ANTE CIZMIC/CROPIX
HLADNOKRVNOST SE CIJENI

HNL-igrači po ovome su na vrhu Europe! Iznenadit će vas koji je klub najubojitiji, a koji je na dnu

Nogometašima u HNL-u jedanaesterac se dosudi svakih 287 minuta, ali postotak realizacije je ubojit.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. lipanj 2020. 17:01

Europski nogometni opservatorij (CIES) na tjednoj bazi u javnost izbacuje neke nove zanimljive podatke iz svih liga pod okriljem UEFA-e. Ovoga je ponedjeljka tema naslonjena na kaznene udarce, njihovu učestalost i realizaciju, kako po pitanju samih liga, tako i klubova koji u njima sudjeluju.

Prvo od dva pitanja bilo je - gdje se najčešće sude jedanaesterci na utakmicama. Od sezone 2017/18 na ovamo, dakle u nešto manje od tri cijele sezone, najviše je penala dosuđeno u poljskoj ligi, od svih 35 koje su ušle u ocjenjivanje. U Ekstraklasi je dakle, svakih 230 minuta nogometne igre u prosjeku na redu jedanaesterac, na nekoj od utakmica. Za samo jednu minutu zaostaje ukrajinsko prvenstvo, a na trećem mjestu s 233 minute po penalu je srpska Superliga.

S druge strane, na dnu ljestvice s penalom na svakih 389 minuta je norveška liga, dok je pretposljenja, zanimljivo - engleska Premier liga. Tamo se pak jedanaesterac dosuđuje u prosjeku na svake 382 minute u posljednje tri sezone. Što se HNL-a tiče, naše se prvenstvo svrstalo u samu sredinu ljestvice, na 17. mjesto od ukupno 35 liga u ovom natječaju. Dakle, na prvoligaškim terenima u našoj zemlji penal je na redu svakih 287 minuta.

No, HNL je po jednom, onom zapravo najvažnijem podatku - na samom vrhu. Konverzija jedanaesteraca je - pakleno dobra. Naime, u posljednje tri sezone HNL je imao ukupno 494 utakmice na kojima je dosuđeno 155 kaznenih udaraca. Naši su prvoligaši realizirali njih 81.9 posto, što je najviše u Europi, iznad nizozemske Eredivisie sa 81.7 posto realizacije penala.

image
CIES

Što se pak klubova u Europi tiče, na prvom mjestu po broju dosuđenih jedanaesteraca je srpski prvak Crvena zvezda. Njoj suci u prosjeku svakih 209 minuta dosude jedan penal pa na zadnje 102 utakmice imaju čak 44 jedanaesterca (79.5 posto konverzije).

U HNL-u pak najčešće penale dosuđuju u korist Osijeka, svake 384 minute, dok najbolju konverziju ima zaprešićki Inter (93.3 posto)

image
CIES

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 09:12