Dragan Matic / CROPIX / CROPIX
ODGOVOR IVANA ZVONIMIRA ČIČKA

HHO POSLAO OTVORENO PISMO HAJDUKU I SLOBODNOJ DALMACIJI 'Kristijan Petric uopće nije povjerenik Hajduka za sigurnost'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 02. prosinac 2016. 18:22

U Slobodnoj Dalmaciji je 29. studenog objavljen članak o mojoj navodnoj svađi s Kristijanom Petricom na utakmici HNL Hajduk- NK Intrer Zaprešić održanoj 27. studenoga 2016. te o tome da su dvije osobe iz moje pratnje, nakon svađe s njim, morale napustiti ložu na stadionu u Poljudu.

1. Ne poznajem Kristijana Petrica i nikad ga u životu nisam upoznao. Posrijedi je dakle nastavak zlonamjerne medijske priče o tome kako me je Kristijan Petric nedavno upozorio da ne dolazim u poljudsku ložu u kućnim papučama, te da će on mene naučiti kako se treba ponašati. Kristijan Petric se ili lažno predstavlja, ili su ga na mjesto „povjerenika za sigurnost NK Hajduka“ postavili odgovorni u klubu, ne znajući da Kristijan Petric ne može biti povjerenik za sigurnost, budući da za to nema pravovaljanu licencu koju izdaje Hrvatski nogometni savez u skladu s međunarodnim standardima i propisima. Jedina Petricova kvalifikacija za koju smo saznali iz medija je ta da je bivši branitelj, a kako bi pojačao dojam svoje važnosti, on se slika ispod slike generala Gotovine. Službeno povjerenik za sigurnost HNK Hajduk je Franjo Medvedec.

2. Što se tiče samog „incidenta“ na stadionu u Poljudu za vrijeme utakmice Hajduka i Intera iz Zaprešića odigrane 27. studenoga 2016., dodajem sljedeće:

a) Promatrači HHO-a na utakmicama Prve HNL imaju status „nevladinih delegata“, slično statusu kojega imaju promatrači FARE-a i drugih nevladinih udruga, koje s različitih motrišta prate nogomet. U skladu s time, zbog uvjeta rada promatrači bivaju smješteni u lože. Na stadionu u Poljudu i na drugim stadionima obično dolaze po dva promatrača. Gotovo svi klubovi poslali su nam po dvije godišnje ulaznice i parking kartu, ali Hajdukova uprava nije. Kao i u nekim drugim slučajevima, Hajdukovi čelnici imaju neka svoja pravila o čijoj opravdanosti ne želim raspravljati, ali svakako takvim odnosom i ponašanjem kod iole objektivnih i dobronamjernih prmatrača izazivaju odij prema klubu. A oni bi morali znati da je Hajduk daleko veći od svih njih, da su svi prolazni, a Hajduk sa svojom stogodišnjom poviješću ostaje institucija.

b) Ured HHO-a uredno tijekom tjedna obavještava klubove tko će od promatrača biti nazočan na stadionu. Nijedan klub do sada nije imao prigovore na faktografske činjenice koje se nalaze u našim izvješćima. Dapače, prethodna uprava Hajduka, ali i mediji, posebno Slobodna Dalmacija, često su koristili naša izvješća kako bi dokazali nepravilnosti i nedosljednosti u radu HNS-a. Prilikom promjene rukovodstva u Hajduku sastao sam se s novim predsjednikom Ivanom Kosom i uglavio detalje suradnje kakva je bila i do tada. Dapače i više.

3. Na rečenu utakmicu na Poljudu sam došao u pratnji moga sina, profesora filozofije i informatologije, starog 38 godina. Nisu dakle bila dva pratioca nego samo on. Naime, zbog složenih zdravstvenih problema (100% sam invalid zbog oboljenja donjih ekstremiteta) nisam u stanju sam upravljati automobilom na duge pruge. A taj dan smo zbog spomenute utakmice prevalili 900 kilometara.

Po dolasku na stadion uzeli smo karte koje nas čekaju na porti i sjeli na mjesto na kojem obično sjedimo u loži A. Na pola poluvremena prišao nam je jedan izrazito ljubazni redar i zamolio mog sina da napusti odmah ložu A i prijeđe u ložu B. Sin mu je rekao da će to učiniti tijekom pauze, ali mu je redar rekao da, nažalost, mora odmah izaći. Publika je bila zbunjena jer nije znala što se događa.

