Ivan Rakitić i Bruno Petković

 TOM DUBRAVEC Cropix
SPEKTAKULARNA SEZONA

HNL baca atraktivan mamac: Na terenu će biti Vatreni s 427 nastupa, medaljaši s Mundijala i bivši prvaci Europe

Čak 20 igrača iz HNL klubova zaigralo je za Hrvatsku, a kombinirano su zabili 67 pogodaka
Piše: Andro PolićObjavljeno: 23. srpanj 2024. 20:35

Povirite li u nadolazećim mjesecima na travnjake Drosine, Kušeka Apaša, Šubićevca i ostalih HNL-ovih zdanja, prilično je sigurna oklada da bi vas u oko mogao ubosti barem jedan medaljaš sa Svjetskog prvenstva, osvajač europske klupske srebrnine, vlasnik trofeja iz elitnih nogometnih liga ili - u najmanju ruku - jedan od bivših "vatrenih". Nakon što su se ispeglale završne ugovorne finese između Ivana Rakitića i Hajduka, domaća nogometna liga dobila je "boost" atraktivnosti, a intrigantne ligaške brojke, koje su nas natjerale na istraživanje, postale su još upečatljivije.

Naime, slijetanjem "Rakete" u Split, u HNL-u se trenutačno skriva družina s ukupno 427 nastupa za hrvatsku reprezentaciju, a svoje su životopise obogatili i s točno 67 pogodaka u nacionalnom ruhu. Na listu su se ugurali svi oni igrači koji su trenutačno vezani za deset klubova iz hrvatskog elitnog ranga, a najviše članova s "vatrenim" iskustvom dao je Dinamo, njih sedam.

Dok Petković ima najdeblji staž (40 utakmica, 11 golova) u kockastom dresu, u hrvatsku ekspediciju barem jednom su se ugurali Pjaca (26 nastupa, 1 gol), Rog (21), Baturina (4), Perić (2), Mišić (2 nastupa na prijateljskom turniru u Kini), pa i Ademi (3 nastupa prije Sjeverne Makedonije).

image

Bruno Petković, Martin Baturina i Marko Pjaca

DAMIR KRAJAC Cropix

Hajduk u svlačionici trenutačno ima šest igrača koji su nastupali za hrvatsku reprezentaciju, a dva aduta iznad svih su, dakako, Rakitić (106 nastupa, 15 golova) i Perišić (134 nastupa, 33 gola). Uz dva senatora, hrvatski dres nosili su još Lovre Kalinić (19 nastupa), Uremović (6), Melnjak (8) i Livaja (21, 4 pogotka).

Uguramo li u jednadžbu i ostatak društva iz HNL-a, pronaći ćemo još osam bivših ili sadašnjih "vatrenih", a u toj se rubrici ističe i jedan aktivni reprezentativac, Marco Pašalić, s pet nastupa i jednim pogotkom, kojega je zabio početkom lipnja.

Osobne trofejne riznice

U Lokomotivi su, pak, Leovac (5 nastupa) i Čop (14, 2 gola), u Šibeniku je Santini (5), a u Slaven Belupu je Lešković (4), dok su dva igrača s jednim nastupom za "vatrene" - Maloča i Lovrić - ugovorno vezani za Goricu i Osijek. Istra 1961 i Varaždin, s druge strane, jedina su dva kluba koji u svojim odajama trenutačno nemaju igrača s barem jednim nastupom za Hrvatsku, ali varaždinski čuvar mreže Zelenika bio je dio ekspedicije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. kao treći vratar, ali nije upisao debi.

Što se tiče osobnih trofejnih vitrina, pogotovo onih najprestižnijih, ponovo su dominantni Perišić i Rakitić. Bivši igrač Barcelone i Seville kroz karijeru se okitio Ligom prvaka, dvjema Europskim ligama, s po četiri La Lige i Kupa kralja, jednim njemačkim kupom, s dva španjolska superkupa, jednim europskim i titulom svjetskog klupskog prvaka. Sličnim ritmom pratio ga je i Omišanin, koji je također osvojio jedno elitno natjecanje, dvije Bundeslige, tri njemačka kupa i jedan superkup, dok je u Italiji osvojio Scudetto, kup i superkup. Trijumfalne scene s čizme pamti i Pjaca, koji je s Juventusom osvojio tri prvenstva i dva kupa.

image

Ivan Rakitić i Ivan Perišić

TOM DUBRAVEC Cropix

Pogledamo li kod HNL-ova društva, pak, iskustvo iz Lige prvaka, u deset hrvatskih klubova pronaći ćemo 19 igrača s barem jednim nastupom u eliti, a ta je škvadra upisala ukupno 286 nastupa u natjecanju, uz 20 postignutih pogodaka.

U tom vlaku osjetno dominiraju "modri", čijih je 13 sadašnjih igrača zaigralo u Ligi prvaka, a još su trojica koja su sada u Rijeci, odnosno Lokomotivi - Dilaver, Leovac i Čop - nosila Dinamov dres u skupini. Preostali trojac, naravno, čine Rakitić (97 nastupa, 10 pogodaka) i Perišić (48 nastupa, 5 golova), ali i Livaja, koji je u Ligi prvaka upisao jedan nastup u dresu AEK-a.

U prvim danima najsvježije sezone HNL-a pronaći ćemo i šest igrača koji u vlasništvu imaju medalju s Mundijala: Perišić jedini ima dvije, dok Petković, Pjaca, Rakitić, Livaja i Lovre Kalinić imaju po jednu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. kolovoz 2024 21:46