TONCI PLAZIBAT/CROPIX
MOMČAD ZA NOVU SEZONU

Hajduku nedostaje još samo jedna važna karika, prva želja je jasna, a čeka se i rasplet u Portugalu

Posložili su Splićani kralježnicu momčadi, imaju ključnog čovjeka obrane, kreativca u napadu...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. srpanj 2021. 12:54

Posložio je Hajduk kralježnicu momčadi. Kalinić na vratima, Elez kao ključni čovjek obrane, Livaja u ulozi kreativca u napadu. Vjerojatno najjača linija nositelja, kojoj nedostaje još - zadnji vezni.

Marco Fossati je prva želja, već je toliko puta to napisano, ali Talijan očito neće doći do početka prvenstva, a veliki je upitnik hoće li uzeti učešće u prvim kvalifikacijskim dvobojima Konferencijske lige protiv kazahstanskog Tobola. Jasno je da Fossati ima drugih ponuda, ali mora proći i detaljne liječničke preglede za povratak u Hajduk. Nije Fossati još uvijek tako blizu kako se činilo prošlog tjedna i stoga nije isključeno da se Hajduk okrene drugim opcijama s obzirom na to da gust raspored utakmica planiraju odigrati Bijeli ovog ljeta. Ako pitate koje su druge opcije, jasno je da odgovor zna jedino sportski direktor Mindaugas Nikoličius, ali činjenica jest da Hajduku treba najmanje jedan, a vjerojatno i dva korektora u sredini terena.

image
Marco Fossati
VOJKO BASIC Cropix

Josip Vuković, povratnik iz Osijeka, te Mario Čuić i Jani Atanasov, uz 18-godišnjeg Čubelića, ipak predstavljaju skromnu konkurenciju na poziciji zadnjeg veznog za momčad koja ide u borbu za naslov prvaka i pritom traži europsku jesen. U sustavu 4-2-3-1, kojeg preferira Hajdukov trener Jens Gustafsson, trebat će još dvojica u statusu pojačanja, jer ambicije su velike, a ostatak momčadi ima puno jaču konkurenciju na svim pozicijama. Dapače, u napadu i viška kojeg će se trebati postupno riješiti.

U odnosu na prošlu sezonu ostao je Hajduk bez četiri zadnja vezna. Stanko Jurić je nakon tri sezone u bijelom dresu otišao u Parmu, prihvatio novi izazov donijevši pritom gotovo 2 milijuna odštete Hajduku. Premda se od Jurića nisu očekivali tako veliki novci, jer takav se transfer očekivao primjerice od bivšeg kapetana, Jurić je Hajduku u konačnici donio značajan profit. Posudba je istekla spomenutom Fossatiju, a Nejašmić se odlučio sreću okušati na novoj destinaciji, na posudbi uz mogućnost otkupa u Osijeku. Četvrti je Dino Skorup, kao i Nejašmić igrač iz klase ‘99., koji je otišao na posudbu u Hrvatski dragovoljac.

Puno se zadnjih veznih promijenilo posljednjih sezona, ali činjenica jest da svi imaju klub. I Fossati, koji je još uvijek ugovorom vezan za Monzu. Iznimka je jedino Hamza Barry, koji još uvijek nema klub, iako se s Hajdukom rastao istekom ugovora u ljeto prošle godine. Ali, specifičan je njegov slučaj jer Gambijac se ozlijedio u zadnjem mjesecu igranja za Bijele, oporavljao se do kraja 2020. godine i nakon toga je još uvijek u potrazi za novim klubom.

Pred tri ljeta Hajduk je transferirao Tomu Bašića u Bordeaux za 3,5 milijuna eura, Josipa Radoševića u Bröndby za 800.000 eura, a potom je šest mjeseci kasnije, u siječnju 2019. godine, za Manchester City potpisao je Ante Palaversa u transferu vrijednom 6,3 milijuna eura. Za tri zadnja vezna u godini dana Hajduk je zaradio preko 10 milijuna eura. Prošlog ljeta Bijeli su prodali Dina Beširovića u mađarski Mezokovesd za 150.000 eura, dok je Anthony Kalik bez odštete prešao u Goricu. Pridodajmo im Hamzu i to je šest zadnjih veznih u dvije godine. Ovog ljeta je otišao Jurić kao sedmi, a zarada na zadnjim veznima popela se na 12,6 milijuna eura.

