Boris Kovacev / CROPIX
RAZOČARAN

HRVATSKI REPREZENTATIVAC PROZVAO BIVŠI KLUB 'Nije mi lako kada vidim da su se spustili na razinu nekih amatera'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. prosinac 2016. 16:01

Liverpool danas ugošćuje West Ham Slavena Bilića u Premier ligi. Bivši hrvatski izbornik nije u bajnoj situaciji, dapače, eventualni poraz na Anfieldu mogao bi mu jako zakomplicirati situaciju na klupi Čekićara. Jedna od najvažnijih poluga momčadi Jürgena Kloppa, Dejan Lovren, kaže:

- Želio bih da Slaven Bilić ostane na klupi West Hama, odličan je trener. Međutim, s druge strane, Liverpool misli na sebe, mi želimo tu utakmicu pobijediti, ostati u utrci za naslovom prvaka. Vidjet ćemo što će se dogoditi, mi svakako želimo odigrati najbolje što možemo i uzeti tri boda.

Znači, bilo bi vam žao da baš vi sa svojim klubom Bilića ‘gurnete niz stepenice’?

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 03:  Slaven Bilic manager of West Ham United looks dejected during the Premier League match between West Ham United and Arsenal at London Stadium on December 3, 2016 in London, England.  (Photo by Charlie Crowhurst/Getty Images)
Charlie Crowhurst/Getty Images

Moram misliti na sebe

- Kažem, volio bih i dalje nakon današnje utakmice bude menadžer West Hama, ali ovdje mislim na sebe. Meni je jako bitno da pobijedimo, jer onda s Liverpoolom ostajem u trci za naslovom.

Naravno da Redsi jure tri boda, može se kazati da je i njima ova utakmica s West Hamom ključna, jer u prošlom kolu su izgubili od Bournemoutha sa 3:4 i to nakon što su vodili sa 3:1 petnaestak minuta prije kraja ogleda. Kada bi zapeli i s Čekićarima, onda bi dosta kompromitirali svoja dosadašnja dostignuća i utrku za osvajanjem Premiershipa. Dakle, danas se na Anfieldu igra utakmica koja je toliko bitna za dvojicu Hrvata, Dejana Lovrena i Slavena Bilića.

OSIJEK, CROATIA - MARCH 23: Dejan Lovren of Croatia looks on prior the International Friendly match between Croatia and Israel at stadium Gradski Vrt on March 23, 2016 in Osijek, Croatia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images
Dejan Lovren

- Kada se sjetim te utakmice s Bournemouthom, mogu samo kazati - katastrofa. Međutim, jednom se dogodi i takva utakmica. Valjda smo nešto naučili, valjda je to bila jako dobra škola. Ipak, promijenit će se još dosta toga na ljestvici do kraja Premiershipa. Nije lako pobjeđivati u ovoj ligi, svatko te može iznenaditi. Prvenstvo je jako uzbudljivo, neizvjesno, to se vidi kad pogledate ljestvicu. Mi, naravno, pucamo na sam vrh, na naslov. Što ćemo drugo? Igralo smo do sada jako dobro, ne smijemo sada sve baciti u vjetar. Dogodio se taj nesretni poraz u prošlom kolu, sada ga želimo prebrisati i dobiti West Ham. Očekujem zaista zahtjevnu utakmicu. Kad se pogleda međusobni score, onda on baš i ne nudu sliku Liverpoola kao favorita. West Ham je loše krenuo u ovu sezonu, međutim, opasni su. Nama je, pak, pobjeda imperativ. Sve ostalo bi bilo razočaravajuće za nas.

Zašto je West Ham tako pao ove sezone, prošle su uz Leicester bili najugodnije iznenađenje Premiershipa?

