PAUN PAUNOVIC/CROPIX
TEŠKA ODLUKA

Hoće li najbolji igrač Hajduka zaista cijelo proljeće sjediti na klupi!? Takav slučaj već se dogodio...

Jakobušić se može poslužiti iskustvom prethodnika kojima se dogodilo da su ostali bez igrača i novca
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. prosinac 2020. 10:33

Najavio je prije mjesec dana i najavu je ponovio u prvom razgovoru za medije. Lukša Jakobušić je odlučan smanjiti troškove poslovanja, a u tom segmentu najveća ušteda ostvarit će se kroz niže ugovore igrača kojima obveze s Hajdukom ističu u lipnju sljedeće godine. Ne bi tu bilo problema da među igračima, kojima za sedam mjeseci završava ugovor s Bijelima, nije i kapetan Mijo Caktaš. Uz Caktaša, tu je i Adam Gyurcso, također bitan ofenzivac, iskusni krilni napadač. Međutim, Jakobušić je jasno kazao kako je golemi pogon na Poljudu neodrživ.

- Svaki mjesec moramo isplatiti 286 osobnih dohodaka - precizno je otkrio predsjednik.

Stezanje remena

Pritom su prihodi sve manji, ove godine čak 40% niži nego li su bili u 2019. Planirani proračun za iduću godinu je još manji, na razini od 80 milijuna kuna, što povlači “stezanje remena”. Jasno je pritom gdje se najveće uštede mogu ostvariti. Dakako, u najskupljem segmentu, a to je profesionalni pogon.

- Ako onaj kome ističe obveza idućeg ljeta ne pristane na bitno smanjenje ugovora, neće biti u momčadi na proljeće - objavio je Jakobušić.

Direktan kao inače, pripremio je i javnost i igrače na moguće rezove. Ali, pitanje je može li Hajduk sebi dopustiti taj luksuz da mu najbolji igrač, a to je Mijo Caktaš, sjedi na tribini cijelu polusezonu? Pitanje je jasno kao i odgovor. Jakobušić je principijelan, ali i praktičan, stoga sigurno neće dopustiti da ostane bez novca i najboljeg igrača, što je mogući epilog priče s radnim naslovom “manji ugovor ili tribine”.

Uostalom, može se Jakobušić poslužiti iskustvom prethodnika kojima se dogodio upravo spomenuti epilog, da su ostali bez igrača i novca, jer nisu sa svojim profesionalcem u bijelom produljili ugovor.

- Performanse tog ugovora za nas nisu prihvatljive i zato nismo potvrdili njegovo produljenje s Hajdukom. Tomasov zbog toga više neće biti u kadru prve momčadi - kazao je predsjednik Nadzornog odbora dr. Josip Paladino na press-konferenciji u poluvremenu utakmice Hajduka i Istre koja se igrala na Poljudu krajem veljače 2012. godine.

- Tomasov ima menadžera koji određuje performanse ugovora, što nama dakako nije prihvatljivo - naglasio je dr. Paladino.

Novci po Marjanu

U siječnju 2012. Tomasov je ušao u posljednjih šest mjeseci ugovora s Hajdukom. Na Poljudu su bili iznimno čvrstog stava, a tek ustoličeni Nadzorni odbor na čelu s dr. Paladinom nije prihvatio ugovor kojeg je nekoliko dana ranije s Tomasovom dogovorio predsjednik Uprave Hrvoje Maleš. Nadzorni odbor nije potpisao produljenje ugovora, pa je shodno tome Tomasov udaljen iz rada s prvom ekipom.

image
Mijo Caktaš
DAMIR KRAJAC/CROPIX

- U razgovorima i dogovorima oko tog ugovora nismo postavljali nikakve uvjete, nikakve ekstremne uvjete. Novac koji je dogovoren je takav kakav je, a jedino što smo tražili je da Tomasov, u slučaju da ne igra, ne trči po Marjanu, te da u tom slučaju raskid ugovora bude na klupsku štetu. Želim reći da je Hajduk, valjda, jedini klub čiji novci, doslovce, katkad trče po Marjanu - bile su riječi igračeva zastupnika.

Uz sve navedeno, Tomasov je imao i ponudu iz Izraela, ali činjenica da se iz odštete od 700.000 eura trebalo platiti i postotak za igračeva zastupnika, motivirala je članove NO da odbiju prijedlog transfera. Tomasov je na kraju priče, u travnju 2012. godine, iz Hajduka otišao preko Arbitraže HNS-a kao slobodan igrač zbog neisplate tri plaće, a Splićani su mu naposlijetku morali isplatiti sva zaostala primanja.

Svatko radi svoje

Slučaj odlaska Tomasova prije osam i pol godina bitan je iz dva aspekta. Prvi je činjenica da je Hajduk ostao bez igrača i novca, a drugi je podatak da je Nadzorni odbor odbio potpis ugovora kojeg je dogovorio predsjednik kluba. Glede druge stavke, Jakobušić je od starta bio jasan:

- Ja upravljam, Nadzorni odbor nadzire. Svatko radi svoj posao.

