraja sezone.

Nepoznati planovi

To je Leipzig napravio s Gvardiolom ostavivši ga još jednu sezonu u Dinamo i neupitno je - profitirao. Profitirali su ustvari svi. Leipzig jer je dobio igrača s punom sezonom iza sebe u kojoj je još izrastao u standardnog reprezentativca Hrvatske, koji bi ih, da su čekali još jedno ljeto, koštao i bitno više od plaćenih 19 milijuna eura. Profitirao je i Gvardiol jer je u Dinamu zahvaljujući kontinuiranoj minutaži napravio golemi iskorak, a jako je profitirao i Dinamo jer je osim sjajnog igrača samo kroz njegovu minutažu dobio i dodatnih 70 tisuća eura po svakoj utakmici u kojoj je Gvardiol zaigrao. Ili više od 2,5 milijuna eura za kompletnu sezonu.

Teško je znati kakvi su Jakobušićevi planovi jer znaju ih samo on i Nikoličius, ali i njima je sigurno jasno da će u nekom trenutku trebati ozbiljnu financijsku injekciju kako bi uspješno nastavili s ambicioznim projektom u koji su ušli. A Biuk je definitivno adut kojeg imaju u rukavu.

Ostaje vidjeti i kad će odlučiti pokazati ga svijetu...

Zašto Hajduk žurno treba novac od transfera?

1. U ovoj godini klub s Poljuda je od izlaznih transfera uprihodio samo 2 milijuna eura. Za održivost budžeta koji iznosi oko 20 milijuna eura, transferi moraju iznositi najmanje 10 milijuna eura. Do kraja ljetnog prijelaznog roka ostalo je samo dvadesetak dana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 14:24