Bertrand Layec

 Xavier Piron/imago Sportfotodienst/profimedia
VELIKI PLUS ZA HNL

HNS pronašao nasljednika Brune Marića: Dugo su ‘vagali‘, suce HNL-a od sad nadgleda Francuz

Bio je prvoligaški sudac, šefovao u svojoj zemlji, a ranije u Belgiji i Cipru
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. srpanj 2024. 15:41

Marijan Kustić i njegovi suradnici riješili su dugo iščekivano pitanje stranog povjerenika za suđenje. Bit će to Bertrand Layec (59) iz Francuske. Layec još uvijek nije službeno imenovan na tu funkciju, ali pretpostavlja se da će članovi Izvršnog odbora jednoglasno prihvatiti Kustićev prijedlog.

Bertrand Layec bio je prvoligaški sudac u svoje vrijeme, ali nikada nije bio u vrhu francuskih sudaca. Međutim, nakon što se prestao aktivno suditi pokazao se kao čovjek koji zna kako posložiti sudačku organizaciju. Layec je bio šef nogometnih sudaca u Francuskoj, a prije toga i u Belgiji i na Cipru. Možemo stoga zaključiti da ima pregršt iskustva.

Kustić je dugo "vagao" koga uzeti, jer je svjestan da bi krivi odabir mogao donijeti pregršt problema u ionako vruću HNL scenu kad su suci u pitanju. Iza izbora Layeca stao je i Robert Rosseti kao šef europskih sudaca. Što je svakako veliki plus za HNS, kao i prilika za naše suce da se na brži način probiju i u Europi. Layec tamo ima težinu.

Francuza čeka težak posao, jer sezona samo što nije krenula, pa neće imati puno vremena upoznati hrvatske suce. Koliko čujemo, lista sudaca bi trebala biti ista ili vrlo slična kao i prošle sezone, što je dobar potez, jer je Bruno Marić kao šef sudaca "pročistio" sudački kadar, poprilično ga srezao i jako pomladio. I generalno je velika većina bila stava kako imamo daleko poštenije i bolje suđenje nego što smo ga imali ranijih godina.

I sami suci bili su zadovoljni promjenama, a i sudili su bitno veći broj utakmica. Mnogi od njih nisu dobro prihvatili odlazak Brune Marića, koji se odlučio povući nakon što je u javnost procurila komunikacija iz VAR soba s mnogih utakmica. Nije u toj komunikaciji bilo ničeg kompromitirajućeg, posebno stavimo li na stranu neprimjeren rječnik, ali atmosfera je bila toliko užarena da se Marić odlučio povući usprkos tome što je napravio veliki pomak u sudačkoj organizaciji.

Layec je došao s idejom da će kompletnu sezonu iznijeti domaći suci, da ne želi više "uvoziti" strane koji bi sudili najteže utakmice. Vidjet ćemo koliko će biti uspješan.

Layec će uz sebe imati HNS-ovu Komisiju nogometnih sudaca, koja će - kako čujemo - također doživjeti određene promjene glede ljudi koji će sjediti u njoj. Članovi Komisije će biti ti koji će Francuzu pripremiti teren za novu sezonu, a nakon što prođe period prilagodbe, Layet bi trebao vidjeti što se ne radi onako kako on misli da bi se trebalo raditi te krenuti u nove promjene...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. rujan 2024 03:08