SRDJAN VRANCIC/CROPIX
Zabrinjavajući podaci

Hrvatska u europskom vrhu po broju odgoda, samo u 4 države moraju odraditi više utakmica

Luksemburg i San Marino suspendirali su prvenstva, u Armeniji je natjecanje poremetio i rat...
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. prosinac 2020. 09:07

Deset odgođenih utakmica iz 2020. godine morat će odraditi hrvatski nogometni prvoligaši u 2021.

Najstariji odgođeni dvoboj između Rijeke i Hajduka trebao je biti odigran 20. rujna u sklopu 5. kola, a do odgode je stiglo zbog zahtjeva Hajduka kako bi se što bolje pripremili za nastupe u Europskoj ligi.

U 6. kolu su 26. rujna, pak, trebali igrati Dinamo i Rijeka, ali zbog Europe su tada odgodu tražili i dobili Riječani. Na kraju je reagirao i Dinamo na čiji je zahtjev odgođen najveći hrvatski derbi s Hajdukom, koji je 29. studenoga trebao biti odigran u 13. kolu.

San Marino na vrhu

Ostalih sedam dvoboja odgođeno je zbog koronavirusa, a najteži posao s odrađivanjem zaostalog posla imat će Rijeka, koja ima čak pet utakmica manje. Slijedi Istra 1961 (4 manje) pa Lokomotiva, Šibenik, Gorica, Dinamo i Hajduk (2) te Slaven Belupo (1), dok su Osijek i Varaždin jedini hrvatski prvoligaši koji su odradili svih 16 dosad zakazanih dvoboja. Bilo je još odgoda, ali klubovi su ih u međuvremenu uspjeli odraditi.

Po broju odgođenih utakmica ove sezone, Hrvatska apsolutno pripada u europski vrh. Neka su prvenstva u državama pod okriljem UEFA-e već okončana, znamo prvake, klubove koji će u kvalifikacijama za Ligu prvaka sljedeće sezone predstavljati Švedsku (Malmö), Norvešku (Bodö/Glimt), Kazahstan (Kairat), Bjelorusiju (Šahtjor Soligorsk), Litvu (Žalgiris), Latviju (Riga), Irsku (Shamrock Rovers), Finsku (HJK Helsinki), Gruziju (Dinamo Tbilisi), Farske Otoke (HB Torshavn) i Estoniju (Flora). Znamo i prvaka Islanda, ali Valur je tamo do titule došao u prekinutom prvenstvu. Zbog koronavirusa posljednje utakmice islandski prvoligaši odigrali su još krajem rujna i potom je, četiri kola prije kraja prvenstva, natjecanje prekinuto. No nisu prekinuli samo Islanđani...

Samo u prvenstvima četiri UEFA-ine države klubovi moraju odraditi više odgođenih utakmica od Hrvatske. Na vrhu je San Marino, gdje se nogomet ne igra od 25. listopada.

Pauza od listopada

Zbog novog širenja COVID-a 19, tamošnji je Savez 29. listopada donio odluku o prekidu prvenstva do daljnjega. Isto se dogodilo i u Luksemburgu, gdje su zasad posljednje utakmice odrađene 22. studenoga.
Više odgoda nego u Hrvatskoj bilo je i u Armeniji, gdje su također dosta pazili zbog koronavirusa.

Daleko od Lijepe Naše

No nije samo COVID-19 bio razlog tamošnjih ogleda, već i činjenica da je krajem rujna u toj državi počeo rat s Azerbajdžanom. Zbog rata u Gorskom Karabahu odgođeno je cijelo jedno kolo armenskog prvenstva.

Puno zaostalih utakmica ostalo je i u Walesu, gdje su zbog koronavirusa odgodili nekoliko cijelih kola. No sve su te države, osim San Marina, geografski dosta daleko od Hrvatske. U prvenstvima zemalja iz bliskog hrvatskog okruženja bilo je i ostalo osjetno manje odgođenih dvoboja zbog koronavirusa.

Neodigrane odgođene ligaške utakmice

50 San Marino
35 Luksemburg
18 Wales
15 Armenija
10 HRVATSKA
7 Španjolska
6 Cipar
5 Belgija, Češka, Grčka, Mađarska, Malta, Sjeverna Irska
3 Andora, Engleska, Slovačka, Škotska, Švicarska
2 Francuska, Gibraltar, Moldavija, Ukrajina
1 Austrija, Azerbajdžan, Italija, Izrael, Nizozemska, Rumunjska, Slovenija
0 Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Danska, Kosovo, Njemačka, Poljska, Portugal, Rusija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska

Linker
13. kolovoz 2022 06:05