Tea Cimas / CROPIX / CROPIX
O POVRATNIKU NA POLJUD

HRVATSKI JE REPREZENTATIVAC S RAZLOGOM IZABRAO HAJDUK 'Govorili su da je spor, da ne može, a sjećam se da je već tada bio igrač za velike stvari'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 06. rujan 2019. 10:21

Kada je Filip Bradarić iz Hajduka usred sezone 2014./15. prešao u Rijeku, raspored je nalagao da baš prvu utakmicu mora odigrati baš protiv Majstora s mora, kluba u kojemu je ponikao. No vremenske su neprilike odgodile prvo kolo nastavka, pa je Bradarić drugu utakmicu u dresu Rijeke odigrao protiv Hajduka na Kantridi kada su domaći slavili s 3:0. Sada su sudbina i ždrijeb takvi da će ovaj put u dresu Hajduka pravo nastupa Bradarić imati baš za utakmicu protiv Rijeke, ovaj put na Rujevici.

Jak adut trenera

Ostavio je velik trag Bradarić u Rijeci, s kojom je pod Matjažem Kekom uzeo Kup i prvenstvo te izrastao u reprezentativca koji će s Hrvatskom ostati upisan kao osvajač srebra u Rusiji. Nesumnjivo da je Bradarić veliko pojačanje Hajduka, jedno od najvećih imena ovoga prijelaznog roka u Hrvatskoj, bez obzira na to što iz Cagliarija dolazi na posudbu, da bi više igrao i pomogao Bijelima te usput konkurirao za Europsko prvenstvo koje je na rasporedu sljedeće ljeto.

Bradarić može pokriti više pozicija u veznom redu, bit će sigurno jak adut u momčadi Damira Burića, u kojoj na mjestu zadnjeg veznog u paru s mladim Darkom Nejašmićem, koji je potpisao isti dan kao i on ugovor do 2023. godine, može donijeti neprocjenjivo iskustvo. Bradarić u HNL-u ima 141 nastup, pa je logično da će donijeti težinu u vezni red Hajduka, u koji se toliko želio vratiti premda je mogao otići i u Getafe.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Filip Bradaric celebrates victory after the match as England's Jordan Pickford looks dejected   REUTERS/Damir Sagolj - RC158EF30B40
REUTERS/Damir Sagolj

Osim toga, kod Igora Tudora i kasnije kod Keka znao je zaigrati libera ili stopera. Bradarić je sada igrač Hajduka koji se tražio da bi Bijeli bili što konkurentniji u borbi za plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka, koju donose prva dva mjesta na ljestvici. Hajduk je trenutno lider, premda Dinamo ima susret s manje, i to upravo s Rijekom, koja je Bijelima idući izazov nakon stanke.

No na kojim sve pozicijama može igrati Bradarić? Odgovore smo potražili kod Gorana Šušnjare, igrača Hajduka iz osamdesetih, koji trenutno individualno radi s mlađim kategorijama u Omišu, a u prošlosti je bio trener Bradariću u mlađim kategorijama na Poljudu. Sjećamo se da su tada u sustavu 4-2-3-1 u veznom redu igrali Filip Bradarić i Josip Vuković, koji je sada u Maritimu u Portugalu, a polušpicu je igrao Mijo Caktaš, koji je sada u Hajduku.

Drukčiji od drugih

S Caktašem je kasnije Bradarić igrao i u prvoj momčadi, stoga se njih dvojica jako dobro poznaju.

- Sjećam se da sam tada napisao da je Bradarić igrač za velike stvari, no poslije se malo zagubio. Bio je u Primorcu, a da nije bilo Vukasa i Tudora, tko zna što bi se dogodilo. Tada se vidjelo da je on igrač, brže je obrađivao loptu i davao je. Bio je drugačiji igrač od ostalih, već je tada bio za Hajduk, ali ga nisu odmah prepoznali. Neki su govorili da je spor, da ne može, ali kod njega je radila lopta. Radio je u brzinskoj tehnici i znao sam tada da će jednoga dana biti igrač. Inteligentan je, ima udarac, ozbiljan je u fazi obrane, trkački moćan, a fenomenalan je i iz slobodnjaka. S njim se sasvim sigurno puno dobilo - kaže Šušnjara.

Može i na stopera

A na kojim sve pozicijama može igrati?

- On je ista pozicija kao mali Nejašmić, premda mogu igrati u paru, ovisno u sustavu. Može još igrati desnog veznoga i stopera - kaže Šušnjara.

Smatra da bi Bradarić teško mogao zamijeniti Caktaša, koji ima tri žuta kartona, u derbiju protiv Rijeke na poziciji polušpice.

- Ja bih išao s malim Teklićem, on je prava desetka, ali ne znam razmišljanja trenera. Oni s njim rade svaki dan, ja sam daleko, a ovisi i o tome što je Hamzom, koji nije produžio ugovor - dotaknuo se Šušnjara malo i prve sljedeće utakmice u nastavku hrvatskog nogometnog prvenstva.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 06:31