Jakov Prkić/Cropix
POGLED PREMA DERBIJU

I danas mu stižu čestitke iz Hajduka! Vječni junak Bijelih naglašava važnu stvar: To je sreća za Hajduk!

Iako Bijeli u zadnje vrijeme ne igraju baš najbolje, instruktor HNS-a oprezan je s ocjenom favorita.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. srpanj 2020. 15:17

Petar Krpan raduje se nedjeljnom poljudskom derbiju. U pravom smislu je zaista derbi, jer Hajduk i Osijek u direktnom ogledu određuju smjer njihove borbe za drugo mjesto. U potpuno oprečnom raspoloženju momčadi dočekuju utakmicu.

- Istina, u sasvim različitom ozračju se spremaju za dvoboj koji sa zanimanjem čekam. Osijek ohrabren pobjedom protiv Rijeke i, što je još važnije, dobrom igrom. S druge strane Hajduk s puno problema i formom koja oscilira nakon korona-stanke - počeo je analizu Petar Krpan, nekoć golgeter i Osijeka i Hajduka.

Tko je favorit u takvom dvoboju? Hajduk koji je goropadan na Poljudu, koji Osječanima na svom travnjaku godinama prepušta samo “mrvice”? Ili Osijek koji je osvojio 14 bodova poslije stanke u prvenstvu?

- Ako bismo gledali samo formu, onda je Osijek u prednosti. S pobjedom u Splitu Osječani mogu puno toga riješiti i do kraja sezone biti pravi gospodari svoje sudbine. Ali, Hajduk je na Poljudu u posebnom ozračju. Tko može reći da je favorit kada dođe Hajduku na noge? Znam atmosferu, nijednog gosta na Poljudu se ne doživljava kao favorita bez obzira u kakvoj se formi nalazi - ustvrdit će Krpan.

Kakav Osijek očekujete u nedjelju na Poljudu? Osijek u obrambenom gardu s posjedom lopte na strani Hajduka?

- Ne, očekujem da će Osijek napasti. Ima dobru obranu, nisu primili zgoditak protiv Dinama i Rijeke, a s druge strane stvorili su protiv Rijeke niz prigoda i samo su dobre obrane Pandura držale gosta na životu. Znajući kakva im se šansa nudi, očekujem napad.

Veliki ulog

Utakmica je velikog uloga na obje strane, a poredak na ljestvici sugerira da Hajduku odgovara samo pobjeda.

- Nema više Hajduk što čekati, pravo na pogreške su ispucane, za Splićane je ovo utakmica istine, “dan D”, što bismo rekli. Osijeku, pa čak i konkurenciji odgovara remi, ali Hajduku je bod premalo. Čak je Bijelima nebitno što će Rijeka uraditi, važno im je samo kako će se rasplesti dvoboj na Poljudu. S obzirom na raspored koji imaju, jer u zadnja tri kola moraju na Maksimir i dočekuju Rijeku, nema više prigoda za neki popravni. Što je propušteno više se ne može vratiti i do kraja moraju pobjeđivati.

Postavilo se i pitanje što će ovakvom Hajduku drugo mjesto. Ali Krpan ne dijeli isto mišljenje.

- Drugo mjesto i kvalifikacije Lige prvaka svima su atraktivna prigoda. Lakše je sklopiti momčad, dovesti pojačanja kada igraš u tom natjecanju. Zato mi je jasno da će se sve četiri momčadi do kraja boriti za drugo mjesto. Možda ćemo nakon nedjelje imati jasniju situaciju, ali tko može predviđati što će se dogoditi u ovom super zanimljivom HNL-u. Ljudi često imaju primjedbe na naše nacionalno natjecanje, ali onaj tko pogleda utakmicu Osijeka i Rijeke vidjet će da ima što gledati. Zato me raduje i splitska utakmica koja nosi golemi ulog i još veću neizvjesnost.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Riječit je Krpan, o nogometu bi mogao unedogled pričati. Velika je karijera iza njega, a podjednako je zabijao na obje strane u ogledima Hajduka i Osijeka. Dva zgoditka za Bijele i dva za Bijelo-plave. Ravnopravno je golove podijelio Krpan koji je u obje sezone igranja za Hajduk bio najbolji strijelac kluba. Fali Hajduku golgeter, ali fali puno toga za pravi rezultat.

- Gledao sam utakmicu u Gorici. Ono što me raduje jest činjenica da ima igrača iz selekcije U-19 koji su u ozbiljnom seniorskom pogonu - kazao je čovjek koji obnaša dužnost glavnog instruktora HNS-a za selekcije od 15. do 21. godine.

Hajduk je bez glavnih igrača odigrao protiv Gorice, a mladima nije jednostavno odmah ući u ulogu nositelja. S mladima se ne osvajaju trofeji, uvijek su govorili iskusni treneri.

- Ima tu istine, treba mlade u celofan, pa ih polako dozirati. Ne može puno mladih odjednom uskočiti u momčad. Jedan po jedan, da se afirmiraju sa starijim suigračima. Srećom za Hajduk, u nedjelju se vraćaju Caktaš i Dimitrov, ako još Jairo bude spreman, bit će to sasvim drukčija momčad od one koja je istrčala u Gorici. Natjecateljska, iskusna momčad.

Za kraj uvijek isto pitanje iz Splita za Krpana. Pitanje s puno emocija i uspomena. Javlja li se Zebina?

- Ha-ha.... ne javlja. Ali ja se rado sjetim te utakmice - odgovorio je uz veseli osmijeh. Lopta kroz noge Zebini i asistencija Buli za pogodak protiv Rome i danas je ostala kultna scena iz Krpanova igranja na Poljudu. Prije dva dana proslavio je rođendan, čestitali su iz Hajduka.

- Veterani su poslali čestitku. Sjete me se...

Krpan za Osijek
127 utakmica, 37 golova

Krpan za Hajduk
70 utakmica, 23 gola

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 17:39