Ivan Nevistić
 FILIPPO MONTEFORTE
GOJKO MRČELA

HNL-ikona zaslužna za riječki vratarski boom: ‘Ne znam gdje su Nevistićeve granice, ali imamo zamjenu‘

"Niz Sluga - Pandur - Nevistić nije slučajan. Iza svega toga stoji čovjek koji ih je pogodio."
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. siječanj 2021. 17:08

Oni “over 40” sigurno će se sjetiti Gojka Mrčele. Jedan od zaštitnih znakova Šibenika na počecima HNL-a, u vrijeme kad je svaki klinac znao napamet udarnih 11 svih klubova. Kasnije je kratko branio u Cibaliji i Istri, međutim Šibenik je oduvijek, pa i kasnije, bio njegov nogometni dom. Da nije valjao ne bi se tako dugo zadržao na sceni, jer, tada je u HNL-u bilo sjajnih golmana, gotovo u svakom klubu, ali bila su druga vremena, teško se bilo golmanima probijati, odlaziti u inozemstvo ili iz manjih u veće klubove. Danas je drugačije, golmani su sve traženija roba na tržištu.

Došao iz Kine

Ipak, malo se klubova može pohvaliti takvim nizom kakav ima Rijeka. Andrej Prskalo bio je već iskusan vratar, u velikoj formi i s velikim zaslugama one Rijekine šampionske sezone. No, na vrata je kucao mladić, Simon Sluga i na Rujevici su mu odlučili dati šansu. Brzo je uskočio u Prskalove rukavice, nametnuo se, otišao u Englesku (Luton), stigao do reprezentacije. Njegovo je mjesto zauzeo Ivor Pandur. Nije “radio” ni godinu dana i, bum, otišao u Veronu, u Serie A. Došao je Ivan Nevistić i - eksplodirao. S posudbe iz Varaždina vratio se na Rujevicu, sjajno branio u Europskoj ligi, završio u mladoj momčadi toga natjecanja. I samo je pitanje dana kad će Nevistić, kažu u Rijeci, u rekordnom golmanskom transferu za klub napustiti Rujevicu. Dinamo ga želi, nije tajna, ali ako se to na kraju izjalovi, nitko ne sumnja da će Nevistić vrlo brzo imati novi klub. A sa svim tim golmanima u Rijeci je radio i radi upravo Gojko Mrčela, nesumnjivo su zasluge za takav niz i njegove.

- Ovdje sam tri godine, stigao sam nakon što je Mladen Žganjer s Draganom Skočićem otišao u Iran. Baš sam došao iz Kine, iz Rijeke su me nazvali, razgovarali smo, svidio im se moj pogled i brzo smo se dogovorili. Još je trener bio Matjaž Kek. I stvarno možemo svi skupa biti zadovoljni s poslom kojim smo dosad odradili - priča Mrčela, istaknuvši, za početak, jednu stvar.

image
VLADO KOS/CROPIX

- Sluga, Pandur i Nevistić, različiti su golmani po svojim karakteristikama pa se u radu s njima trebalo prilagoditi, uskladiti, jer svaki od njih imao je neke svoje specifičnosti. I na kraju je svaki od njih na svoj način napravio iskorak. Sluga je otišao u Englesku i stigao do reprezentacije, Pandur je bez ijedne seniorske utakmice postao prvi golman Rijeke i onda otišao u Italiju. Sad je tu Nevistić koji bi po svojem potencijalu trebao napraviti najviše, ne znam koje su mu uopće granice.

Nije Mrčela izostavio niti još jednog važnog čovjeka.

- Moram spomenuti i Andreja Prskala. Koji je također vrhunski vratar, najtrofejniji Rijekin igrač, a jako pomaže u radu s mladim dečkima, velika im je podrška. Općenito, svi smo jako dobar tim, imamo puno međusobno povjerenje, sjajno surađujemo. Međutim, stvar je i u selekciji, koja nije slučajna, već je planska.

Različite karakteristike

Znači, niz Sluga-Pandur-Nevistić nije se dogodio tek tako?

