BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
TRENUTAK ODLUKE

Hoće li to biti krvavi novac? Dinamo im je uplatio 5 milijuna eura, a sada ih mogu gurnuti niz liticu...

Maksimirski klub je posljednjih godina za velik novac doveo igrače iz Velike Gorice
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. svibanj 2021. 07:57

Dinamo danas gostuje kod Gorice. Krznarova momčad sve je riješila, još jedan naslov prvaka je arhiviran, plavi dečki se spremaju za finale Kupa. Osim prestiža i čuvanja ugleda, za Modre je utakmica zapravo nevažna. Međutim, za Gorici je sraz - prevažan! Dečki iz Turopolja pred povijesnim su uspjehom, igranjem u Europi, u Konferencijskoj ligi. Međutim, Rijeka i Hajduk pušu im za vratom. U posljednja dva kola mogu ih preskočiti. A Gorica nakon Dinama ima još jedan križni put, gostovanje na Rujevici. Nakon stradavanja na Poljudu, Dinamo, pa Rijeka... Mogu Turopoljci stvarno kazati “ajme majko”. Nekako nam se čini da Gorica baš danas odlučuje o svojoj europskoj sudbini. Treba im bod, s njime ne koncu ostaju ispred Hajduka, iako Majstori s mora pobijedili u obje utakmice.

Atiemwen briljirao

Priča Dinama i Gorice pred današnji sraz je zaista zanimljiva. Jer Modri su ti koji su dečkima iz Turopolja ubrizgali financijske injekcije baš kad im je trebalo. A danas ih mogu zaviti u crno, pobjedom ih udaljiti iz Europe, dovesti ih u iznimno tešku situaciju. Dinamo koji je Gorici pružio financijsku ruku spasa, može ih ovoga puta gurnuti niz liticu.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

U siječnju 2019. godine Iyayi Believe Atiemwen živio je najbolje dane svoje nogometne karijere. Dvije sezone briljirao je u dresu Gorice, bio je jedan od najboljih desnih krila lige zabijao je i asistirao kao na traci, u hit momčadi domaćeg prvenstva bio je najveća zvijezda. Dinamo ga je kupio, bio je to Atiemwenov, ali i Goričin “transfer života”. Maksimirski klub je za Atiemwena iskrcao 2,7 milijuna eura. Beli je postao treće najskuplje pojačanje u povijesti momčadi s Maksimira! Ispred njega su samo Marko Rog (pet milijuna eura odštete Splitu) i Luka Ivanušec (tri milijuna odštete Lokomotivi). Taj novac Goricu je zadržao u vrhu hrvatskog nogometa.

Međutim, tu nije bio kraj Dinamovih “ulaganja” u Goricu. Prvog dana mjeseca veljače ove godine, stiže nova financijska uplata u Turopolje. Lijevi bek Marijan Čabraja prodan je u Dinamo, klub iz kojeg je ljeta 2018. i došao u Veliku Goricu, a odšteta je iznosila 1,6 milijuna eura. Nekoliko dana kasnije još jedan mladi igrač zatvorio krug transakcija Dinama i Gorice, bio je to krilni napadač Dario Špikić koji je ostao na posudbi u Turopolju, nakon kraja prvenstva se seli u Dinamo. I on je prošao sve mlađe uzrasne kategorije Dinama, da bi potom završio u Hajduku, a početkom 2020. stigao u Goricu, odnosno u svoj rodni grad.

Najbolji kupac

U prošloj sezoni nije bio standardan, imao je i problema s ozljedom, ali je u ovoj igrao odlično i tako sebi izborio transfer u maksimirski klub. Iako nije službeno objavljeno, neslužbene informacije su govorile da ga je Dinamo platio 700.000 eura. Kad zbrojite sve cifre koje je Dinamo uplatio Gorici za Atiemwena, Čabraju i Špikića, dođete do cifre od 5 milijuna eura! Modri su za Goricu bili najbolji kupac, onaj kojeg su uvijek željeli vidjeti na vratima.

Danas taj bogati kupac kuca na vrata kao najveći neprijatelj. Ovoga puta dolazi bez novaca, ništa ne daje, a može mnogo toga uzeti, uništiti goričke europske snove. Dinamo dolazi kao ubojica snova, momčad koja može Goricu zaustaviti da prodiše “europskim plućima”. Onda bi onih 5 milijuna eura koje je investirao u tri igrača Gorice postao “krvavi novac”.

Posljednji transferi Gorica - Dinamo

Iyayi Atiemwen (2018./19.) 2,7 mil. €

Marijan Čabraja (2020./21.) 1,6 mil. €

Dario Špikić (2020./21) 0,7 mil. €

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 01:28