ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
DRAMATIČNA BORBA

Hit-momčad HNL-a nije uspjela srušiti Rijeku u povijesnom lovu na Europu! Pogledajte stanje na tablici

Nije bilo golova u Velikoj Gorici pa će se bitka za kontinentalna mjesta nastaviti s istih pozicija.
Piše: Toni RoićObjavljeno: 17. veljača 2021. 16:00

GORICA - RIJEKA 0:0

VELIKA GORICA Gradski stadion. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac). Pomoćnici: B. Križarić, Loparac. Četvrti sudac: Pečarić. Delegat: Bogdanović. VAR: Strukan. AVAR: Perica.

GORICA: Banić - Doka, Steenvoorden, Jovičić, Krizmanić (od 67. Keita) - Babec, Suk - Špikić, Mitrović (od 56. Dvorneković), Lovrić - Dieye (od 87. Mudrinski). Trener: Siniša Oreščanin.

RIJEKA: Nevistić - Escoval, Galović, Smolčić - Tomečak, Gnezda Čerin, Mudražija, Lončar (od 70. Pavičić), Vukčević (od 87. Štefulj) - Andrijašević, Kulenović (od 75. Drmić). Trener: Simon Rožman.

Žuti kartoni: Mitrović (12 - prekršaj), Krizmanić (40 - prekršaj), Doka (57 - prekršaj), Mudražija (81 - preoštar start), Keita (86 - prekršaj), Gnezda Čerin (89 - preoštar start)

Gorica i Rijeka odigrali su 0:0 u utakmici za brzi zaborav. Ista meta, isto odstojanje nakon svega. Domaćini su zadovoljni jer su zadržali osam bodova prednosti pred gostima, dok su Riječani konačno prekinuli niz poraza protiv Velikogoričana.

U zaostalu utakmicu 9. kola trećeplasirana Gorica ušla je s lijepom zalihom bodova u odnosu na četvrtu Rijeku, pa je bilo jasno da bi domaćini pobjedom praktički osigurali europski nastup sljedeće sezone. Rijeka je pak nakon serije loših rezultata, lovila posljednji vlak za priključenje borbi za treće mjesto.

Za razliku od prošle subote i polarne hladnoće u prijestolnici Turopolja, četiri dana kasnije vrijeme i teren bili su idealni za igru, što su priželjkivala oba trenera. Domaći Oreščanin nije mogao računati na kartoniranog Kalika i dugo ozlijeđenog Delfija, dok je Rožman bio bez dva ozlijeđena braniča Capana i Velkovskog.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Gorica je u prošlih osam dvoboja s Riječanima upisala čak sedam pobjeda i jedan remi, dok je jedini poraz upisala prije 935 dana, srpnja 2018. na svojoj prvoligaškoj premijeri na Rujevici kada je bilo 2:0 za domaće.

Kako se moglo i očekivati, utakmica je krenula u pravcu izjednačene borbe u kojoj ni jedna momčad nije preuzimala veći rizik, niti radila kontinuirani pritisak, ali zato su itekako vrebali na potencijalnu tranziciju i kontranapade. Do prve prilike došli su Riječani iz jedne vrlo neobične situacije. U 12. minuti Mitrović je ispred svog šesnaesterca izbio loptu škaricama i onda nogom slučajno pogodio natrčalog Lončara. Sudac Pejin vidio je to kao prekršaj igrača domaćih i dosudio slobodan udarac na 18 metara. Pucao je Franko Andrijašević u gornji desni kut, ali vratar Banić sjajno je akceptirao gdje će lopta i efektno je odbio u korner.

Tri minute kasnije na drugoj strani ista prilika za Kristijana Lovrića. Mudražija je nagazio Mitrovića malo izvan šesnaesterca, a Lovrić je iz slobodnog udarca snažno pucao sa 17 metara, ali Nevistić je na pravom mjestu i efektno brani. Još jednom ta dva protagonista su na sceni u 30. minuti. Lovrić je primio loptu u šesnaestercu, zaljuljao dva braniča gostiju i onda pucao sa 12 metara u donji desni kut, ali tamo je opet sigurni Nevistić.

Gosti su konačno dočekali vrlo konkretnu kontru u 40. minuti kada je desnom stranom projurio Tomečak i dao idealan centaršut za Gnezdu Čerina, ali njegov udarac glavom sa sedam metara otišao je zamalo pokraj desne vratnice. Slovenac na terenu se uhvatio za glavu, bila je to najbolja prilika Rijeke u prvom poluvremenu, ali je ostala neiskorištena.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Već u prvoj akciji Gorice u drugom poluvremenu, vratar gostiju Nevistić je padom na svog suigrača ispustio loptu iz ruku, ali najprije Mitrović, pa onda i Špikić pucaju u blok obrane Rijeke. Nije to ipak bila najava promjene odnosa snaga na terenu, kako se igralo u prvom dijelu, tako se nastavilo u drugom, obrane su bile besprijekorne i sve ionako rijetke ideje veznjaka i napadača su sigurno detektirale i onemogućavale u provedbi. Ozbiljnijeg posla za vratare tako nije ni bilo, a može se izdvojiti kontra Riječana u 81. minuti kada je s petnaestak metara pucao Pavičić, ali udarac je izblokirao Babec. U posljednjim trenucima utakmice Lovrić je imao još jedan slobodni udarac, ali Nevistić je opet na mjestu i ostao je početni rezultat.