U odnosu predsjednika i Nadzornog odbora sve je jasno. Dalje, za prvu stavku također se razvidno može naslutiti kako će Jakobušić učiniti sve da uspije u jednom od mogućih ciljeva. Ili će Caktaša ove zime transferirati, ili će ga uvjeriti kako treba produžiti bitno smanjeni ugovor. Igru principijelnosti može sebi dopustiti klub koji ima novca za kupovine i klub koji posjeduje širok kadar igrača.

Prije desetak godina, u listopadu 2011. godine, kaznio je Manchester City argentinskog napadača Carlosa Teveza s dva tjedna neigranja i oduzimanjem četiri mjesečne plaće. Razlog je bio sasvim drukčijeg karaktera, ali za našu priču je bitno da se City mogao odreći jednog od svojih najboljih igrača jer je imao jednako kvalitetne koji će ga zamijeniti. Hajduk nema “dva Caktaša”, a nema ni punu blagajnu da sebi dozvoli luksuz gledati najskupljeg igrača na tribini dok se pokušava vratiti u vrh hrvatskog nogometa.

Zato, zaključak je jasan i logičan. Unatoč porukama koje zvuče kao drastična najava reza, razvidno je da će Hajduk i od Caktaša i od Gyurcsa imati koristi na proljeće. S novcima ili potpisanim manjim ugovorom koji otvara transfer za budućnost, to je već umijeće pregovaranja Jakobušića. Od prvog dana stupanja na dužnost potvrđuje da je drukčiji predsjednik koji iz svake situacije primarno izvlači korist za Hajduk. Tako će biti i s igračima kojima ističe ugovor u ljeto sljedeće godine.

Osmorici ističu ugovori, hoće li se ići u otkup Umuta, Mujakića i Todorovića?

Na kraju ove sezone, u lipnju 2021. godine, ugovori istječu još trojici igrača iz kadra prve momčadi. Bassel Jradi ima ugovor do ljeta 2021. godine, isto kao i stoperi Božo Mikulić i Stipe Radić.

Jradi je prošle sezone automatski produžio za još jednu godinu, pa iako je standardni prvotimac ove jeseni, zasad nema naznaka da će se ići u produljenje obveze. Vjerojatnija je prodaja ove zime, jasno, ako bude zainteresiranih.
Božo Mikulić se ozlijedio na posudbi u Slavenu Belupu prošle sezone, od sredine lipnja je na liječenju i neće biti na dispoziciji do proljetne polusezone.
Stipe Radić, 20-godišnji stoper iz Solina, jesen uglavnom provodi igrajući za drugu momčad i zasad nema informacija oko stava struke, nema odgovora na pitanje hoće li Radić nakon stipendijskog potpisati i profesionalni ugovor. No, u svakom slučaju, Radić ne ulazi u istu priču oko produženja, kao i njegovi stariji suigrači.

Uz Caktaša, Gyurcsa, Jradija, Mikulića i Radića, ugovor na kraju sezone ističe i posuđenim igračima za koje Hajduk ima pravo otkupa. Za Umuta Nayira je poznata cijena otkupa od 400.000 eura za koliko se u lipnju sljedeće godine može otkupiti od Bešiktaša. Posudba također ističe Mujakiću, kojeg je na Poljud posudio belgijski Kortrijk, te Darku Todoroviću kojeg je Hajduku na godinu dana ustupio Salzburg. Za obojicu Hajduk ima pravo otkupa ugovora, ali nema realne najave da bi se to zaista i moglo dogoditi.

FINANCIJSKA SLIKA PRVOLIGAŠA U 2019.

DINAMO
146.124.734 kuna iznos za plaće
355.624.756 kuna iznos proračuna

HAJDUK
48.145.930 kuna iznos za plaće
167.659.035 kuna iznos proračuna

RIJEKA
42.919.709 kuna iznos za plaće
119.810.034 kuna iznos proračuna

OSIJEK
38.168.695 kuna iznos za plaće
112.915.785 kuna iznos proračuna

LOKOMOTIVA
14.503.580 kuna iznos za plaće
37.094.375 kuna iznos proračuna

ISTRA 1961
16.031.467 kuna iznos za plaće
31.602.808 kuna iznos proračuna

S. BELUPO
9.255.249 kuna iznos za plaće
23.826.051 kuna iznos proračuna

GORICA
11.296.845 kuna iznos za plaće
21.833.224 kuna iznos proračuna

INTER
6.650.100 kuna iznos za plaće
19.913.330 kuna iznos proračuna

VARAŽDIN
2.824.974 kuna iznos za plaće
8.308.672 kuna iznos proračuna

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 06:31