image
Ivan Čubelić, Dominik Jergović
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Ima li Hajduk još zadnjih veznih? Mario Čuić i Ivan Čubelić, igrači klase 2001. odnosno 2003. produkti su omladinske škole s Poljuda poput Radoševića i Palaverse. Gustafsson je pokazao na pripremama u Sloveniji da obojici vjeruje, ali razvidno je da će gusti raspored utakmica i visoko postavljeni ciljevi tražiti da se mladi igrači “kale” uz iskusne. Čuića se i dalje pamti kao dvostrukog strijelca u pobjedi nad Dinamom u Maksimiru iz srpnja prošle godine, ali u 12 mjeseci nije napravio pomak. Zato je sezona koja dolazi veliki izazov za Čuića.

Dvije godine mlađi Čubelić prošle je sezona kao i Čuić uglavnom igrao za B momčad, s 18 godina polako ulazi u prvu ekipu. Osjetljiva je pozicija zadnjeg veznog, traži veliku trku i još veću odgovornost u defenzivnim zadacima, stoga je Nikoličiusu ostala kao prioritet u pojačavanju momčadi, odnosno, zaokruživanju ljetnog mercata. Pronašao je stopera, desnog beka, napadača i jednog zadnjeg veznog, produžio posudbu Kaliniću, ugovor Livaji. Sve je posloženo, kralježnica momčadi je prepoznatljiva, ali nedostaje još najmanje jedan zadnji vezni da bi mogli reći kako Hajduk zaista ima okosnicu momčadi. Pritom je profil igrača jasna, Fossati je mjerilo, ali zasad još uvijek Talijan nije na Poljudu.

image
Filip Krovinović
MI NEWS Nurphoto Via Afp

Krovinović stalna želja poljudskoga kluba

Filip Krovinović dugo je već želja Hajduka, još prije šest sezona kada je kao 20-godišnjak odlazio iz Zagreba u Rio Ave htjeli su ga na Poljudu. Ali, otišao je u Portugal gdje je slavu stekao prelaskom u Benficu 2017. godine gdje se nije naigrao u dresu Orlova s Luza.

Ovog ljeta je Krovinović bio česta meta razgovora, doduše, više u navijačkim krugovima, nego li je realan bio njegov dolazak, no priču je ponovno potaknuo Lovre Kalinić, kada je prilikom produljenja posudbe u Hajduk u odgovoru čestitaru Krovinoviću na Instagramu uzvratio: “Hvala bivši, a možda i budući”.

Krovinović je nakon posudbe u WBA prošle sezone odradio i posudbu u Nottingham Forestu, a trenutno čeka novi raspored s obzirom na to da ima još godinu dana ugovora s Benficom. Možda i ne dočeka novi raspored s obzirom na to da je proteklog vikenda ušao u verbalni konflikt s trenerom Jorgeom Jesusom na test-utakmici s Covilhom. Krovinović je ovog ljeta već boravio u Splitu, početkom lipnja se gradom proširila priča kako će sigurno doći na Poljud, međutim, Benfica je tada odbila opciju njegovog posuđivanja na Poljud. Izvjesno je da će u lisabonskom velikanu teško dočekati prigodu, ali isto tako je jasno da Hajduk ne može ulaziti u posao otkupa ugovora. Zato Bijeli čekaju kako će se rasplesti situacija s njegovim ugovorom u Lisabonu i postane li Krovinović kojim slučajem slobodan igrač, razvidno je da bi se Hajduk mogao ozbiljno uključiti u bitku za angažman 25-godišnjeg veznjaka.

Nema sumnje da bi Krovinović bio pravo rješenje za Bijele, ali Benfica diktira pravila igre.

Zadnji vezni koji su otišli iz Hajduka

Ante Palaversa
- u Man. City za 6.300.000 eura

Toma Bašić
- u Bordeaux za 3.500.000 eura

Stanko Jurić
- u Parmu za 2.000.000 eura

Josip Radoševića
- u Bröndby za 800.000 eura

Dino Beširović
- u Mezokovesd za 150.000 eura

Anthony Kalik
- bez odštete prešao u Goricu

Hamza Barry
- napustio klub kao slobodan igrač

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 18:22