IZJAVE TRENERA:

Siniša Oreščanin:

- Rezultat je realan jer ova utakmica je bila postavljena kao šahovska partija i tako je i završila. Rijeka je postavila vrlo duboku obranu i mi tu nismo našli rješenja, odnosno, u tom načinu igre imamo mnogo prostora za napredak. Vjerojatno ću morati koristiti i neke nove igrače u nastavku prvenstva jer liga je vrlo jaka i nema laganog suparnika.

Simon Rožman:

- Ovo nam je bila osma utakmica u 25 dana i morali smo se prilagoditi suparniku. Nismo mu ostavili gotovo ništa, ni jednu priliku, a istovremeno žalimo što Čerin nije realizirao zicer glavom pri kraju prvog poluvremena. Bod je za nas ipak dobar jer ritam utakmica je vrlo zahtjevan. Bitno je staviti igrače koji su zdravi.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Nije bilo golova večeras u Velikoj Gorici. Prednost domaćih je uz njihovu utakmicu više stoga ostala na osam bodova, a Rijeka Hajduku bježi za šest.

90' Čekaju nas tri minute sudačke nadoknade.

88' Prekršaj Čerina nad Dokom u trenutku kad je moglo biti opasno za Goricu. Dobio je slovenski veznjak također sada javnu opomenu.

86' Keitin žuti karton, a Štefulj sada mijenja Vukčevića kod gostiju. Mudrinski pak ulazi umjesto Matara.

84' Keita se nije iskazao večeras s nekoliko krivih reakcija. Maločas je njegovom greškom lopta stigla do Čerina kojeg je u trenutku udarca blokirao Steenvoorden.

81' Žuti karton za Mudražiju. Trebalo je spriječiti jednu goričku kontru, faul nad Špikićem bio je opravdan iz gostujućeg kuta.

79' Trenerima su ostali još neki možebitni potezi za povlačenje u samoj završnici... Suđen je sada jedan prekršaj nakon što je Lovrić već izgubio loptu, skače cijela riječka klupa, nezadovoljna oduzimanjem lopte.

75' Umjesto Kulenovića, kod Riječana će u igru Josip Drmić.

73' Escoval je odbio jednu loptu u petercu nadskočivši Lovrića, došla je ona do Suka koji ju nije uspio najbolje "poklopiti" i zaprijetiti Nevistiću.

70' Mijenja konačno i Simon Rožman. Iz igre vadi Lončara, a umjesto njega uvodi Domagoja Pavičića.

67' Upravo je Krizmanić taj koji sada izlazi iz igre, a drugu promjenu kompletirao je ulazak Cheicka Keite.

66' Udarac Krizmanića odlazi u korner, prvi će to biti pokušaj iz kuta za Goricu na utakmici. Brzo otvaranje i udarac lijevog braniča domaćih...

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

63' Pretvara se polako ovaj dvoboj u pravu šahovsku partiju... Tko će izaći prema naprijed, tko će barem na trenutak odustati od principa čuvanja ovih 0:0? Kome nula uopće odgovara kao rezultat?

60' Ulaskom Dvornekovića on će ići na lijevo krilo, a Lovrić je pomaknut na mjesto središnje polušpice. Goričani u zadnjih pola sata traže pogodak. Kako sada stvari stoje, jedan bi mogao biti dovoljan, s bilo koje strane.

58' Žuti karton za Doku zbog jednog ranijeg prekršaja nad Mudražijom, a nakon dugih rasprava jedan je aut dosuđen za Rijeku u visini domaćeg kaznenog prostora.

55' Umjesto Mitrovića ulazi Matija Dvorneković, prva je to promjena večeras. Inače, Lovrić je sada imao slobodan udarac na kakvih 30-ak metara, otišlo je preko gola.

53' Andrijaševićev pokušaj obranio je Banić. Nije bilo preopasno, ali valja to zapisati kao dokaz da i gosti mogu zaprijetiti.

50' Na isti je način krenuo nastavak, kao i sam početak dvoboja. Gorica ima loptu uglavnom oko centra igrališta, svaki pokušaj okomitije igre Riječani zaustavljaju.

48' Odmah velika šansa za Goricu. Nevistiću je ispala lopta koju je u zraku trebao lako uloviti, pao je preko Escovala, a onda su dva domaća pokušaja završila su u bloku, prvo Matara a potom i Špikića.

