TURSKI EURO PLAN

Hiddink na Vatrene samo s jednom špicom! Burak Yilmaz najveća opasnost!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. studeni 2011. 21:33

Hiddink na Hrvatsku planira krenuti samo s jednim napadačem i pojačanim veznim redom. Ta špica Trabzonspora nije zvučno ime, ali je djelotvoran strijelac. Burak Yilmaz u deset kola turskog prvenstva zabio je 13 golova. Matirao je i Kazahstan u nacionalnom dresu. Iako smo u šali kod nas već čuli i novu inačicu njegova naziva - Burek Mamlaz, samo se nadamo da mu nećemo zapamiti pravo ime. Uoči reprezentativnog okupljanja sredio je Kayserispor (2:1). Prvi je gol dao lijevom, drugi desnom nogomet. Opasan je bio glavom, a iz slobodnjaka su mu suci ukrali pogodak. Lopta odbijena od grede završila je iza gol-crte. Mogao je zatresti mrežu u još 3-4 zgode. Toliko je agilan da se čini kako bez muke ulazi u šansu. Njega neće moći zaustaviti samo Šimunić, trebat će prava suradnja cijele obrane. Ima i visinu i brzini, iako, da ne bude zabune, nije top klasa. To ipak ne.

Burak je trenutačno čovjek u najboljoj formi od Hiddinkovih pulena. Obrana, ionako najslabija karika, ne prolazi ugodne trenutke. Fenerbahče je izgubio do Sivasspora, Bešiktaš je primio četiri komada od Genclerbirligija, a Galatasaray je igro 0:0 s Mersin. Ta tri kluba daju defenzivni dio reprezentacije. Egemen Korkmaz, praktično siguran starter na stoperu, imao je groznu nedjelju. Daleko je stajao od protivničkog igrača koji su mu ulazili iza leđa i pogađali mrežu, pa je još za dodatak to učinio i sam. Nije pratio položaj vratara i uputio je povratnu loptu u - autogol.

Egemen je u četvrtak donio trijumf Bešiktašu nad Dynamom iz Kijeva u Europskoj ligi. Izvrsnim udarcem glavom nakon kornera. U svakom prekidu ide naprijed, čini sam se čak da ga je malo ponijelo, više misli na protivnički gol nego vlastiti, što mu je primarna zadaća. Egemen je tragičar vikenda među turskim reprezentativcima. Iako mnogo bolje ocjene nisu zavrijedili ni Servet i Hakan Balta (Galatasaray), Gökhan Günul (Fenerbahče), Ismail (Bešiktaš), kao ni zadnji vezni Emre (Fenerbahče) i Selcuk Inan (Galatasaray).

Dvojica najvažnijih servera Buraku trebali bi biti Arda Turan i Hamit Altintop. Prvi je skrivio kazneni udarac iz kojeg je Getafe matirao Atletico 3:2, a drugi “spava” u sporenoj roli na Santiago Bernabeu. Opet, njihova je klasa takva da ih se niti u sekudni ne smije zaboraviti, kamoli podcijeniti.

Je li ovo bilo kolo klupskih liga u kojemu je najavljen pad u prezentacijama Hiddinkovih izabranika? Ili samo iznimka koja se neće ponoviti u reprezentativnom dresu? Odgovor ćemo ipak morati pričekati do petka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 09:49