Vladimir Dugandzic / CROPIX
PREPOROĐENI HNL

Hoće li Hrvatska uskoro imati dva predstavnika u pretkolima Lige prvaka?

Po rejtingu UEFA-e trenutačno smo 19. u Europi i trebamo skok od tri mjesta
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. kolovoz 2014. 12:55

Ako ćemo “baciti oko” preko granice brojke kažu: Austrija 2, Mađarska 1, Slovenija 1, Srbija 1, BiH 1, Crna Gora 0. To su naši susjedi i njihovi preostali klubovi u Europi, sudionici play-offa Lige prvaka ili Europske lige. Idemo li malo dalje Rumunjska 3, Slovačka 2, Poljska 2, Češka 1, Bugarska 1. I pokraj svih njih Hrvatska 4.

To što ovog časa imamo više aktivnih klubova na međunarodnoj sceni od bližih i nešto udaljenijih zemalja računajući Talijane koji su “drugi svijet” iliti lige Petice, potvrda je uzlazne putanje Prve HNL, čiji se trend vidio i minulih sezona i pokazatelj je nedvojbenog rasta nogometa u nas. Nikad, baš nikad u povijesti nismo imali istodobno četiri kluba koji su u jednoj sezoni došli najmanje do treće prepreke u kontinentalnom natjecanju. Još da Dinamo nije kiksao s Aalborgom...

Među sedam smo država čiji su svi akteri u konkurenciji, po rejtingu UEFA-e trenutačno 19. u Europi. Ako skočimo za još tri mjesta imat ćemo dva kluba u pretkolima Lige prvaka.

Skok s dna

Klupski nogomet odlijepio se od dna na kojem je bio prije desetak godina, tada su navođeni brojni pravi i krivi razlozi, iako je uvijek bilo jasno da postoji samo jedan put prosperiteta: ulaganje, bolja organizacija i stručna politika.

Dok su Dinamo i Hajduk velikani za hrvatske prilike, Rijeka i Split apsolutni su dokaz da se iz HNL-a može uspjeti. Nogomet je, u kontekstu konkurencije, na klupskoj razini najbolji sport u zemlji. Bitan je razlog što jedini ima standardno državno prvenstvo... Nekako iza halabuka raznih vrsta koje često zasićuju medijski prostor, opravdano ili neopravdano, kako kad, mnoge stvari idu na bolje.

Naravno da se nadamo i većem, ne da netko od naših dođe do završnice jer to bi bilo neprirodno, ali da barem jedan ili dva budu konkurentni u skupinama za europsko proljeće. U kojem Hrvata nije bilo od 1999. godine. Za to ćemo možda morati pričekati.

Za početak važno je da se netko nađe u skupini. Dinamo i Rijeka bili su lani, i sada su najjači aduti. Iako Modri nemaju dobro iskustvo iz pripremnog sraza s Petrolulom, Modri u Europi obično nađu rješenje za Rumunje. Otkako su “predstavnici Hrvatske” dobili su obje utakmice u gostima, Steauu 2:1 još 1993. godine i Temišvar 3:0 prije pet sezona. No, Dinamovo lice s Dancima brine i sugerira dramu, kakvu je proživljavao kao domaćin s istim rivalima. Rijeka ima najveće šanse, Fortuna ju je prigrlila i Kantridi se smiješi još jedna atraktivna jesen.

Optimizam živi

Optimizam i dalje živi u Splitu i Hajduku. Iako Žužulovi momci jedini igraju s rivalom iz Petice, a Hajduk protiv Dnjipra, vjerujemo da će se na pravi način predstaviti. Što god to na kraju značilo. Samo još jednom ranije, 2010. godine, gledali smo dvojac u skupinama, tada su nas Dinamo i Hajduk prezentirali u Europskoj ligi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 21:37