46' Počinje nastavak susreta, nema promjena u odnosu na početne sastave.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka u Velikoj Gorici nakon prvih 45 minuta.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

43' Igra se nešto življe u završnici prvog dijela, ovoj utakmici sada zaista nedostaju golovi da bi se vatre dodatno raspirile.

40' Dobra riječka prilika. Iz tranzicije je Tomečak ubacio s desna, Čerin se dugo zadržao u zraku ne bi li dohvatio loptu glavom, Banić ju je pak pogledom ispratio, ali završila je pored gola.

38' Riskantna poigravanja Riječana u obrani raščistio je Galović, izbio loptu u aut. Moglo je biti opasno za Nevistića da se Mitrović dokopao lopte, a nije joj bio daleko.

35' Malo zatišje s obje strane, bitka za svaku loptu... Ili, test vrijednosti koliko su momčadi ranjive.

31' Steenvoorden ruši Andrijaševića? Ne, kaže Pejin uz suradnju s VAR-sobom.

30' Prva velika prilika Gorice! Lovrićev udarac obranio je Nevistić. Stigla je lopta na Lovrića s lijeve strane u srce kaznenog prostora, nakon koraka kojim je zaljuljao obranu gostiju, Lovrić je pucao ali Nevistić to čita.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

28' Riječani su probali iz još jednog kornera, takve im situacije ne donose ništa korisnije večeras.

26' Gorica ima loptu u nogama znatno više od Riječana, radi i pritisak po prelasku na suparničku polovicu, ali zasad nema pravih prilika iz igre.

23' Prekršaj Mitrovića koji već ima žuti karton! Uh, bilo je to na granici isključenja. Pejin je na ovaj start na Mudražiji odlučio zažmiriti na oba oka...

21' Obrana Banića nakon zanimljivog bijega, a onda i udarca Kulenovića u bliži kut. Vratar domaćih odbacio je u korner, iz kojeg nije bilo opasnosti za njegova vrata.

19' Vidjet ćemo hoće li Rijeka preuzeti rizik u nastavku utakmice. Trebat će izaći u namjeri da se dođe do bodova, ali... Rožmanove snage već su pobjeđivale na Poljudu i Maksimiru na sličan način kao što igraju danas.

16' Nevistić brani! Bio je ovo gotovo pa izravan dvoboj, jer je Lovrić probao u vratarevu stranu no nije ga uspio nadmudriti.

15' Prekršaj za Goricu sada na istoj udaljenosti s koje je maločas na suprotnoj strani probala Rijeka. Prekršaj Mudražije bio je izvan kaznenog prostora, tražili su domaći jedanaesterac... Kakva će ovo biti prilika za Lovrića...

14' Brani Banić! Andrijašević je pucao, desnom je rukom to vratar Gorice skrenuo u aut.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

12' Žuti karton za Josipa Mitrovića, nije uspio ispucati loptu na atraktivan način već je zakačio Smolčića. Bit će slobodni udarac za goste na nekih 18 metara od gola, prava prilika za zapucati iz prekida prema Baniću.

11' Sjajno Vukčević probija lijevu stranu, ali ga Doka lovi u okršaju i blokira ubačaj te odbija u korner.

9' Dobra duga lopta Lončara na Kulenovića, stiglo je to na desno do Tomečaka čiji ubačaj pred gol lakoćom hvata Banić.

8' Pada Kulenović u šesnaestercu nakon sudara s Jovičićem, obojica su ostala na travi u bolovima, od svega korner za Rijeku.

6' Zanimljiva je riječka sredina terena. Vidljivo je da Čerin neće moći svih 90 minuta, stoga se Mudražija drži u ulozi centralnog... Čerin ne odrađuje pregršt defanzivnih zadataka, mada je taktika gostiju, barem u početku, biti organiziran odostraga.

4' Tražila je gostujuća klupa prekršaj nad Andrijaševićem na rubu kaznenog prostora, nije ga bilo, nakon starta Steenvoordena. Sudac Pejin nije se oglašavao, igra se dalje.

2' Već su desetak dodavanja međusobno, po sustavu gore-dolje međusobno razmjenili momci iz velikogoričke zadnje linije. Riječani pak još nisu dotaknuli loptu. Krenulo se oprezno.

17.00 Utakmica je počela!

16.40 Riječani se nakon samo jednog osvojenog boda u protekle dvije domaće utakmice moraju, za njih naprosto moraju vratiti kući s bodovima. A ogledi s Goricom uvijek su tvrdi..

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

16.20 Goričanima ova utakmica ima specifičan značaj...

16.00 Stigli su sastavi za današnju utakmicu. U domaćim redovima starta Mitrović umjesto Hamada, dok je Simon Rožman napravio nekoliko zanimljivih izmjena. Na klupi će biti Štefulj umjesto kojeg je priliku dobio Vukčević. Čerin mijenja Pavičića u sredini, a prednost je u fazi napada uz Franka Andrijaševića dobio Kulenović umjesto Menala.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:43