DAMIR SKOMRLJ Cropix
PUN POGODAK

Hrvatska je već nekoliko godina savršeno mjesto gdje se oživljavaju karijere, ali i bori za dres Vatrenih

Pozitivne benefite povratka nisu ubirali samo igrači, već i njihovi klubovi, odnosno čitavo prvenstvo
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 12. travanj 2024. 06:02

Bilo da su stigli s namjerom da karijerama udahnu novi život, približe se reprezentaciji ili, pak, da završnu etapu svog nogometnog puta odrade u poznatom okruženju, povratak u HNL posljednjih se godina pokazao kao pun pogodak za brojna poznata imena.

Nakon azijske avanture (Jeonnam Dragons, Ulsan Hyundai, Changchun Yatai), Mislav Oršić u ljeto 2018. potpisao je ugovor s Dinamom, a onda u narednih pet godina s "modrima" osvojio pet naslova hrvatskog prvaka, nacionalni Kup i dva Superkupa, prometnuo se u najboljeg klupskog strijelca svih vremena u Europi (28) i dosegao mitski status među "plavim" navijačkim pukom.

image
AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Slično vrijedi i za Brunu Petkovića, koji je, nakon neuspješne talijanske epizode, također eksplodirao na HNL travnjacima, i briljantnim partijama u Dinamu izborio mjesto u reprezentaciji, čiji je danas (uz Budimira) praktično prvi napadač. Josip Mišić i Stefan Ristovski Sporting su, isto tako, zamijenili Dinamom, i trenutačno predstavljaju "nosive zidove" u Jakirovićevoj momčadi.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Jednako važne uloge u Hajduku nose Marko Livaja i Filip Krovinović, a koji su se, također, iz inozemstva (AEK Atena, Benfica) vratili u domovinu, baš kao što je to učinio i Nikola Kalinić, zamijenivši Veronu Splitom u veljači 2022. Najaktualniji primjer uspješnog oživljavanja karijere u HNL-u potpisuje Marko Pjaca, koji je, nakon odlaska iz Dinama promijenio sedam različitih klubova (Juventus, Schalke, Fiorentina, Anderlecht, Genova, Torino, Empoli). U rujnu je stigao na Rujevicu i ubrzo postao jedna od ključnih karika Rijeke te se izborio se za povratak u nacionalnu vrstu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 21:51