Hajduk je propustio pobijediti Osijek, kako će biti protiv Belupa?
 PAUN PAUNOVIC/CROPIX
VELIKI ISPIT

Hajduku se vraćaju tri važna igrača, jedan nije igrao gotovo godinu dana: Primorac našao nova rješenja!?

Splićani kreću prema Koprivnici gdje ih ovoga vikenda čeka Slaven Belupo, a potom i Lokosi u Zagrebu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. studeni 2020. 22:14

Sutra Bijeli odlaze prema sjeveru, pet dana provest će na putu i pritom odigrati dva susreta. S Belupom u subotu u Koprivnici, a zatim odmah nakon utakmice u Koprivnici odlaze u Zagreb, gdje u utorak 24. studenoga igraju zaostali dvoboj s Lokomotivom.
Nakon dvotjedne stanke slijede zahtjevna gostovanja za koja trener Primorac na raspolaganju nema Čolinu i Nejašmića. Kakav sastav može kreirati Primorac za subotu kontra Belupa?

U odnosu na susret s Osijekom, Primorčeve premijere u privremenom mandatu na klupi Hajduka, vraćaju se Caktaš i Diamantakos, a traže se i dva nova prvotimca umjesto dvojice mladih reprezentativaca. Na poziciju lijevog beka izgledno je rješenje Ivan Dolček, koji je inače bio alternacija za Čolinu, ali ne zaboravljamo da su Tudor i Vukas znali koristiti Mujakića na tom mjestu. Ipak, držimo Dolčeka kao prvu opciju, tim više što je Koprivnica njegov travnjak. Iz Belupa je došao u Hajduk, ne treba mu adaptacija u subotu na njegov “domaćinski teren”.

Za lijevog beka nema Primorac puno rješenja, ali za ulogu zadnjeg veznog ima nekoliko opcija. Prva je taktička, pitanje hoće li igrati s dvije “šestice” ili će krenuti u sustavu 4-3-3. Izglednijom se čini opcija sustava 4-2-3-1. Razvidno je da povratak Caktaša i Diamantakosa nudi prigodu da od prve minute u momčad postavi Umuta u ulozi kao središnjeg napadača. Visoki centarfor u drugom je poluvremenu dvoboja s Osijekom pokazao da s njim na terenu rasterećenije na svojim prirodnim pozicijama igraju Gyurcso i Jairo.

Njih dvojica nisu “špicevi”, teško igraju u uskom rasporedu, a kada su na krilima s pravom “devetkom” u sredini bitno je izraženiji njihov doprinos za momčad. U sustavu 4-2-3-1 pridodaje im se Diamantakos kao povučena špica, napadač iza Umuta, dok u veznom redu ostaju Jurić i Caktaš kao dva veznjaka koja primarno kontroliraju defenzivnu igru u sredini čemu, dakako, moraju pridodati i dozu kreativnosti kako bi lopta došla do ofenzivno orijentiranog kvarteta. S Caktašem u sredini dobiva Primorac još jednog ofenzivnog, a ujedno i iznimno iskusnog igrača za vezni red. S Caktašem kao zadnjim veznim igrao je već i Tudor...
Izostankom Nejašmića otvara se opcija Atanasova. Veznjak U-21 reprezentacije Sjeverne Makedonije ponovno je iz prekida poentirao za nacionalnu selekciju prošlog tjedna.

Traži se iskustvo

Nameće se Atanasov kao rješenje, ali zasad ima tek četiri nastupa u HNL-u, sve ulascima s klupe. Nakon tri mjeseca u bijelom dresu još ne znamo koliko može Atanasov, jer Teklić i makedonski mladi reprezentativac nisu ove jeseni dobivali prilike u ulozi prvotimca, ali za susret u Koprivnici primarno se traži iskustvo i napadačka orijentacija u potrazi za pobjedom.
Za kraj i još jedna promjena koja se sluti, a nije povezana s ozljedama i izostancima. Stefan Simić je spreman zauzeti mjesto u zadnjoj liniji. Nekadašnja nada AC Milana, uz Posavca jedini hajdukovac s utakmicama u Serie A, vratio se u ozbiljnu konkurenciju.

Simića očekujemo u prvoj postavi već sutra u Koprivnici, u tandemu s Vuškovićem. U HNL-u nije zaigrao 11 mjeseci, još od prosinca prošle godine, a ove sezone ima tek jedan službeni nastup, u Kupu protiv Graničara. Vrijeme je i za Simića. Uostalom, ako želi pobjeđivati, Primorac mora unijeti i neke promjene u momčadi.


Posljednju prvenstvenu pobjedu Hajduk bilježi još krajem rujna, a od tada Bijeli nižu tri poraza i remi s Osijekom. Za prekid serije traže se nova rješenja i novi ljudi koji će ih provesti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 05:25