CROPIX
NEMA IDEALNE VARIJANTE

HRVATSKI TRENER OBJASNIO NOVI PROBLEM KOJI NASTAJE KAD PONOVNO POČNE HNL 'U tom slučaju nas čeka brutalan ritam - sedam utakmica u tri tjedna!'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. travanj 2020. 13:29

Iako su suspendirane sve zajedničke klupske aktivnosti, nogometni život na Kajzerici nije posve zamro. Neki igrači Lokomotive, naime, povremeno dolaze u svoj kamp kako bi odradili individualni trening, najviše su po dvojica u istom terminu na terenu, strogo se pridržavajući pravila od najmanje dvometarskog razmaka između njih. Nogometaši rade vježbe snage, trče krugove oko igrališta, a dio treninga odrade i s loptom, vježbajući točnost dodavanja. Oni koji ne dolaze u kamp na Kajzericu, čija su vrata, inače, zatvorena, rade u svojim kućama po ranije zacrtanom planu, kojeg su dobili od trenera prije odlaska na prinudnu stanku.

Ne može štetiti

Igrači koji dođu na Kajzericu vježbaju u parovima, u tri termina, u 10, 12 i 17 sati. Jedan par čine Dominik Kovačić i Đorđe Rakić, u drugom su dvojcu Enis Cokaj i Jon Mersinaj, dok Lirim Kastrati obično dođe u popodnevnom terminu i vježba s jednim od spomenutih suigrača. Na Kajzericu prije podne dolazi i Sammir, a u popodnevnim satima trči po nasipu...

- Svaki je igrač dobio program individualnog fitness rada, a ovo vježbanje u parovima svakako je dobrodošlo i ta dodatna aktivnost ne može nikome naštetiti, dovoljno su zreli i profesionalni da znaju kako se trebaju ponašati - kaže Tomić i nastavlja:

- Važno je da odrade ono što im je svima zadano, kako bi zadržali kakvu-takvu razinu tjelesne spremnosti. Igrači moraju ostati u nekakvom režimu treninga, ali, naravno, kako će trebati vremena da se vrate na onu razinu pripremljenosti na kojoj su bili prije mjesec dana, kad je došlo do prekida natjecanja, te da ne dođu posve zapušteni na okupljanje. To je preduvjet za nastavak ozbiljnog rada koji nas čeka tijekom mini priprema uoči nastavka prvenstva i zato je važno da su igrači ostali u bilo kakvom režimu treninga.

U kakvom bi stanju igrači mogli dočekati kraj izolacije, dogodi li se to za, primjerice, 20-ak dana?

- Sve ovisi o pojedincu, neće svi igrači jednako izgubiti na tjelesnoj pripremljenosti. No, uvjeren sam da svaki naš igrač misli na sebe i samostalno vježba, dovoljno su odgovorni i samosvjesni. Prošla su ta vremena kad su igrači samo plandovali, ležali i sjedili doma. Uvjeren sam da je tako u svim klubovima, danas su igrači savjesniji nego što su bili prije. Međutim, morat ćemo biti jako oprezni u provođenju tih mini priprema, kako ne bi došlo do ozljeda. A zaživi li ona posljednja opcija koju je HNS ponudio, dakle da se natjecanje nastavi sredinom lipnja, tada će pred nama biti brutalan ritam, u tri tjedna odigrat ćemo, s kup-natjecanjem, čak sedam utakmica! To će biti strahoviti mlin i morat ćemo koristiti veći broj igrača, pa će biti iznimno važno da svi igrači budu na visokoj razini pripremljenosti. Ona momčad koja će imati ‘dužu klupu’ svakako će biti u prednosti.

Nije na Lokosima...

U Njemačkoj su u nekim klubovima igrači počeli trenirati u skupinama, razmišljate li i vi o tome?

- Naravno! Međutim, nije na Lokomotivi da o tome odlučuje, državna tijela trebaju tako nešto odlučiti. U svakom bi slučaju bilo bolje i korisnije da možemo raditi u skupinama sa po, recimo, petoricom igrača, ali ništa nećemo raditi na svoju ruku i pridržavat ćemo se, kao i dosad, uputa državnih tijela. Zdravlje je najvažnije - kaže Tomić koji ovu izolaciju provodi sam u kući u rodnom Šibeniku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 15:01