Krunoslav Rendulić
 
 JOSKO PONOS/CROPIX Cropix
OPTIMIZAM U TUROPOLJU

‘I da igramo protiv Reala iz Madrida, imali bismo šanse, pa imamo i protiv Dinama!‘

Goričani žele prekinuti neslavnu tradiciju da su jedini prvoligaš bez pobjede nad aktualnim prvakom
Piše: Toni RoićObjavljeno: 30. listopad 2021. 12:36

Je li pravi trenutak za prvu pobjedu nad Dinamom? To je ključno pitanje u velikogoričkom prvoligašu pred današnji dvoboj 14. kola protiv aktualnog prvaka. Otkako je Gorica pod imenom iz 2009. ljeta 2018. zakoračila u elitnu hrvatsku nogometnu ligu, 13 puta je igrala protiv Dinama i ima 12 poraza i jedan neodlučeni rezultat, dok je prošle sezone izgubila i u polufinalu Hrvatskog kupa.

I kada je velikogorički klub u dvije sezone od 1992. do 1994. bio prvoligaš pod imenom Radnik, također u četiri pokušaja nije uspio svladati zagrebački klub, koji je tada nastupao s imenima HAŠK Građanski i Croatia - imao je tri poraza i jedan remi. Neslavna je, dakle, tradicija Velikogoričana, koji su jedini aktualni prvoligaš bez trijumfa protiv Dinama, koji ove sezone ne blista i definitivno je ranjiviji kao što davno nije bio.

Bizaran poraz

No, Renduliću se ipak piše nezaboravna pobjedu u Maksimiru kada je kao trener Šibenika 30. siječnja ove godine svladao Dinamo rezultatom 2:1, a jedan takav uspjeh baš mu nasušno treba i na klupi Velikogoričana, kada je već propustio uzeti mjeru Rijeci, Osijeku ili Hajduku, a itekako je mogao uz malo više sreće i koncentracije njegovih igrača. Na bizaran način izgubila je Gorica i prvu ovosezonsku utakmicu u Maksimiru, onim nestvarnim autogolom Albija Doke.

"Nije bio plan u toj utakmici u Maksimiru da odigramo onako neambiciozno u napadu i vjerujem da ćemo ovoga puta vidjeti drugačiju, angažiraniju i znatno opasniju Goricu", kaže Rendulić, koji ne vidi veliki forte u aktualnoj slabijoj formi suparnika.

"Svatko ima svoje probleme i s njima se pokušava nositi, ali Dinamo ima toliko kvalitete da bi se i s igračima koji su uglavnom na klupi bez problema borio za vrh. Imaju gosti i gust raspored jer igraju u Europskoj ligi, ali njihov cilj je igrom doći do pobjede u svakoj utakmici i mi znamo da neće biti popusta jer Dinamu je pobjeda imperativ."

Dovoljno je Velikogoričanima sjetiti se predzadnjeg kola prošlog prvenstva. Tada Dinamu utakmica nije značila baš ništa, a njima bi bod donio pretkolo Konferencijske lige, ali završilo je 0:3, da bi u Rijeci zaradila Gorica i konačni nokaut i ostala bez Europe.

"U sportu se ne živi od prošlosti, svaka utakmica je nova prilika. Mi ćemo sigurno učiniti sve da Dinamo ugrozimo koliko god je to moguće."

Dakle, vjerujete da imate šanse za najmanje ravnopravnu igru, a samim tim i pobjedu?

"I da igramo protiv Reala iz Madrida, imali bismo šanse, pa imamo i protiv Dinama! Ja kao trener uvijek vjerujem u pobjedu i takav način razmišljanja prenosim na svoje igrače. Moraš vjerovati u sebe i svoj rad i onda će doći i uspjesi."

Koliko je ova Gorica napredovala otkako ste je preuzeli ovoga ljeta?

"Uzorak utakmica možda još nije dovoljan, ali idemo u dobrom pravcu. Korigiramo što nije dobro i nastojimo se popraviti u svim segmentima. Dobro nam je došla utakmica protiv Mladosti u Kupu, dali smo šansu nekim igračima koji su manje igrali dosad i jako dobro su odgovorili zahtjevima. Jako je bitno da širimo kadar i konkurenciju, neki igrači su se kasnije priključili i tek dižu formu kao primjerice vratar Kotarski, Stojanovski, Janković... U svakom slučaju imamo velika očekivanja od završnice polusezone."

Od koga su najveća očekivanja protiv Dinama?

"Od svih se očekuje da daju najbolje od sebe jer samo ako budemo kao momčad na maksimumu, možemo se nadati uspjehu. Ako ćemo pojedinačno, sigurno da Kristijan Lovrić mora u fazi napada dati više nego u prošlih nekoliko utakmica. Pohvaliti ga moram za obranu, u tome je jako napredovao, ali zna se da je obrana htijenje, a napad kvaliteta i znanje. Vrlo bitni su i bekovi, oni u današnjem nogometu donose prevagu, Keita i Doka mogu i moraju bolje, dok se vezni igrači ne smiju skrivati, već igrati beskompromisno, donositi prave odluke i preuzimati odgovornost u svakom trenutku."

Kalik za iznenađenje

Tko bi mogao biti potencijalni faktor iznenađenja?

"Rijetka su iznenađenja kada se sve prati i analizira do u detalje, ništa se ne može sakriti u doba modernih tehnologija. Ipak, reći ću Anthony Kalik. To je igrač, koji je u stanju odigrati čudesnu utakmicu i ja bih volio da se to dogodi ovaj put jer svi sanjamo naslov 'Gorica prvi put pobijedila Dinamo'", zaključio je Krunoslav Rendulić, čovjek koji uvijek govori izravno i otvoreno, svakako i trener čvrstih stavova i gospodskih manira u javnim nastupima.

Rapidova taktika

Trener Gorice Krunoslav Rendulić u pripremi ovog dvoboja najviše je analizirao Dinamov poraz u Beču od Rapida, smatrajući da bi Rapidova taktika mogla biti dobitna kombinacija, a i Modri bi mogli istrčati u vrlo sličnom sastavu u Velikoj Gorici, opet bez svog kapetana Arijana Ademija.

13
puta igrali su u HNL-u, Zagrepčani su dobili čak 12 puta uz jedan remi
3
zadnje ligaške utakmice Gorice i Dinama prošle su bez gola momčadi iz VG

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 14:37