Damir Krajac / CROPIX
BRAZILAC BRILJIRA

HOĆE LI USKORO U POLJUDSKU BLAGAJNU SLETJETI NOVI MILIJUNI? HAJDUK IMA PAKLENOG IGRAČA Odigrao je prvu sezonu bolje i od Kouassija i Ohandze

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. ožujak 2019. 09:07

Dva prekrasna pogotka Brazilca Jaira vratili su osmijeh na lica navijača Hajduka. Klasa je Jairo, davno smo to ustanovili, a 26-godišnji napadač stalno nam potvrđuje izrečenu tezu. Driblinzi, precizni udarci... i osam pogodaka na kontu u HNL-u. Jairo igra prvu sezonu u Hajduku i jasno je da se nalazi na stazi kojom su nekoć koračali Kouassi i Ohandza, dva najbolja stranca koji su proteklih 10-ak godina igrali u Hajduku.

Ibričić je pritom “fouri classe”, izvanserijska kategorija s obzirom na to da je imao i hrvatsko državljanstvo, a četiri sezone prije dolaska u Hajduk igrao je HNL u dresu Pjesnika iz Kranjčevićeve.

Jaira smo zato usporedili s Kouassijem i Ohandzom, jer obojica su s Hajdukom prvi put zaigrali Prvu HNL, a odlaskom s Poljuda napravili su milijunske transfere na kojima su Splićani uspjeli profitirati. Što je, ruku na srce, bila velika rijetkost u poslovima Hajduka s igračima iz inozemstva.

Na mala vrata

Jean Evrard Kouassi stigao je na mala vrata u Hajduk. U siječnju 2013. sletio je na probu, zadovoljio Krstičevića u test-utakmici kontra Brotnja po kiši u Čitluku i potpisao za Hajduk. Imao je 18 i pol godina, veliku brzinu i snažan voljni moment. Navijači su mu od starta klicali “Drogba, Drogba”, premda figurom ni mjestom u momčadi nije povlačio paralelu. S Drogbom ga je povezivala država, obojica su dolazili iz Obale Bjelokosti. Ali, Kouassi nije bio “zvijer kao Didier”, bio je brzo krilo koji je znao pobjeći suparnicima. Kouassi je u prvoj polusezoni na Poljudu ostao upamćen kao strijelac pogotka za pobjedu 2:1 u prvoj finalnoj utakmici Kupa.

U sljedećoj sezoni zabio je pet pogodaka u HNL-u, između ostalog i Dinamu u maksimirskom derbiju (2:2). Iz Hajduka se prodao u veljači 2105. godine donijevši Bijelima zaradu od 1,4 milijuna eura.

Kouassi se skrasio u Kini, prvo u Shanghai SIPG, a zatim u Wuhan Zallu. Sudbina je povezala Kouassija i Ohandzu, drugog “milijunaša” među strancima na Poljudu. Obojica su prošle sezone igrala za kineske drugoligaše i obojica su svoje klubove odveli u prvoligaški, elitni razred. Za razliku od Kouassija koji je na Poljud došao kao izrazito mladi talent, Ohandza je stigao pod sumnjom silnih ozljeda. Sezonu prije Poljuda igrao je za Sesvete premda je bio registriran za Dinamo. Ali, za maksimirski klub nikada nije zaigrao, već je sreću odlučio okušati u Hajduku. U prvom ljetu za Bijele oduševio je navijače i struku. Djelovao je moćno, ali prije svega je djelovao kao “bonus iznenađenja”.

Zagreb, 030319.
Gradski stadion Zapresic.
Nogometna utakmica seniora 1.HNL 23.kola izmedju NK Inter Zapresic i HNK Hajduk.
Na fotografiji: Jairo de Macedo da Silva.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Čekanje se isplatilo

Nitko nije vjerovao u Ohandzu koji se prometnuo u prvog igrača Bijelih, ali ozljeda ga je brzo zaustavila. Dva mjeseca igre, kvalitetna izdanja u Europi i potom sedam mjeseci stanke. Ali, na pravog Ohandzu čekali smo još godinu dana, u jesen 2017. i početkom 2018. stigao je na najvišu razinu i brzo se prodao u Kinu. Milijun eura zaradio je Hajduk, a Ohandza je ostao kao jedan od najboljih stranaca koji je nosio dres Bijelih.

Kouassi i Ohandza su klasu potvrdili na travnjaku, ali i u transferima. Zabijali su u velikim utakmicama, realizirali milijunske poslove. Jairo na travnjaku pokazuje klasu, svojim izdanjima sugerira da bi mogao ući u vrh popisa stranaca na Poljudu. Trenutna forma i iskustvo njegovi su saveznici.

Oživljavao karijeru

Ugovor s Hajdukom ima do ljeta 2020. i nije nevažno spomenuti kako je na Poljud došao u 26. godini. Zreli igrač koji je u Europi krenuo od skromne startne pozicije. Iz slovalkog Trenčina preko PAOK-a i moldavskog Šerifa od Hajduka. S tim da je iz Grčke otišao u Moldaviju na posudbu, jer u PAOK-u nije imao mjesta.

Kouassi je u Hajduk došao još kao junior, Ohandza je s 24 oživljavao karijeru koja je do tada imala skromne postaje druge Bundeslige, Tajlanda i Grčke. Jairo je najiskusniji u tercetu. Za HNL nesporno igrač kojeg će se pamtiti. Za korak više čekaju se golovi u derbijima i Europi. Pa bi možda i Jairo mogao nastaviti stopama svojih prethodnika, što bi on dakako i poželio, jer Kouassi i Ohandza igraju u Kini.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 20:48