Slavlje igrača Gorice i trenera Valdasa Dambrauskasa na Poljudu
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
ŠOK U GORICI

Htjeli su kapetana, ali na kraju čudesnom ponudom ‘otimaju‘ trenera! Hajduk odvodi sportskog direktora?

Dambrauskas za 20.000 eura mjesečno preuzima Ludogorec, a odlazi i sportski direktor Nikoličius
Piše: Toni RoićObjavljeno: 03. siječanj 2021. 08:04

Kakva nevjerojatan vikend i nevjerojatni scenarij u HNK Gorica. Nakon što je tijekom subotnjeg popodneva Valdas Dambrauskas odlučio napustiti klupu i preuzeti bugarskog prvaka Ludogorec iz Razgrada, navečer je sidro odlučio dići i sportski direktor Mindaugas Nikoličius!

Iako se predsjednik kluba Nenad Črnko jučer nije želio javljati na telefonske pozive, a isto tako ni Nikoličius nije želio potvrditi svoj odlazak, stvar će biti objelodanjena tijekom ove nedjelje, kada će biti poznato i ime novog trenera Gorice.

Potvrda je ipak stigla i to na službenim stranicama:

"Zahvaljujemo gospodinu Nikoličiusu na tri godine suradnje i doprinosa našem klubu. Nažalost, nismo imali načina kako bismo ga odgovorili od njegove odluke da ode s pozicije sportskog direktora HNK Gorice. Želimo mu puno uspjeha u nastavku sportske i profesionalne karijere" - izjavio je Nenad Črnko, predsjednik HNK Gorice.

"S pozicije trenera HNK Gorice istodobno odlazi Litavac Valdas Dambrauskas, koji je postao novi trener bugarskog Ludogoreca. HNK Gorica dovršava razgovore s nekoliko eminentnih stručnjaka koji su kandidati za preuzimanje trenerske pozicije. Ime novog trenera bit će uskoro objavljeno.", objavljuju u nastavku.

image
HNK GORICA

Ovakvom raspletu zaista se nitko nije mogao nadati nakon odličnih rezultata, pogotovo ove sezone, kada je Gorica postala legitimni kandidat za plasman u neko europsko natjecanje. Pogotovo iznenađuje odlazak Nikoličiusa, koji je bio vrhunski sportski direktor i glavni arhitekt svih uspjeha kluba u ove dvije i pol prvoligaške sezone, ali on je odluku o ostavci donio nakon određenih nesporazuma s glavnim ulagačem u klub Gintarasom Staniulisom.

Očito je među njima definitivno puklo kada je jučer popodne postalo jasno da litavski trener Valdas Dambrauskas (43) odlazi iz Gorice i prihvaća odličnu ponudu bugarskog prvaka Ludogoreca, gdje će imati plaću od 20.000 eura mjesečno.

Cijeli posao zakotrljao se u trenutku kada je bugarski klub krajem prosinca poslao ponudu za vratara i kapetana Gorice Kristijana Kahlinu, koja je još predmet pregovora dva kluba, ali u međuvremenu poznati gazda Ludogoreca Kiril Domuščijev bacio je oko i na litavskog stratega.

Ludogorec je u listopadu smijenio Pavela Vrbu i za privremenog trenera postavio Stanislava Genčeva, ali očito da je želio novo i pouzdanije rješenje u zimskoj pauzi. Dambrauskas je sjajnim rezultatima u Gorici itekako skrenuo pažnju na sebe i mnogo dalje od Hrvatske, a kako je s Goricom imao ugovor samo do lipnja 2021., tako je imao i prostor za manevar.

Jest da je Gorica u prvom trenutku odbila pomisao na puštanje Dambrauskasa za neki simboličan iznos, ali kada je Domuščijev ponudu povisio na 150.000 eura odštete, a treneru Dambrauskasu prema prvim informacijama ponudio mjesečnu plaću od 20.000 eura, bilo je jasno da Litavac napušta turopoljski klub. To je za njega ponuda koja se ne može odbiti, najbolji i najbogatiji bugarski klub, s jasnom perspektivom igranja Lige prvaka i sljedeće sezone...

image
HNK Gorica

Dambrauskasa se realno nije moglo zadržati, a kako su se na suprotnim stranama našli Nikoličius i ulagači iz Litve, čiji je on bio izbor prije tri godine kada su dolazili, teško je reći dok se ne oglasi bar netko iz kluba.

Prvi bi to danas morao napraviti predsjednik Nenad Črnko, koji će ove nedjelje riješiti i pitanje novog trenera jer pripreme za nastavak sezone kreću već sutra, 4. siječnja, a 19. ovoga mjeseca je prvenstvena utakmica s Istrom 1961 u Puli.

Jučer su na pregovorima sa Črnkom bili Siniša Oreščanin, Zoran Zekić i Ivan Prelec. Najsličniju trenersku filozofiju Dambrauskasovoj ima Siniša Oreščanin, ali velike šanse ima i Zekić, koji ima iza sebe i rezultate i jak trenerski 'personality'. Prelec je pak u Dinamu i dojam je da bi on došao u kombinaciju samo ako bi Oreščanin i Zekić odustali, a to se neće dogoditi. Dakle, ovo nedjeljno jutro započet će u Gorici samo jednim pitanjem - Zekić ili Oreščanin?

Dambrauskasov odlazak veliko je iznenađenje i za cijelu momčad Gorice, koja je Litavca, još od njegovog dolaska krajem veljače prošle godine, sjajno prihvatila i s njim u ovoj sezoni igrala najbolji i najefikasniji nogomet otkako je Gorica postala prvoligaš. Na polusezoni je osvojeno treće mjesto sa samo četiri boda zaostatka za vodećim Dinamom, a sve najave su govorile o nastavku rezultatskog uspona i povijesnom plasmanu u neko europsko natjecanje na kraju ove sezone. Sada je jasno da će to Velikogoričani morati ostvariti s nekim drugim stručnjakom na klupi, a mirni čovjek Valdas ostavio im je vrlo čvrste temelje za to...

Tko će pak naslijediti Nikoličiusa mnogo je teže pretpostaviti i bolje je o tome zasad ne nagađati, ali zato se sinoć Splitom proširila vijest da Nikoličius danas dolazi na pregovore s predsjednikom Hajduka Lukšom Jakobušićem. Je li to najava da je Gorica izgubila, a Hajduk pronašao sportskog direktora?


Dambrauskas u brojkama

136 pobjeda u 227 vođenih utakmica ostvario je Dambrauskas
16 pobjeda u 30 dvoboja na klupi Gorice ima Litavac

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:54