- Nikako. Rijeka ima odličan golmanski skauting, sportski direktor Mance zna pogoditi igrača, to je već pokazao, ali kako je bio golman, tako golmane još bolje prepozna. Namjerno tražimo vratare različitih karakteristika, gledamo, analiziramo, razgovaramo i onda izaberemo. Tako da možete u budućnosti očekivati još dobrih golmana u Rijeci.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Na neki način, rujevička škola mogla bi biti specijalizirana i prepoznatljiva po golmanima?

- Da, zašto ne? Siguran sam da ni nakon Nevistića neće ostati rupa, Rijeka neće imati problem golmana. Tu je još uvijek Prskalo, koji uvijek može uskočiti i u kojega se možete pouzdati, a i David Nwolokor je jako dobar golman. A i stalno gledamo i tražimo nove mlade vratare i ne sumnjam da ćete uskoro čuti za još neke. Uvijek smo nalazili dostojnu zamjenu za onoga koji odlazi, ako ne i bolju.

Nisu mogli vjerovati

Vratimo se malo Nevistiću. Znalo se da je dobar vratar, ali malotko je mogao misliti da će nakon dolaska iz Varaždina tako brzo postati europska klasa, golman visoke razine u Europskoj ligi.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

- Iskreno, pitali smo se i mi u klubu kad se vratio iz Varaždina koliko će mu trebati da se privikne na tu visoku razinu nogometa, ali on je branio fantastično. Psihološka stabilnost njegova je velika snaga, veliki je profesionalac, voli dodatno raditi. Moram pohvaliti i ljude u Varaždinu, jako su dobro s njim radili pa se on vratio, praktički, kao gotov vratar. Kako smo već ranije zajedno trenirali, nije imao problema s prilagodbom, poznavao je naš način rada i odmah uhvatio ritam. Zadivio je sve, treneri golmana klubova protiv kojih smo igrali u Europi govorili su mi da ne mogu vjerovati da jedan tako mladi vratar napravi takav iskorak i djeluje tako sigurno i čvrsto. I ako me pitate što on još može popraviti, teško mi je odgovoriti jednom riječju, jer kad ga ovako gledate čini se da ima sve; stabilnost, igru nogom, istrčavanje, ispucavanje, obranu na crti... Naravno da svaki golman, pogotovo ovako mlad, može u svemu još napredovati i biti bolji, ali Nevistić stvarno daje izvanredan dojam. I kako prihvaća savjete, kad mu ukažemo na pogrešku, on već na idućem treningu to radi kako treba. Također, sve ovo što mu se događa, nije utjecalo na njega, jak je u glavi, siguran sam da su velike stvari tek pred njim.

Ali, za ovu priču važno - ni nakon njega Rijeka ne mora brinuti?

- Ne, golmani neće biti problem ni nakon Nevistića!

Nevistić će biti četvrti prodani vratar iz Rijeke u nekoliko godina

Ne zaboravimo i Ivana Vargića. Nije riječka škola, ali ga je Rijeka dovela, postao je reprezentativac i 2016. godine otišao u Lazio za 2,6 milijuna eura. Nakon njega Simon Sluga je otišao u Luton Town za 1,7 milijuna eura, a zadnji golmanski transfer bio je ljetos Ivor Pandur za oko milijun eura i postotak transfera u Veronu. Tako bi Nevistić ode li uskoro s Rujevice, a to mnogi smatraju gotovom stvari uz jedina pitanja kamo i kada, bio četvrti vratar na kojemu je Rijeka zaradila novac. Prodavali su bogato Hajduk (Kalinić), Lokomotiva (Grbić), Dinamo je prodao Šempera, dok bi Livaković mogao oboriti i rekord, ali nitko nije dosad prodao četiri vratara u samo pet godina, Rijeka bi po tome stvarno mogla postati ‘unikat’, čak i izvan granica Hrvatske.

Rekordne prodaje riječkih vratara

1. Ivan Vargić (Lazio, 2015./16.) 2,6 mil. €
2. Simon Sluga (Luton, 2019./20.) 1,7 mil. €
3. Ivor Pandur (Verona, 2020./21.) 0,9 mil. €

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 19:53