Vlado Kos / CROPIX CROPIX
UVIJEK PROBLEMI U OSIJEKU

HAJDUKU JE TO GOSTOVANJE TEŽE NEGO NA MAKSIMIRU, SAMO JE JEDAN TRENER NAŠAO FORMULU Ovo je poražavajuća statistika Bijelih na najtežem gostovanju

Piše: Jurica PavičićObjavljeno: 01. ožujak 2020. 10:24

Hajduk je u zadnjih deset HNL-utakmica u Osijeku upisao samo jednu pobjedu i tri remija uz šest poraza!? Šest bodova su, dakle, uzeli Bijeli od mogućih 30 u Osijeku u posljednjih deset susreta.

Gostovanje im je to teže i od Maksimira, jer i protiv Dinama u Zagrebu imaju hajdukovci dvije pobjede u nepune tri godine. Pritom treba naglasiti, nije Osijek momčad snage Dinama ni Rijeke iz Kekova doba.

Gdje je onda “kvaka”, što ne odgovara Bijelima u Gradskom vrtu? Posebni je motiv Osijeka, to nije sporno. Na Hajduk se “pale”, ali to je uobičajeno. Na velike se svi pale. I Tudor je pred odlazak u Gradski vrt rekao:

“Najteže su mi bile male utakmice, a najviše sam volio igrati na San Siru.”

Osječani igraju protiv Hajduka kao da im je zadnja. Kao da je najvažnija. Istina, igraju i s Dinamom na rubu kartona, agresivno i žestoko, ali protiv Hajduka definitivno imaju više uspjeha.

Od zadnjih deset susreta dobili su Osječani čak šest dvoboja, izgubivši samo jednom. Ključni igrač u tom porazu prije nešto više od godinu dana bio je vratar Posavec. U dva navrata je zaustavljao Osječane u situacijama “jedan na jedan” u ranoj fazi utakmice.

Kada su Bijeli smirili početne napade domaćina, uslijedio je zgoditak iz prekida na početku drugog dijela. Bila je to iznenađujuća pobjeda, jer Osijek je bio favorit ispred Hajduka u stvaranju.

S druge strane, šest pobjeda stiglo je na sličan način. Pet ih je realizirano s jednim pogotkom prednosti, rezultati su redom bili 2:1 i 1:0. Utakmice s malo golova, s čekanjem pogrešaka iz prekida.

Iznimka je utakmica s kraja srpnja 2018. kada je Hajduk u turbulentnoj fazi došao u Gradski vrt između dva europska susreta sa Slavijom. Ozlijedio se Duka, debitirao je Ljubić. Osijek je razgoropadio, a Hajduk pomalo preplašio. I sve je ulazilo domaćinu.

No, rekli smo, utakmica iznimka, jer ostale su bile “u jednu loptu”. Često su se rješavale u zadnjim trenucima, kao na šahovskoj ploči treneri su taktičkim zamkama pokušavali neutralizirati protivnika. Ali, Hajduk se u tim dvobojima nije dobro snalazio. Mijenjali su se igrači, mijenjali su se i treneri. Bez većeg uspjeha. U zadnjih deset dvoboja u Gradskom vrtu Bijele su vodili Burić (u tri dvoboja), Pušnik, Carrilo, Kopić, Oreščanin i Tudor. Samo je Oreščanin pronašao pobjedničku formulu. Zaustavio je Osijek na početku, primirio utakmicu i strpljivo čekao šansu držeći domaćina daleko od vratiju Posavca.

Napad je Hajdukov najjači adut ovog proljeća, ali obrana je ključ za Osijek. U posljednjih deset susreta samo jednom Hajduk nije primio pogodak u Osijeku. Prvi put je pobijedio, u subotu je eto remizitrao...

Dva Zorana vodila po 14 utakmica dvaju rivala

Treneri s najviše utakmica između Osijeka i Hajduka u Prvoj HNL su Zoran Zekić i Zoran Vulić, svaki od njih vodio je po 14 utakmica dvaju rivala.

Vulić ima vrlo dobru statistiku jer je od tih 14 susreta dobio čak devet, jednom je bilo neriješeno, a upisao je četiri poraza. Zekić pak ima šest pobjeda, čak pet remija i tri poraza što je također pozitivna statistika.

Split, 071018.
Nogometna utakmica 10. kola 1.HNL-e izmedju Hajduka i Osijeka odigrana na stadionu Poljud.
Na fotografiji: Zoran Zekic i Zoran Vulic.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX

Na diobi trećega mjesta s devet utakmica su Ivan Katalinić i Ivo Šušak, a iza njih je Stanko Mršić, rekorder po broju utakmica u HNL-u, sa osam susreta.

Golijade - osam golova u Osijeku, devet u Splitu

Najveću pobjedu u međusobnim dvobojima Osijek je protiv Hajduka ostvario u sezoni 2018./19. kada je slavio sa 4:1 u Gradskom vrtu. Pamti se još pobjeda iz sezone 1995./96. kada je Osijek slavio 5:3 uz hat-trick Igora Pamića.

Na Poljudu je još i više znalo biti visokih rezultata, rekordna pobjeda je 6:0 iz sezone 1995./96., prije tri sezone bilo je 5:1, pa još jednom 4:0 na Poljudu u sezoni 2000./01., a posebno je upamćen susret iz sezone 1999./2000. kada je u Splitu završilo 5:4 uz tri gola Jurice Vučka na jednoj, te dva Jurice Vranješa na drugoj strani.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 00:32