Jose Manuel Gomes
 HOMEM DE GOUVEIA Afp
NISU SE POTPUNO NAŠLI

Hajduku propao dolazak prve trenerske želje, otkrivamo zašto! Ali na Poljud sigurno stiže - stranac

Tramezzani je bivši, ali tko je budući? Zasad je samo jedna stvar sigurna...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. svibanj 2021. 19:55

Očekivano se dogodilo i to vrlo brzo, pet dana nakon završetka prvenstva Hajduk je objavio prekid suradnje sa dosadašnjim trenerom Paolom Tramezzanijem.

- Paolo Tramezzani više nije trener prve momčadi HNK Hajduk. Nakon obavljenog razgovora dogovoren je sporazumni raskid suradnje – glasila je službena objava s Poljuda.

Zajedno s Tramezzanijem odlaze i njegovi pomoćnici Attila Malfatti i Valerio Zuddas. Hajduk se zahvalio Tramezzaniju na svemu učinjenom za klub, poželio mu puno sreće u nastavku karijere, a ostalo je upitno hoće li Hajduk isplatiti Talijanu dvije dodatne plaće. Naime, u ugovoru potpisanom u siječnju ove godine dogovorena je suradnja do kraja sezone, uz opciju produljenja za još jednu godinu. Hajduk je imao jednostranu mogućnost produljenja, a ukoliko se to ne bi ostvarilo, Tramezzaniju je klub dužan isplatiti dvije plaće. No, kako je u službenoj objavi navedeno da je ugovor sporazumno raskinut, ostalo je upitno je li splitski klub u obvez isplate dviju plaća.

Nakon odlaska iz Hajduka, Tramezzani se duljom izjavom obratio javnosti.

- Prije svega, hvala klubu što mi je omogućio da pošaljem ovu poruku i zahvalu. Poruka je iskrena, od srca. Želim zahvaliti klubu, predsjedniku i sportskom direktoru što su u jednom vrlo delikatnom trenutku za klub donijeli vrlo hrabru odluku da me pozovu - kazao je nakon sporazumnog raskida bivši trener Bijelih dodavši pritom:

- S moje strane nadam se da sam pomogao u ostvarenju ciljeva, a za mene je to bilo predivno iskustvo koje mi je donijelo mnogo radosti. Shvatio sam kada sam došao da je uloga trenera Hajduka velika privilegija. To je vrlo poželjna klupa na kojoj su prije mene sjedili i bolji treneri, velika imena i nadam se da nisam razočarao nikoga u onome što je bio moj posao. Želim se u svoje i ime moje obitelji zahvaliti svima u gradu. Njihova strast i ljubav i način svakodnevnog ophođenja, kao da su me prihvatili svojim. Suze mi se ne sviđaju ako nisu radosnice, zato što sam suze boli u životu već isplakao, za stvari, na žalost, puno važnije. Ali nosim sa sobom u jednom dijelu srca sve ljude koje sam mogao upoznati u ova četiri i po mjeseca. Ja sam im zahvalan na tome. Pomalo sam razočaran što ipak nisam doživio ugođaj s navijačima na stadionu i to je jedna stvar koja mi je mnogo nedostajala zbog njihove strasti i ljubavi. Želim zahvaliti svima koji su radili sa mnom, doista svima, ne bih ih nabrajao jer ću sigurno nekoga zaboraviti. Tu mislim na oružare, liječničku službu, tehničko osoblje, moj stožer, a iznad svega velika zahvala ide svim mojim igračima jer se s njima stvorio jedan odličan odnos. Bila je to lijepa avantura, jedan lijep put. Dakle zahvaljujem svima i ostat ću uvijek navijač ovog kluba, a Hajduk i Split ostat će uvijek u mom srcu – emotivno je poručio Tramezzani koji će sljedećih nekoliko dana ostati na odmoru u Dalmaciji.

Tramezzani je bivši, ali tko je budući? U prvi plan je izašlo ime 50-ogodišnjeg Portugalca Jose Manuela Gomesa koji je pred mjesec dana raskinuo suradnju sa španjolskim drugoligašem Almeriom. Čelnici Hajduka, sportski direktor i predsjednik već u Zagrebu sastali sa Gomesom, međutim, Portugalac je preskup za splitski klub. Sličnu situaciju već smo vidjeli ove zime kada su također Portugalca Silasa sredinom siječnja mnogi već vidjeli u Hajduku, a onda se ukazao Tramezzani i preuzeo mjesto trenera samo četiri dana uoči početka proljeća. Ali, da bi znali s kakvim profilom trenera računaju Bijeli, vrijedi ipak bnešto kazati o Gomesu koji iza sebe ima iskustvo trenerskog rada u Portugalu, engleskom Championshipu, Saudijskoj Arabiji i Mađarskoj. Zanimljivo je da je Gomesov pomoćnik u Videotonu od siječnja 2013. do ljeta 2014. bio Španjolac Joan Carrillo, trener koji je vodio Bijele prije četiri godine. Nizali su stranci tih godina u Videotonu, jer Gomes je naslijedio Paula Sosu, a time i Carrila u stožeru, da bi po odlasku Gomesa Španjolac preuzeo mjesto prvog trenera mađarskog kluba. Gomesov zadnji angažman bio je u španjolskoj Almeriji koja je platila odštetu Maritimu da bi dovela Portugalca na svoju klupu. Gomes je naime imao ugovor još godinu dana sa Maritimom kada je saudijski biznismen Turski Al Sheik, vlasnik Almerie, odlučio prošlog ljeta angažirati Gomesa uoči diogravanja za ulazak u Primeru. Međutim, Gomes nije uspio ispuniti zadani cilj, ali je ipak ostao na kormilu Almerie. Međutim, nakon loših travanjskih rezultata uslijedio je rastanak, jer klub je u četiri utakmice uzeo tek dva boda i plasman u doigravanje postao je upitan i 27. travnja je objavljen prekid suradnje Gomesa i Almerie.

Na primjeru Gomesa jasan je smjer kojim razmišljaju Jakobušić i Nikoličius u potrazi za novim trenerom. Iako je imao rezultat Tramezzaniju nije produžen ugovor uslijed nepovjerenja kreiranim svojim nepromišljenim potezima koji nisu bili direktno povezani s momčadi, ali su stvarali negativnu klimu. Uz to, procjena je čelnih ljudi kluba da Hajduku treba trener većeg ofanzivnog kapaciteta u igračkoj kreaciji. Gomes je sa svojim sustavom 4-2-3-1 kompatibilan ambicijama Hajduka, ali očito je da se Portugalac nije potpuno našao na istoj frekvenciji sa čelnicima Bijelih, tim više što u konkurenciji ima i trenera iz Španjolske i Švedske.

Jedno je sigurno, nakon Pušnika, Carrilla i Tramezzanija, stiže četvrti trener-stranac u Hajduk u posljednjih pet godina. Traži se iskusni inozemni trener ofanzivnog opredjeljenja s kojim će Hajduk napraviti novi iskorak, krenuti u ambicioznu borbu za europsku jesen i titulu prvaka u Hrvatskoj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 22:11