U poluvremenu prišao sam predsjedniku kluba Kosu i pitao ga što se događa. Rekao mi je da je on osobno naredio da se moj pratitelj udalji, ali na tome nije stao, nego se okomio na izvještaje HHO-a o ponašanju navijača. Upozorio je, da će, ako ćemo izvještavati na način koji šteti Hajduku, a u korist Zdravka Mamića(!?), da će u potpunosti zabraniti dolazak promatrača u ložu. Rekao sam mu da bismo o tome mogli porazgovarati, ali da HHO odgovara samo javnosti, a primjedbe na rad s ovakvim osvetničkim manirama jednostavno odbijamo. HHO za svoj rad odgovara samo sudu javnosti. Međutim iz ovog postupka Ivana Kosa vidio sam da Kristijan Petric nije „na svoju ruku“ izjavio da će uskoro on arbitrirati o tome tko može a tko ne može u lože. Kriterij bi trebao biti tko je naškodio Hajduku a tko ne. Očigledno je da ovo nije bila samo njegova ideja samo je pitanje tko te kriterije utvrđuje on ili rukovodstvo kluba i izvršavaju li oni njegove želje ili on njihove.

Što se predsjednika Hajduka Ivana Kosa, ali i drugih članova vodstva kluba tiče, oni se bave marginalijama tko će i gdje sjediti u loži, umjesto da se posvete Hajduku, koji je u doista nezavidnoj situaciji i to svekoliko. O njegovim i njihovim dometima i doraslosti za časnu funkciju predsjednika Hajduka, najviše i najbolje svjedoče rezultati i košmar koji vlada u klubu i oko njega.

Sad nam je jasno da je potpuno uskraćivanje ulaznice za ložu našem promatraču sedam dana ranije bilo (zlo)namjerno što svjedoči da i spomenuti „incident“ nije slučajan, te da Kos i vodstvo Hajduka, u nedostatku vizije i znanja kako upravljati institucijom poput Hajduka, svoje ionako slabašne mišiće koriste za „treniranje strogoće“ na sporednim i nevažnim detaljima

Puno smo mi takvih Kosova i njemu sličnih osjetili na koži i nikada nas nisu previše uzbuđivali.Upravo nas je osobno Franjo Tuđman počastio titulom crvenih, žutih i zelenih vragova koji rade za „Judine škude“. Bilo je to točno prije dvadeset godina kad je HHO inicirao i organizirao slavni prosvjed za 101-nicu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića koji je okupio 120 tisuća protivnika.

Puno smo mi takvih Kosova osjetili na koži HHO-a i nikada nas nisu previše uzbuđivali.

Prema tome neka nam uprava Hajduka i Ivan Kos osobno javno odgovore zbog čega i čime nisu zadovoljni našim izvješćima. Mi ćemo im sukladno tome javno i odgovoriti budući HHO odgovara samo javnosti.

Ovo pismo upućujemo i drugim medijima s obzirom da se priča o ulozi Kristijana Petrica i njemu sličnih prelila iz Slobodne Dalmacije u druge medije.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

Predsjednik

-----------------------------------------------------------

POVJERENIK ZA SIGURNOST, UVJETI KOJE MORA ISPUNJAVATI

Tražitelj licence mora imenovati kvalificiranog povjerenika za sigurnost koji je odgovoran za pitanja zaštite i sigurnosti. Njegova prava i obveze moraju biti definirane u pisanom obliku. Povjerenik za sigurnost mora biti imenovan najmanje do završetka licencirane natjecateljske godine.

Ova osoba mora biti:

Alternativa 1: policajac ili osoba koja radi na poslovima sigurnosti sukladno Zakonu o privatnoj zaštiti (NN 68/03, NN 31/10, NN 139/10.), ili

Alternativa 2: osoba kojoj je izdano uvjerenje sukladno Pravilniku o osposobljavanju osoba koje obavljaju poslove redara na športskim natjecanjima (NN 54/2004). Povjerenik za sigurnost mora sudjelovati u izradi nacrta osnovnih načela sigurnosti tražitelja licence, održavati kontakte s časnicima za vezu s navijačima tražitelja licence, surađivati s policijom, s povjerenicima za sigurnost drugih klubova i HNS-a, putničkim agencijama, redovito provoditi testiranje i pregled svih sigurnosnih standarda, biti voditelj redara angažiranih od strane tražitelja licence, snositi odgovornost za plan evakuacije i strategije zaštite i sigurnosti tražitelja licence, organizirati medicinsku pomoć u slučajevima nužde, tijekom utakmica biti na raspolaganju delegatu i sucima utakmice.

Povjerenik za sigurnost je odgovoran za red i sigurnost na domaćim utakmicama i obvezan je sudjelovati na obrazovnim tečajevima i redovnim sastancima koje organizira HNS.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 02:18