Detalj s dvoboja Dinama i Hajduka
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
NEMA VIŠE LJUBOMORE

HNL uz bok najvećim ligama Europe: ‘To je izlazilo van svakog standarda, ali uspjeli smo!‘

Utakmica između Varaždina i Slavena ni po čemu se neće razlikovati od dvoboja Barcelone i PSG-a.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. travanj 2021. 11:06

Znate li da Leo Messi ima najviše (113) driblinga u La Ligi? Ima i najviše udaraca (107). Ima i najviše kreiranih velikih prilika za suigrače. Njih čak 16. Ima i osam asistencija, nitko u ligi nema više. Ima Messi i najviše ključnih dodavanja (62). To su ona s kojima se ‘probija’ suparnička obrana, pa ulazite u izgledan napad.

Godinama su mnogi ljubitelji hrvatskom nogometa s ljubomorom gledali na La Ligu, ali i ostale jake europske lige koje su bile pokrivene s takvim statističkim podacima. Kad vidite u koliko je napadačkih kategorija Messi vodeći, kad su vam dostupni brojni podaci vezani uz njegove igre na svakoj utakmici, onda je praćenje igrača iznimno olakšano. Na sreću, razloga za ljubomoru više nema. Sada i ljubitelji hrvatskog nogometa mogu pratiti svoje omiljene klubove, ali i igrače jednako detaljno i dubinski, kao što prate i najveće europske klubove. Zasluga je to hrvatske tvrtke SofaScore, koja se već godinama na svjetskim razinama bavi nogometnim statistikama i live praćenjem utakmica, ali s dubokim “rengenskim” snimkama...

Aplikaciju koriste svi

- Ponosni smo što smo za naše tržište uspjeli sklopiti veliki dogovor sa svjetskim liderom za sportske podatke, britanskom kompanijom Opta Sports. Iako već godinama kao njihov povlašteni klijent koristimo najveću bazu podatka iz koje je Sofa tim razvio algoritme za sve one sjajne opcije unutar SofaScorea, željeli smo to isto ponuditi i za pratitelje HNL-a što nažalost zbog veličine našeg tržišta ranije nije bila opcija - kazuje nam Zlatko Hrkać, iz tvrtke CEO SofaScore, te dodaje:

- Odlučili smo ući u pregovore s Optom i investirati u projekt gdje će za nas krenuti pratiti HNL. Projekt je bio poprilično izazovan, jer je izlazio van svakog standarda i okvira za Optu, ali uspjeli smo!

Široj nogometnoj javnosti nikad dosad ni u jednoj besplatnoj aplikaciji nisu bile dostupne ovako detaljne statistike za HNL. Sada će to biti moguće na svim razinama: od utakmice do sezone, od igrača do cijele momčadi.

image
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

Osim statistika, svaki će igrač za svaku utakmicu generirati heatmapu, a tijekom utakmice igrači će imati i live statističku ocjenu koju na temelju više od stotinu statistika određuje vrlo precizan algoritam.

To znači da se sada u stvarnom vremenu mogu pratiti detaljne statistike poput osvojenih duela, oduzetih lopti, uspješnih driblinga, točnih dodavanja i ostalog.

Dakle, sada se u SofaScoreu ligaška utakmica Varaždina i Slaven Belupa neće ni po čemu razlikovati od utakmice Barcelone i PSG-a u Ligi prvaka. Odnosno, za Mislava Oršića, Ramóna Miereza i Kristijana Lovrića bit će dostupni jednaki podaci kao i za Lionela Messija, Neymara i Kyliana Mbappéa.

Nakon svakog kola prema najbolje ocijenjenim igračima kreira se momčad kola, a retrogradno su izračunate statistike za cijelu sezonu, pa su zagriženim fanovima već sada dostupne informacije za cijelu 2020./2021.

Na sreću, nisu samo ljubitelji HNL-a ti koji se mogu veseliti ovoj vijesti. Na mjesečnoj razini aplikaciju SofaScore koristi čak 20 milijuna ljudi, koji će svi biti izloženi tim statistikama, posebice zato što su u aplikaciji redovito istaknuti najbolje ocijenjeni igrače i klubovi. Ovakvi premium podaci itekako doprinose populariziranju hrvatske lige, klubova i nogometaša diljem svijeta.

Treba naglasiti i da SofaScore ne koriste samo ljubitelji sporta, već i brojni klubovi, novinari, nogometaši pa čak i skauti koji itekako imaju što za pronaći za sebe u dubinskim statistikama. To je još jedan, konkretniji dokaz da ove statistike podižu hrvatski nogomet na još višu razinu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 14:07