CROPIX
HAJDUKOV FAJTER

'HTIO SAM SPAKIRATI STVARI I OTIĆI KUĆI, REKAO SAM TO I OCU, ALI DRAGO MI JE ŠTO SAM IPAK OSTAO' Hajdukov stoper progovorio o svojim splitskim danima

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 08. kolovoz 2019. 21:30

Hajdukov fajter Ardian Ismajli (22), stoper Bijelih i albanske reprezentacije, dio je obrane koja u tri utakmice nije primila nijedan pogodak, ima gol-razliku 8:0. Ismajli se s novim igračem Stefanom Simićem odlično slaže u zadnjem redu, kamo sreće za Hajduk da su njih dvojica igrala u nesretnom uzvratu protiv Maltežana.

Još uvijek intervuje daje na engleskom, premda mu je hrvatski sve bolji… S Hajdukom sanja igranje play-offa za Ligu prvaka protiv velikoga suparnika i mnogo toga što ga u budućnosti čeka.

Beskompromisni borac zadovoljan je činjenicom što je mreža još uvijek netaknuta…

- To je jako dobro za start sezone u Prvoj HNL, pogotovo nakon što smo ispali od Gzire, što nije nikako bilo dobro za nas jer smo tada izgubili malo motivaciju. Ali s novim trenerom nam jako dobro ide, treniramo odlično, imamo tri pobjede i za sada je sve super.

Kakva vam je komunikacija u igri sa Simićem?

Prvi me stavio u ekipu

- Ja se sa svima osjećam dobro, i kada sam igrao sa Svatokom i Borjom te sada sa Stefanom. Nadam sa da ćemo nastaviti pružati ovako dobre partije i dalje, nastojati ne primati golove, premda će i to doći jednom. Ali, želimo nastaviti ovako.

Ismajli novoga trenera Damira Burića poznaje odranije, kod njega je, uostalom, debitirao još 2016. u posljednjem kolu kod Zagreba.

- On me prvi stavio u momčad, sjećam se da smo dobili 3:2, on me poznaje i nije mi to ništa novo.

Vratili smo se malo na tu utakmicu, bio je to potpuno mladi Hajduk..

- Iz tog susreta je ovdje još Juranović, Kalik, a igrao je i Relota s kojim sam odradio puno utakmica u drugoj momčadi.

U Hajduk je Ismajli stigao u veljači 2016. godine, a u Splitu se osjeća svakim danom sve bolje.

- Iz godine u godinu je bolje. U početku mi je bilo teško, došao sam bez obitelji, nisam tada znao govoriti engleski, ali sam pomalo naučio s prijateljima poput Memolle. Bilo je i suigrača s Kosova i Makedonije koji su mi pomogli puno. Sada se ovdje osjećam kao kod kuće, tu sam već tri i pol godine. A sad imamo i dobre rezultate u prvenstvu, nadam se da će to potrajati. Ponavljam, da budem iskren, u počecima mi je bilo teško, htio sam spakirati stvari i otići kući. Rekao sam to ocu, a on mi je savjetovao da promislim dvaput, jer ako odem, neću se moći vratiti. Nastavio sam s marljivim radom i sada je sve u redu. Drago mi je da sam ostao. Da nisam, možda bih igrao na Kosovu.

U nedjelju je utakmica sa Slavenom Belupom, kakva su očekivanja Hajdukova stopera?

- Ne treba nam euforija. Idemo iz utakmice u utakmicu na pobjedu. Ono što smo radili u protekle tri utakmice, moramo ponoviti s Belupom. Oni su motivirani jer su još bez boda. Neće biti lako, ali idemo tamo igrati svoju igru i donijeti tri boda doma.

Split, 250816. 
Stadion Poljud. 
Uzvratna utakmica play-offa Europa lige, 
NK Hajduk - FC Maccabi.
Na fotografiji: Ardijan Ismajli.
Foto: Josko Ponos / CROPIX
Josko Ponos / CROPIX

Uvijek teško

Prošle sezone je bila jako teška utakmica u Koprivnici, Hajduk je preokretom slavio 2:1 u susretu koji se pokazao važnim za kasniji plasman u Europu.

- Otkako sam ovdje, utakmice s njima su uvijek teške. S trenerom Vulićem smo na Poljudu igrali 2:2, a prošle sezone dobili 2:1 u završnici. Svaka je teška, ali moraš je dobiti. Imali smo onda i sreće, Juranović je bio isključen, onda je Stanko Jurić zabio u 88., a Tudor u 93. minuti. Ali uzeli smo tri boda, nekada je i slađe kada je tako, u završnici.

Tudor nije više tu, Jurić je ozlijeđen… Tko će sada zabiti?

- Imamo napadača, ha-ha. Ali u konačnici nije važno tko zabije. No, napadači su nam u dobroj formi.

Čeka vas Ivan Krstanović, koji je uvijek nezgodan protiv Hajduka?

- Stefan i ja ćemo ući u tu utakmicu kao i svaku drugu. Radit ćemo svoj posao, a ja ću ga nastojati zaustaviti, dat ću sve od sebe. Nema lakih protivnika. Oni imaju dvije noge, ja imam dvije noge. Vidjet ćemo na terenu. Protiv njega još nisam igrao, dobar je igrač, stariji, prošle sezone je da dosta golova i često je zabijao Hajduku.

Što kažete o klupskom cilju da se napada prva dva mjesta kako bi se iduće sezone igralo kvalifikacije za Ligu prvaka?

- Nema pritiska, ali Hajduk je veliki klub na Balkanu. Svi znaju tko je Hajduk. Kao što sam rekao, idemo iz kola u kolo, davat ćemo najbolje od sebe i želimo Ligu prvaka, zašto ne? Bit će teško, tu smo mi, Rijeka, Osijek i Dinamo, četiri kluba se bore za dva mjesta. Vidjet ćemo.

Ovisi o treneru

Imali ste teških vremena, pogotovo kod Kopića koji vas je malo koristio, kasnije kod Vulića i Oreščanina ste bili standardni, kao i kod Burića.

- Bilo je teško, ali ja mislim ovako. Bog mi je namijenio da patim, provocirao me da vidim hoću li izdržati. Kazao sam da sam razmišljao o povratku na Kosovo, ali sam ostao i radio naporno. Ovisi to o treneru, neki te voli manje, neki više. To je nogomet, ali nema problema, radim i pokazujem to na terenu. Svatko ima problema, ali kad dobiješ priliku, moraš dati sto posto.

Neki znaju reći da ste malo grubi, u preko 60 utakmica imate 19 žutih, ali nijedan crveni karton.

- Tako je, no ovdje je kriterij takav da dobiješ žuti kada ideš na loptu, suci tako procijene. U Bundesligi prekršaj nije uopće ono što sviraju ovdje. Možda će sada biti lakše kada se uvede VAR. Nekada je teško igrati kada dobiješ žuti u 15. minuti. Kasnije možda u skoku, laktom dotakneš suparnika, a on zalegne, pa dobiješ odmah drugi žuti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 04:06