- Tako su se stvati poklopile. Izgubili su nekoliko utakmica u nizu i našli se tu gdje su sad, pri dnu. Čim izgubiš nekoliko ogleda uzastopce možeš doći u probleme. Međutim, to danas za nas ništa ne znači. Ovo je liga u kojoj ti je gotovo svejedno igraš li protiv prvog ili zadnjeg. Uvijek je teško, svatko ti može presoliti juhu. West Ham i dalje ima individualno dobre igrače, danas će se na Anfieldu igrati jako zanimljiva utakmica za koju se nadam da će završiti našim trijumfom.

Bar gol, bod

Pratio je Lovren i nastup Dinama u Ligi prvaka. Uvijek prati Modre, uvijek će kazati; ‘to je moj klub’.

- Moram biti iskren i kazati da sam razočaran. Dinamo nije osvojio niti jedan bod, nije zabio niti jedan gol... Ne volim takve negativne priče, jer se radi o mom Dinamu, mom klubu. Pa mi nije lako kad vidim da se tako spusti na razinu nekih amatera. Čini mi se da Dinamovoj momčadi nedostaje samopouzdanja. Kada igraju u skupinama Lige prvaka kao da ne vjeruju u sebe, kao da se unaprijed pomire s tim da će biti poraženi. Ima Dinamo igrača koji nastupaju u hrvatskoj reprezentaciji, ima onih koji igraju u reprezentacijama drugih zemalja, dakle, na vrhunskoj razini. Prema tome, nije to momčad za nula bodova i nula golova. Neshvatljivo mi je da tako brzo posustaju. Da su barem uzeli neki bod, dali neki gol...

Ipak, kaže da se negdje može razumijeti Dinamov ovosezonski loš nastup u Ligi prvaka.

- Znate, kad jednom izgubši samopouzdanje u tom natjecanju, a Dinamo ga je prijašnjih godina gubio, teško se vratiti. Nadalje, treba vas nekad i sreća pomaziti, neke stvari se poklopiti.

Na ‘temu Dinamo’ će zaključiti:

- Naravno, moram kazati da je Dinamo zaista imao jako tešku skupinu. Da je bio u toj skupini s Juventusom, Sevillom i Lyonom, moj Liverpool bi se do kraja borio za prolazak. Tu treba biti posve realan. Ipak, moraš se boriti, ponekad nešto napraviti.

Kako biste ocijenili ovu 2016. godinu koja je na izmaku kada je reprezentacija u pitanju?

- Pozitivno, apsolutno pozitivno! Hrvatska je doživjela samo onaj jedan poraz od Portugala na Euru, od kasnijeg prvaka Europe, i to u produžetku. Nakon toga odlično smo krenuli u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, prvi smo u skupini. To je najbitnije. Sada se moramo koncentrirati za dalje, kako bismo se otisnuli na Svjetsko prvenstvo u Rusiji gdje nam je mjesto.

Sad sam sasvim miran

S vama su sastavu, zar ne?

- Ha, ha, bogme bih se i ja volio vidjeti u sastavu... Ma, šalu na stranu. Najbitnije je da reprezentacija pobjeđuje, bez obzira tko je u sastavu, a tko na klupi. Bitno je da u reprezentaciji vlada sjajna atmosfera, da su reprezentativci zadovoljni, makar je to ponekad teško. Kada sam ja u pitanju borit ću se da igrama u klubu izborim pozivnicu za nastavak kvalifikacija. Želim zaslužiti poziv, a naravno najvažnije će biti da sam zdrav. Jedva čekam taj nastavak kvalifikacija za Mundial i utakmicu s Ukrajinom.

Jeste li se sada potpuno smirili nakon svih onih događaja koji su se vezali uz vašu obitelj posljednjih mjeseci?

- Jesam! Potpuno sam miran, misli su mi potpuno na nogometnom terenu, ono što je bilo je prošlost, zaboravljeno. Gledam isključivo prema budućnosti, prema svojim igrama u Liverpoolu i reprezentaciji Hrvatske - zaključio je Lovren.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 05:24